post-header-photo

Hans Klok en Friends, 11 september 2021 op Java-eiland

Op 22 augustus kwam de laatste zomergasten van dit seizoen op televisie, Janine Abbring sprak met Hans Klok (link). Hans zou in Las Vegas gaan shinen, maar toen kwam corona om de hoek, ging alles dicht. Na een tijdje was het duidelijk: terug naar Nederland. Vervolgens is Hans met vrienden aan het rondreizen door Nederland met een grote circustent. Voor de uitzending had ik al eens op zijn website gekeken, maar wilde toen nog even kijken of Hans ook naar “het noorden van Nederland” zou komen. Dat leek er niet op, Rotterdam, Den Bosch. Maar toen zag ik dat Hans in Amsterdam optreedt. Kijk, “even” door de polder of over de Afsluitdijk, dat is te doen. Dus een kaartje geboekt.

Spoiler: het is een top-voorstelling en komende weekenden, 18, 19, 25 en 26 september treedt Hans Klok en Friends nog op in Amsterdam. Op zaterdag en zondag in de middag rond 15.00 uur, op de zaterdagavonden om 19.30 uur. Heb je nog geen kaartje: kopen!link naar de ticket-site of ga via www.hansklok.nl.

Zaterdag 11 september vertrek ik rond 11.40 uur. Op de heenreis maar door de polder, zodat ik niet met eventuele files of blokkades op de Afsluitdijk zit. Ik weet dat de Piet Heijn tunnel afgesloten is, maar mijn TomTom weet dat niet en stuurt me dus de verkeerde kant op. Op de borden wordt gelukkig goed aangegeven welke route ik moet volgen. Als ik daar afsla en de TomTom volg, stuurt ie me een rondje om en kom ik dus weer bij die afslag (S114 of zo). Op de borden staat al dat je dan S116 moet volgen, dus ik rij rechtdoor en kom dan wel aan de andere kant van de tunnel uit. Mijn auto parkeer ik in de parkeergarage van Interparking IJ-oever centrum. Op het matrix-bord staat dat deze vol is, maar gelukkig had ik de avond ervoor al online een parkeerticket gekocht voor 10 euro: link.

Een klein eindje lopen, over de Jan Schaeferbrug, halverwege zie je al de circustent staan op het Java-eiland. Bij de ingang je corona-bewijs tonen, ticket scannen. Hierna bij de kassa muntjes kopen. Hierna kom je op een grasveldje waar bankjes en tafels staan, food-trucks en snoep, dus hier een broodje crispy chicken (is behoorlijk hot), wat ik blus met een blikje Heineken. Daarna nog een cappuccino. Ik ben hier rond 14.15 uur, rond 14.50 uur gaan we de tent in. Ik heb een kaartje voor de Loge, wat betekent dat je een stoel mag kiezen op de eerste 3 rijen. Zijn ook nog eens gestoffeerde stoelen, dus dat zit prima.

Ik ben een fan-boy van Hans Klok. Als ik als IT-er een software gerelateerd probleem niet kan verklaren, dat het de ene keer wel gebeurt en de andere keer niet, dat zijn zaken die me gek maken. Maar de “trucs” die Hans vertoont, die hoef ik niet uit te pluizen en te verklaren. Dat is achterover zitten in je stoel en elke keer met verbazing kijken “wat gebeurt er nu”, “wat???”, “hoe dan?”. In 2012 de Houdini Experience gezien en in 2016 (en 2018) House of Horror in de Harmonie (link). Dus er komen zaken voorbij die ik bij de andere shows ook al gezien heb. Maar het blijft gewoon leuk en verbazingwekkend. De “simpele” trucs als het raam waar ineens een staaf met lint doorheen kan, metalen ringen die ineens in elkaar zitten en niet meer los kunnen komen (maar wel als Hans het doet), het oneindige kaartenspel wat Hans rondstrooit, het “spel” met de fles wijn en het glas en twee kokers, waarbij er steeds meer flessen wijn bij komen. Maar ook de “opbergboxen”, “kisten” waar de beeldschone assistentes in zitten, op een magische manier verdwijnen of binnen 1 tel met een grote doek niet meer die assistente in de kist in het plastic zit, maar ineens omgewisseld is met Hans Klok.

