post-header-photo

Een gelukkig en gezond 2022!

Iets te laat voor het toewensen van fijne kerstdagen, dus ik hoop dat iedereen fijne kerstdagen gehad heeft 😉
Wederom een jaar met mondkapje wel voor, mondkapje niet voor, afstand houden, lock-down. Concerten die niet doorgaan, theaters die geen drankjes meer mochten schenken en om 17.00 moesten sluiten, de bioscoop die tot 17.00 uur open mocht blijven (en daarna dicht ging) en ook de fitness die weer dicht moest.

Het voorgaande klinkt misschien wat negatief, zo is het niet bedoeld, 2021 was voor de rest best wel een goed jaar. Ik ga daarom net als vorig jaar (link) een A t/m Z samenvatting van het jaar geven, hoe ik het beleefd heb.

A – AFAS Live. Op 28 februari 2021 mijn laatste live-concert bezocht. Het concert van James Blunt met zijn Once upon a mind-tour. Dus hoe toepasselijk was het om hier weer te starten: op 2 september 2021 het concert van Floor Jansen met gast-artiest Henk Poort bezocht. Een biertje, iedereen een zitplaats, volle bak. En wat een volume heeft Floor. Top-avond!

B – Beleggen. Omdat corona de volgende 5 jaren nog wel gaat doorwoekeren en er dus nog steeds concerten zullen opschuiven, kan ik nog wel 15 euro per week missen om die bij Peaks en Semmie te storten. Peaks heeft een rendement van 4.20% opgeleverd, Semmie 28.86%. Klinkt een stuk beter dan “de bank” die je al (bijna) geen rente meer geeft.

C – De Covid-19/Corona slaan we maar even over. Dan maar het Comic Art Museum in Noordwijk. Één van de weinige uitjes deze vakantie. Je zag dit jaar in de uitzending van Victor Mids van Mindf*ck met Han Peekel dat ze in dit museum staan. Leuk om al die tekeningen te zien: link.

D – deepTomCruise. Zit op TikTok, is niet de echte Tom Cruise, maar een geloofwaardige deep-fake. Kwam voorbij tijdens The Next Web, het event wat ik dit keer in real-life kon bezoeken. Het was ook de meest interessante sessie van deze dag. Leuke dag gehad: link.

E – Elfmerentocht. Donderdag 15 mei de 150 kilometer-variant gereden. Prachtig weer, niet teveel wind, geweldige dag! ‘s Morgens vroeg de hazen die voor je uit rennen op het fietspad, onderweg even een broodje eten in de zon bij Echtenerbrug. Terugblik: link.

F – Fietselfstedentocht. Net als de Elfmerentocht dit jaar de tocht zelfstandig, op een zelf gekozen dag rijden. Dus ‘s morgens rond 5.20 uur vertrokken uit Leeuwarden en ‘s avonds rond 21.00 uur weer terug. Ik had zelf al een bepaalde planning gemaakt die positief rond 17.00 uur afgelopen zou zijn en “negatief” rond 21.00 uur. Ik wist van tevoren eigenlijk wel dat ik meer had moeten oefenen, maar door het slechte weer wat we dit voorjaar hebben gehad is het er niet van gekomen. Terugblik: link. Ondanks dat, wel weer opgegeven voor 2022 en ook uitgeloot, dus kijken of ik komend jaar wel wat meer voorbereidende kilometers kan maken!

G – Gezondheid. Als je zeurt over “geen concerten” en “geen fitness”, dan zeur je over luxe-problemen. Want laten we wel zijn: gezondheid is veel belangrijker. Zo kwam ik op mijn tijdlijn van Facebook een bericht tegen over Lennard Luth (2015), hij had neuroblastoom, kanker die bij kinderen voorkomt. Hij lag in het ziekenhuis en er was een oproep in het AD om kaarten te sturen: gedaan, want dat is een kleine moeite. In 2016 zag ik dat bericht in mijn historie en keek even hoe het met Lennard ging en verdikkie, hij had weer neuroblastoom. En nu, 5 jaar later keek ik op de Facebookpagina: link. En dan zakt de moed je wel in de schoenen. Tumoren in de buik, wel geopereerd, maar niet alles weggehaald omdat het “te dicht bij de bloedvaten zit”.

H – Hanselminutes. Mijn planning van vorig jaar gevolgd, geprobeerd om elke week 10 afleveringen te beluisteren (en dus ook samen te vatten). Het kost wat tijd, eind december nog niet helemaal bij, maar wel bijna. De samenvattingen zijn hier terug te vinden: techblog.dirkhornstra.nl

I – Ingezonden stukken. Dit jaar 2x een ingezonden stuk in de Leeuwarder Courant, één over het veel te late besluit om het vuurwerk dit jaar wederom te verbieden en iemand van de Rabobank die durft te beweren dat het aan de klanten ligt dat er minder met cash betaald wordt.

J – Jaar. Het jaar is “alweer bijna” voorbij. Vorig jaar een eigen site met mijn “projecten” opgezet en daar een planning aan gekoppeld. In het begin ging het rustig, maar dan komen er andere dingen tussendoor en is nu het resultaat dat ik eind december 58 “taken” heb die nog gedaan moeten worden. We worstelen moedig verder 🙂

K – Klok, Hans. De illusionist die naar Las Vegas ging, toen kwam corona en toen kwam Hans weer terug naar Nederland. Hij kwam op TV in zomergasten en dit jaar ging hij in een circustent door het land. Dus een kaartje geboekt voor een optreden op Java-eiland (noord Amsterdam). Trucs de ik wel eerder gezien heb, maar blijven verbazen, eerst zit hij in de kooi, vastgeketend, doek erover en 2 tellen later zit de dame in de kooi en staat hij er bovenop. Net zoals de kaart-trucs zal het te maken hebben met vingervlugheid, maar dat nog is het een fenomenale prestatie. En nog een paar coole gastoptredens. Top-dag gehad: link.

L – Lamineren. Met mijn lamineer-apparaat een soort “pasje” gemaakt van de QR code die gewoon in je beurs past. Heeft me gered bij de show van Robèrt van Beckhoven in de Harmonie toen ik mijn mobiel thuis had laten liggen. Meer info: link.

M – Muziek. Luister je bij Spotify ook altijd naar dezelfde muziek? Dit jaar mailboxen opgeruimd en daarbij de mailtjes van Deezer de artiesten genoteerd. Hierdoor heb ik dit hele jaar al naar bekende artiesten en niet/minder bekende artiesten geluisterd. Soms naar nummers die ik wel kende, nog uit het verleden herkende of helemaal nog niet kende. Hierdoor is mijn lijst met favoriete nummers weer wat langer geworden. Spoiler: dit was de tekst van vorig jaar en geldt nog steeds. Want anders had ik nooit het nummer “Invincible” van Capone-N-Noreaga beluisterd, heerlijke raps en samples! Ik zou “Sean Paul” niet opzetten, maar No Lie en Like Glue zijn lekkere nummers om naar te luisteren en mee te zingen 🙂

N – Niet geslaagd. Helaas lukt niet alles. Ik heb veel uren zitten blokken op AZ-204: Developing Solutions for Microsoft Azure. Helaas (nog) niet behaald, 700 nodig, 655 punten gehaald, komend jaar eerst meer praktijkervaring opbouwen, dan zien we wel weer.

O – Opruimen. Continu proces, als je dan zoals mij de complete collectie van Suske en Wiske koopt, dan moet die ook ergens een plekje krijgen. De boel is nu “netjes” opgestapeld, maar er zal meer weg moeten.

