post-header-photo

De Dijk viert haar 40 jarig jubileum in de Ziggo Dome

Op vrijdag 1 oktober heb ik The Next Web conference in Zaandam bezocht (link). Dat was rond 17.00 afgelopen, door de lichte regen naar de auto gelopen en vervolgens naar het P2 parkeerterrein bij de Ziggo Dome gereden. Op een bepaald stuk wel even gas terugnemen op basis van de 90-70-50 snelheid op de matrixborden en nog een stukje stapvoets rijden, maar rond 18.00 uur staat mijn auto op het parkeerterrein, mooi op tijd. Wel regenachtig weer, dus mijn rugzak op en paraplu mee.

Eerst bij BACO naar binnen. QR code tonen, binnen is het superdruk. Maar goed, hier begint het altijd, dus een biertje kopen, opdrinken, en ondertussen de  muziek van De Dijk beluisteren. Als ik het biertje op heb, ga ik rond 18.30 uur naar binnen. Vandaag is exact de dag dat De Dijk 40 jaar bestaat. Ik heb ze één keer eerder live mogen zien/horen, dat was in het oude Frico-gebouw in Wergea. Dat is flink wat jaren geleden, want ik kan zo niet terug vinden wanneer dat was. Wel weet ik dat ik toen een pet gekocht heb en dat ik die een aantal jaren later kwijtgeraakt ben: met harde wind is die in de Wergeaster Feart beland. Dus bij de merchandising gekeken of er petten zijn: nee, alleen shirts, dus dat sla ik over, want ik heb nog wel voldoende t-shirts.

Nog wat oude muntjes inleveren, geld inleveren voor een wallet en zo heb ik (dankzij die muntjes) nog 11 euro extra te besteden. Bij de La Place-stand even een broodje kopen en hangend tegen de muur opeten, mensen kijken, zien of er nog bekenden zijn. Later blijkt er nog een oud collega geweest te zijn, maar die heb ik daar dus niet gezien. Ik zit op de 2e ring, blok 205 wat redelijk ver van het podium af ligt. Maar goed, dat was zo’n beetje het enige plekje wat nog over was. En uiteindelijk is het een prima plek, podium is zichtbaar, sfeer is top en ik zit hier tussen een groep leuke mensen.

Het schijnt dat de bezetting 75% was, maar het lijkt op een uitverkochte Ziggo Dome. Het concert zou om 20.15 uur beginnen, maar dat wordt 20.30 uur. Het is te merken dat de uitgelaten sfeer opgepikt wordt door de band, maar wat wil je ook met een lied met de titel “goed je weer te zien”. Het einde zou om 22.45 uur zijn, ruim hiervoor gaat de band van het podium af. Dan komen ze weer op en krijgen we de toegiften. Maar als ze dan weg zijn blijft het publiek klappen, “we want more” te roepen. Dus de band komt nog een keer terug en sluit af met een superversie van “Mag het licht uit” (en volgens mij zei Huub dat dit ook voor de band een verrassing was). Publiek wat met lampjes op de mobiel schijnt. Wat een geweldige avond!

Natuurlijk ken ik nummers van De Dijk, ik kan het niet alleen, binnen zonder kloppen, groot hart. Maar in Spofity zag ik dus dat ik 43 nummers “leuk” vindt, voor het concert zo’n beetje het hele oeuvre via Spotify beluisterd zodat ik bijna alle nummers kon meezingen. De volgende dag heeft De Dijk nog een concert in de Ziggo Dome gegeven. Maar daar blijft het niet bij, ze gaan “het land in”. Dus mocht je nog naar een leuk concert willen, check de site: link. Staan inmiddels al een aantal uitverkochte concerten tussen.

Foto’s zijn hier te bekijken: album en de filmpjes die ik gemaakt heb via Youtube te bekijken: playlist. Maar ik vermoed dat daar binnenkort de audio wel weer van verwijderd zal worden in verband met “copyright issues e.d.”. Nou ja, dan maar even naar de beelden kijken 😉