En hoewel we met zijn allen niet weten hoe het gebeurt, we weten wel dat het met snelheid te maken heeft. Want volgens mij is zo’n show een work-out waar ik bij de fitness wel 4 uren voor zou moeten werken. Aan het eind dus een terechte staande ovatie voor Hans Klok, zijn assistentes, maar ook voor zijn optredende vrienden.

Want zoals dat ook in de Harmonie was, ook collega-artiesten treden op. Een soort mislukte goochelaar, een clownesk type, die met mime werkt. Maar ook atletisch, voor zijn sollicitatie-act staat hij ook op spitzen, op zijn tenen, dat doe ik hem niet na. Een mime-act met een vlieg, die irriteert, per ongeluk doodgeslagen wordt, beademd en gereanimeerd wordt, begraven/doorgespoeld in de wc en dan toch niet dood blijkt te zijn.

Maar ook 2 Oekraïense trapezewerkers, een jongeman en jongedame. Er ligt dan wel een dikke mat onder, het is een hele prestatie wat ze daar verrichten. Capriolen, hangend aan een been, salto’s in de lucht, liggend op de voeten van een ander. Diep respect!

Een vette licht/laser-show met bonkende muziek, de artiesten hebben pakken met lampjes aan. Een laserstraal die gedeeld wordt, die heen en weer gaat tussen een aantal artiesten. Mooi gemaakt!

Dan hebben we nog een fietser op een 1-wieler. Naast het feit dat dat al knap is (met een 1-wieler bij een trap omhoog, ook nog eens “bouncen” op een trampoline en weer terug op de verhoging), daarna nog op een 1-wieler met volgens mij 3 wielen op elkaar. Dat is al hoog. Daar ook weer mee heen en weer bouncen. En dan komt het hoogtepunt: het fietsen op de hoogste 1-wieler. Dat is dus een ding met 13 wielen op elkaar, die omhoog getakeld wordt, de berijder klimt naar boven richting trapeze, stapt daar op de 1-wieler (wel gezekerd natuurlijk) en fietst dan een rondje. Het klinkt makkelijk, maar bedenk dat als jij op een 1-wieler stapt je veel moeite hebt om je evenwicht te houden. Stel je voor hoe dat is als je op 8 meter hoogte zit en dan evenwicht moet houden. Volgens Hans staat hij hiermee in het Guinnes Book of Records.

En dan nog de uitsmijter, een groep die uit verschillende landen komt, onder andere Colombia die een act op cross-motors doen. Er komt een hele grote ijzeren bol in de piste. Eerst gaan daar 2 mannetjes in met hun crossmotor en die scheuren daar heen en weer. Dan komt er 1 bij. En nog 1. En nog 1. Zo racen er uiteindelijk 5 crossers in die bol. Dan wordt het wel erg moeilijk om elkaar niet te raken. Dan wordt op een bepaald moment die bol ook nog in 2 helften uit elkaar getrokken, 3 scheuren bovenin (door de uit-vliedende krachten blijf je daar rijden) en 2 onderin. Ik denk dat deze act in een theater bijna niet vertoond had kunnen worden, dat is dus een bijkomend voordeel van deze show in de circustent. Dat ding heet dus de “Dome of Death” en heeft Hans ook via zijn Instagram gedeeld: linkje.

Een fenomenale middag! Een aardig gemengd publiek, wat oudere mensen, de groep waar ik bij hoor en dat zijn dan voornamelijk de ouders die met hun kleine kinderen naar deze show gaan. Interessant is dan wel om te horen dat een vader aan zijn zoontje vraagt: “wat vond je het leukst” die zegt: “dat met die vlieg”. Terwijl ik meer voor de grote trucs ga. Zo is er dus voor ieder wat wils. Na de tijd nog even een cappuccino opgedronken, daarna weer terug naar de auto en na een uurtje en drie kwartier rijden ben ik weer thuis.

De foto bij dit artikel heb ik aan het begin van de show gemaakt, voordat Hans Klok de mededeling deed: “gelieve geen foto’s en video’s te maken”. En zo is het maar net. Die foto wilde ik gebruiken voor deze blog-post, maar tijdens de show moet je je mobiel gewoon op vliegtuigmodus zetten en naar de piste kijken, want daar gebeurt zoveel dat je geen tijd hebt om andere dingen te doen.