P – Poen voor Jeroen. Ik zag een uitzending van Omroep Oost: link, daar kwam Jeroen voorbij. Jeroen heeft al lange tijd MS en dat gaat sluipenderwijs, langzaam maar zeker beginnen je spieren je in de steek te laten. In Rusland bieden ze een stamcelbehandeling, waardoor je het proces “stop” kunt zetten. Maar daar is natuurlijk wel geld voor nodig. Met verschillende acties op poenvoorjeroen.nl kun je een donatie doen (of een pakketje bier kopen en daar een deel van doneren). Mijn laatste wandeling van de Sallandse wandelvierdaagse, de gelopen kilometers heb ik omgezet naar euro’s en gedoneerd.

Q – Qlimax. Volgens mij heb ik de online versie wel gevolgd, goede muziek, maar omdat je het op een scherm hebt en zelf met andere dingen op een ander scherm bezig bent mis je de helft. En het kan nooit het “echt aanwezig zijn” vervangen. Hopelijk komt er weer eens een real-life Qlimax.

R – Rutten, William. Bekende fotograaf, ik heb zijn boek Picstory en het was leuk om zijn verhaal in de Harmonie in Leeuwarden te horen. Aangevuld met alle foto’s die hij gemaakt heeft.

S – Suske en Wiske. Deze strip bestaat 75 jaar en nu was er een project waarbij al die albums opnieuw in een iets kleiner formaat ingebonden werden, totaal 250 euro als ik me niet vergis. Na er over nagedacht te hebben het besluit genomen om ze te kopen, want wanneer ben je in het bezit van “alle” albums? Weinig rommelmarkten die gehouden worden en je toevallig een missend exemplaar tegen komt.

T – Top 2000. Mijn eigen site draait weer: https://top2000.solution4u.nl/

U – Uitgeput. Dat ben ik niet, maar ik voel me wel “moe”. Want hoewel ik weinig fysieke arbeid doe (typen en met je muis klikken is niet superzwaar) en ik nog RSI-vrij ben (afkloppen!), het zijn tickets, projecten, vragen, uitzoekklussen, dingen die “nog een keer gedaan moeten worden”. Spoiler: tekst van vorig jaar, nog actueel. Toen anderhalve week vrij, dit jaar één week vrij. En ja, ook nu met de “O” van opruimen bezig.

V – VHS banden. Een dorpsgenoot had een videorecorder die VHS banden “op at” en wilde graag de boel naar DVD laten omzetten. Dat aansluiten op een “oude pc” wilde niet echt goed, maar Open Broadcast Software heeft me uit de brand geholpen, geweldig programma: link.

W – Wandelen. Ook nu in het begin van het jaar weer veel gelopen, eind van het jaar wat minder door het slechte weer. Op 24 juni heb ik zelf de halve marathon van de Mar-athon van Sneek gelopen. Deze route heb ik in 2019 gelopen, dat wilde ik nu nog een keer doen: link. Heerlijk weer, prima geslaagd. En ook dit jaar alle 4 de routes van de Sallandse Wandelvierdaagse gelopen. Er was een nieuw boekje met nieuwe routes, waarbij je soms op punten kwam waar je vorig jaar ook gelopen hebt. Meer informatie: https://sw4d.nl/

X – RelaX. Dit jaar hard gewerkt, nu een weekje vrij om “niet al te veel te doen om zo de batterij weer op te laden”.

Y – Ys. Er lag de afgelopen week een dun laagje in de sloten. Jammer dat het weer omgeslagen is, met meer kou hoop ik dat er toch een 11-stedentocht aan komt. En nee, schaatsen is niet mijn ding, ik ga voor de TV zitten kijken.

Z – Ziggo Dome. Na het concert van Blof in 2014 mijn “2e huis” geworden, dus ik heb het gemist. Maar gelukkig, op 1 oktober ging er een concert door: het 40-jarig jubileum van De Dijk: link. Met je QR-code bij Baco naar binnen, een biertje ingeklemd tussen tig mensen in een café waar al nummers van de band gedraaid worden. In de Ziggo Dome zelf een geweldig concert van de band, een beetje achterin de zaal, maar met enthousiaste en aardige mensen om me heen en het gevoel dat de zaal vol zat (75%, maar dat was niet echt te zien). Wat een fantastische avond!