post-header-photo

Museum Of Comic Art in Noordwijk en het Teylers Museum in Haarlem

Op zaterdag 24 juli rij ik in mijn auto om 9.50 uur weg, eerst tanken en dan naar Noordwijk, het Museum of Comic Art bezoeken. In maart kreeg ik namelijk een e-mail van Eppo waarin dit museum genoemd wordt. Ik lees regelmatig strips, ben zelf ook begonnen om strips na te tekenen, dus het lijkt me leuk om daar rond te wandelen.

Door de polder naar Noordwijk, in de buurt van Almere valt me de kabelbaan op (heb ik die al eerder gezien?) en in Amsterdam Zuid beland ik in een file. Kost me denk ik 20 minuten, we zien een camper die om ligt (volgens mij) en een auto die half omhoog staat. Omdat ik mijn dashcam aan had, kun je de beelden hieronder terug zien. In Noordwijk nog net een plekje op een parkeerterrein, wel 3 euro per uur, maar goed, ik ben er! Rond 12.30 uur, mijn tijdslot begint om 13.00 uur, dus ik sluit aan in de rij voor “Dirks vishandel”. Aan de zijkant kan ik zitten met mijn bakje kibbeling, dat valt er goed in. Als ik het op heb loop ik door richting de winkelstraat, en daar is het museum.

Na het scannen van mijn ticket krijg ik nog uitleg hoe het museum ingedeeld is. Je hebt een gedeelte beneden en een gedeelte boven. Er hangen ingelijste tekeningen, overzichten van tekenaars in Nederland, België, Frankrijk en andere landen. Verschillende versies van covers, het Franse origineel en dan die met de Nederlandse teksten. Natuurlijk een mooie cover met Franka en ook de epische tekening met Sjef van Oekel die zonder uit te kijken over straat heen zwabbert en allemaal (bijna) ongelukken veroorzaakt.

Na ongeveer 3 kwartier heb ik alles bekeken. Als je langer de tijd hebt kun je nog gaan zitten en stripboeken lezen, want daar zijn er een hoop van. Je gaat boven door een deur en via een wenteltrap ga je naar beneden de winkel in. Nog even getwijfeld of ik het boek van “de Generaal” zou kopen, maar omdat ik de komende week wat ga opruimen is het niet handig om extra spullen te kopen. Wel een paar coole verjaardagskaarten van Jan van Halsteren gekocht.

Omdat Noordwijk niet heel ver van Haarlem ligt, ook nog een kaartje geboekt voor het Teylers Museum in Haarlem. In 2011 ben ik in het Teylers geweest, er was toen een thema-tentoonstelling, Gadgets en Games: link. Ik heb toen de gadgets e.d. bekeken (nostalgie, die oude telefoons, typemachines en gameboy), maar het Teylers-museum heeft meer wat tentoongesteld wordt. Volgens mij was Maarten van Rossum ook lovend over dit museum. Tijd om te kijken wat er nog meer te zien is. Van 17 juli tot 9 januari 2022 is er de thema-expositie “vogelpracht”. Niet alleen tekeningen/schilderijen, maar ook opgezette vogels van Naturalis.

Ik vertrek rond 14.00 uur uit Noordwijk, de TomTom leidt me via Schiphol, waarbij ik onderweg een aantal vliegtuigen zie en, altijd leuk, het Van der Valk restaurant boven de snelweg zie, kom ik in Haarlem. De parkeergarage is “vol”, maar als ik er in rij komt er net weer een auto naar buiten, ik mag door. Naar de 2e verdieping en daar de auto parkeren. Mijn tijdslot begint om 16.00 uur, het is nu 15.00 uur. Het plan was om ná mijn museumbezoek naar de Jopenkerk te gaan, maar dat doe ik nu van tevoren. Er is nog net een plekje vrij op het terras. Er valt zo nu en dan een drupje regen, maar het is “zo goed als droog”, dus ik bestel een “Let there be Light”. Een fruitige IPA, van de tap in een mooi glas. Een kwartier de tijd om even rustig te zitten. Nog even een sanitaire stop in de Jopenkerk en dan naar het Teylers-museum.

Hier krijg ik een bakje mee voor de audio-tour, zodat je bij bepaalde stukken extra informatie kunt beluisteren. Een grote schedel van een vogel (Phororhacus Longissimus) die rond de 2 meter groot is geweest. Schelpdieren, fossielen van vissen, schedel van een neanderthaler. Bij de vogel-expositie zie je een opgezette grutto, een opgezette flamingo. En ook hele grote tekeningen van vogels. Gemaakt door John James Audubon. In een andere zaal hangen schilderijen, waaronder een aantal gemaakt door B.G. Koekkoek. Rond 16.45 uur heb ik de meeste zaken wel gezien (zoals ook een globe van de werelddelen, maar ook een globe van de sterrenbeelden) en lever ik mijn bakje weer in. TomTom inschakelen en terug naar huis. Daarvoor moet ik nog een stuk omrijden, omdat er een dijk afgesloten is, maar dat is goed aangegeven en de TomTom leidt me ook de juiste richting op.

Mijn oud-collega Jenny wijst me erop dat ik ook een stadswandeling kan maken en ik zie dat ook het Frans Hals museum in Haarlem is. Daar is tot 1 juli 2022 de expositie “alle schutterstukken”, waarbij een deel uit het Rijksmuseum uitgeleend is aan dit museum. Ik moet nog maar eens terug naar deze mooie stad 🙂

Foto’s van MOCA zijn hier te zien: album

Foto’s van de Jopen-kerk en Teylers zijn hier te zien: album

En ook nog even een korte impressie van mijn “rit door Nederland”, flink wat kilometers gemaakt: