The Next Web Conference 2021 werd op donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober gehouden. Omdat er donderdag op het werk overleggen waren, heb ik daar een aantal sessies online gevolgd, op vrijdag ben ik wel naar het Taets Art and Event Park afgereisd.
Laat duidelijk zijn, het online volgen haalt het lang niet bij het daadwerkelijk aanwezig zijn op locatie. In een grote zaal zitten, de talk op het podium volgen. De vrijdag was wat mij betreft de meest geslaagde dag. Komt waarschijnlijk ook omdat ik die sessies het meest interessant vond. Ik begin daarom met de vrijdag (en niet de donderdag). Hierbij een korte samenvatting;
Vrijdag 1 oktober
Rond 8.30 uur vertrokken, over de Afsluitdijk naar Zaandam. Onderweg de podcasts van Scott Hanselman aan om mijn achterstand in te halen. Rond 10.05 uur ben ik bij de Hemkade. De auto geparkeerd, klein stukje lopen naar de ingang. Na het tonen van ID en covid-QR code een bandje, vervolgens binnen mijn ticket laten zien en daar krijg ik mijn badge. De eerste sessie start om 11.15 uur, dus ik heb even de tijd. Een rondje over de “playground”, waar bedrijven staan en de zalen bekeken (3 stuks, de grote Vision stage en de iets kleinere Ignite en Discovery Stage. Eerst een cappuccino, mijn spijkerjack en pet in mijn rugzak, planning en TODO’s voor de komende weken uitgewerkt.
11:15 → 11:45 • Neural @ TNW – Deepfake me – meest geslaagde presentatie vandaag
Ruim voordat deze sessie begint heb ik een mooie plek in de zaal gevonden. De host is Pep Rosenfeld die de opening doet. En dat doet hij top. De juiste mix van serieusheid, maar ook (foute) grappen, stukje sarcasme erdoor heen. Ik zie in de sheet dat hij de founder is van Boom Chicago, improvisatie comedy shows in Amsterdam, juist! Hij introduceert de big boss: Boris. Kort gesprek en daarna gaan we naar Chris Ume, de co-founder van metaphysic.ai.
We beginnen met een filmpje van Tom Cruise, die Tom Cruise niet is. Het is een deep-fake, een goed gelijkende dubbelgang doet de scenes en daarna wordt het bewerkt. Op TikTok is deepTomCruise inmiddels een hit met 1 miljoen followers. Chris heeft een model 2 maanden laten trainen. Hij heeft inmiddels ook nog een ander model wat hij 3.5 maand heeft laten trainen en dan toch weer net wat beter is. Voor een filmpje van 10 tot 20 seconden is hij 24 uur bezig met “post-processing”. Chris heeft contact opgenomen met het management van Tom Cruise of het ok is dat hij dit doet, heeft het kanaal aangeboden, maar ze vinden het prima. Ok, dan vinden wij dat ook!
Daarnaast heb je morph manipulation, zo heeft hij Jon Snow excuses laten maken voor seizoen 8 van Game of Thrones: link.
We zien hoe Gollum “nothing compares” zingt, over “my precious”, in sync met het originele fragment van Sinéad o’Connor: link.
Naast enge mogelijkheden die dit biedt, heeft deep-fake ook goede punten. Geen nasynchronisatie van commercials, films die in het Nederlands waren, kunnen als Engelse versie opgeleverd worden. We zien hoe Chris met een soort restauratie bezig is met een lied van Jacques Brel: link. De-aging, waarbij hij een foto van Boris van TNW omzet naar een jongere versie. Hij laat zien hoe Fifa21 er steeds realistischer uit kan komen te zien, met een game-Zlatan en een deep-fake-Zlatan.
Chris noemt nog Respeecher en synthetic voices, we horen een stukje Tupac wat op die manier gemaakt is en dat is eng: het klinkt net als Tupac, maar is dus niet echt materiaal.
Chris zijn Youtube-kanaal is hier te bekijken: link.
12:30 → 13:00 • Neural @ TNW – Quantum Computing…and How It Will Impact You
Thomas Macaulay van The Next Web spreekt met Jaya Baloo van Avast over quantum. Gisteren al een korte sessie over gevolgd, maar deze is beter. Jaya legt hier nog even de multiply-factor uit van q-bits. Heb je bij binair 0 of 1 en zou je een bit geheugen toevoegen, dan heb je +1 optie. Bij q-bits heb je echter dat de waarde 0, 1 maar ook beide kan zijn. Waardoor de opties 2 tot de macht n is. Heb je 1 q-bit en voeg je 1 q-bit toe, dan heb je x2 opties. Je krijgt elke keer een verdubbeling. Dat IPv6 inmiddels 20 jaar oud is en nog steeds niet algemeen gebruikt wordt. En dat kwantum eraan zit te komen, maar omdat er niets gebeurt we nu “fucked” zijn. Duidelijke taal 🙂 In Utah slaat de NSA een kopie op van alles. We hebben nu al een supply chain problem, we zouden ons verkeer en data nu al moeten encrypten met ‘post kwantum implementatie” materiaal.
De grote spelers zijn Amerika, China en Europa. In Delft wordt er goed aan gewerkt. Je moet kijken of je jouw software-systemen kunt aanpassen. En later waarschijnlijk nog meerdere keren zult moeten aanpassen, omdat in de echte implementaties zal blijken dat ook hier zaken (nog) niet veilig zijn. Jaya noemt Bluefors, die zich bezig houden met koeling: link. Developers kunnen starten om in Python te programmeren op een kwantumcomputer. En ja, net voordat Jaya bij Avast kwam werken waren Chinese hackers bezig om binnen te dringen.
Jaya noemt ESA, starlink, oneworld, waarbij in de ruimte tussen satellieten al met quantum gewerkt kan worden (je zit daar in een vacuum). China schijnt al zoiets te hebben, maar dat werkt alleen bij nacht en als het niet regent / andere atmosferische invloeden de communicatie niet storen.
13:00 → 13:30 • Growth Quarters – Cybercriminal minds
Callum Booth spreekt met Anna Chung, Principal Researcher van Palo Alto Networks. Ik had gehoopt dat we hier nog wat inside info in hacken, phishing en andere zaken zouden krijgen, maar het is meer een algemeen verhaal over hoe bepaalde bevolkingsgroepen zich gedragen op “black markets”. Voor mij in ieder geval geen toegevoegde waarde.
14:00 → 14:30 • Hard Fork @ TNW – Crypto securities: Making the disruption of capital markets a reality
Een panel met Yorick Naeff, CEO – BUX, Jelle Pol, Co-Founder & Business Lead – Dusk Network, Paul Noordam, Deputy Head Sales & Relationship Management North America – Euroclear en
David Canellis, Director of News – Protos die het over crypto hebben.
Algemene conclusie (volgens mij) is dat de huidige banken er niet klaar voor zijn, reguleringsinstanties de crypto-bedrijven (nog) niet in een bepaald hokje kunnen stoppen. De grote banken in de US zijn nog steeds de marktleiders, dus zodra deze actief zullen worden met crypto zullen andere landen/banken moeten volgen. Niet een heel interessante sessie, maar Dusk Network zit wel op Github, dus binnenkort kijken of hier nog interessante informatie te vinden is: link. Bux ook trouwens: link.
16:30 → 17:00 • Neural @ TNW – The future of science will be wild. But will humanity survive to see it?
Dr. James Beacham, een fysicus die zich bezig houdt met particles (kleine deeltjes) en bij CERN werkt neemt ons mee in een fictief verhaal over een ruimtevaart in de toekomst naar een zwart gat (en hoe dat fout gaat). Dat je de kwantum-theorie hebt en de relativiteitstheorie en hoe die elkaar uitsluiten/tegenspreken, maar ieder op zich wel correct zijn. Hoe er bij CERN met de Large Hadron Collider, een ring van 27 kilometer geprobeerd wordt om een zwart gat te maken (wat dan ook meteen weer verdwijnt, no stress), maar dat nog steeds niet gelukt is. Dus wordt er gedacht aan een Future Circular Collider van 100 kilometer. Maar James komt met een nog beter alternatief: je maakt een ring om de maan. Dan heb je een omtrek van 11.000 kilometer en “knallen de deeltjes harder tegen elkaar en wordt de kans groter”. Een sympathieke gast, maar dit klinkt wel redelijk fantasievol. Dan had ik liever wat theoretische voorbeelden gehoord waarin die theorieën van elkaar verschillen.
Het is inmiddels 17.05 uur, we zitten in de afsluiting. Ik doe mijn jas aan, pet op en vertrek (in de nog niet al te hard) vallende regen naar de auto. Op naar het concert van De Dijk.
Het was hier in ieder geval een geslaagde dag, via het ticket kun je ook nog sessies terug kijken, binnenkort nog even kijken wat ik gemist heb en nog zou kunnen bekijken.
Donderdag 30 september
11:20 → 11:50 • #TechFT LIVE – #TechAsia.
Hier bespreken Rui Ma, Founder – Tech Buzz China, Matthew Brennan, Chinese Digital Innovation Expert – China Channel en James Kynge, Global China Editor – Financial Times de stand van zaken qua techniek in China.
Globalisatie staat nog steeds op nummer 1. TikTok is nog steeds een trend. Er komen een aantal bedrijven voorbij, zoals WeChat: link, die bepaalde links naar andere diensten blokkeerde maar inmiddels gedwongen is om dat niet meer te doen. WeRide: link, een bedrijf dat autonoom rijdende auto’s ontwikkelt. Die inmiddels op “level 4” zit. Als ik Google naar de levels, blijkt dat dit “High Automation” is. Ze hoeven “nog maar” 1 level omhoog en dan zitten ze al op het laatste level: Full Automation.Indrukwekkend! 4Paradigm: link, wat zich met kunstmatige intelligentie bezig houdt.
11:50 → 12:40 • #TechFT LIVE – Quantum Computing: A Long-Term Bet?
Hier bespreken Matt Hutchings, Co-Founder and Chief Product Officer – Seeqc, Marko Rancic, Head of Quantum Computing – TotalEnergies, William Zeng, Head of Quantum Research – Goldman Sachs, Chris Nuttall, Lead Writer – #TechFT en Lee-Ann Ramcherita, Flight Physics Innovation and Services Leader – Airbus de stand van zaken met betrekking tot kwantum computers.
Kwantum computers zijn niet geschikt voor alle problemen, maar voor specifieke problemen. De schattingen zijn dat je later 8.000 q-bits hebt waardoor je 10 miljoen berekeningen kunt uitvoeren. Inmiddels zitten we met onze machines op 50 tot 60 q-bits, 100 berekeningen. En omdat het nu nog niet stabiel is, moet je er een “normale” supercomputer naast hebben staan om zaken na te rekenen.
De vraag is dus niet of die kwantumcomputer er komt, maar wanneer. En als het zover is, vraagt dat ook andere software-developers. Je moet anders programmeren, je moet anders denken. Maar eigenlijk moet je nu al starten met het “anders denken”. Lee-Ann van Airbus noemt de vraagstukken die ze als test online hebben gezet, 5 vraagstukken die je met kwantum-techniek zou kunnen oplossen: link. Aerodynamica, het optimaal laden van het vliegtuig, de verschillende stadia van het vliegtuig: opstijgen, dalen, “cruisen”. William Zeng hoopt dat er meer tools beschikbaar komen, hij geeft aan dat er nu nog geen goede tools zijn.
13:30 → 14:00 Globalization using Microservices & Monorepo’s
Ik zou deze sessie van Jim Wittermans van ABN AMRO niet volgen, maar de sessie over “big data en lean data” kon me niet echt boeien, dus ben ik geswitcht van kanaal. Jim, een look-alike van Bob Ross geeft een prima presentatie. Hij bespreekt wat clearing is, het op de been houden van een bedrijf wat op het punt van omvallen staat, omdat dan waarschijnlijk ook een ander groot deel van de economie omvalt (toeleveranciers e.d.). Zo heeft de bank verschillende klanten, is deze verspreid over de wereld en hadden deze hun eigen online omgeving, die er soms wel erg 1999 uit zag. Deze portal zijn samengevoegd in mono-repositories, waarbij code niet gedupliceerd hoeft te worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van SonarQube (link) voor het scannen op “code-smells/feature duplication”. Waarbij met OpenShift de deployments uitgevoerd worden: link.
14:00 → 14:30 • Neural @ TNW – How to Apply Machine Learning for Anomaly Detection and Forecasting At Scale
Ella Hilal, Director of Data Science, Shopify houdt een praatje.
Shopify heeft 1 miljoen merchants, actief in 157 landen. Het verhaal gaat over het voorspellen van je omzet. Waarbij 2020 een “vreemd jaar” was, maar wel meegenomen moet worden in je cijfers. Als je 2020 als “afwijkend” gaat markeren en dan verwacht dat 2021 net als 2019 gaan draaien, dan wek je verkeerde verwachtingen. Bij het uitwerken van de cijfers is de conclusie dat het vergelijken op basis van de afgelopen 3 maanden voldoende is. Waarbij je ook gebruikt moet maken van de externe data die je gebruikt, Ella noemt hier Google Drive data.
Hoe kwam ik nu op het idee om Shopify te volgen? Omdat het me bekend voorkwam. En na het zoeken op Shopify en Github kwam ik hier: link en daar zag ik dashing, het dashboard wat we bij onze service-afdeling gebruiken.
Hierna kwamen onze overleggen en heb ik geen sessies meer gevolgd.
Foto-album: link.