post-header-photo

4e kwartaal 2021: heb ik mijn takenlijst afgerond?

Op 21 februari heb ik een overzicht gemaakt met actiepunten die ik per kwartaal verdeeld heb (link). Omdat 2021 voorbij is de vraag: heb ik mijn punten van het laatste kwartaal uitgevoerd? En dat betekent niet dat ik alles afgerond heb, 60% is voldoende. Omdat er 15 actiepunten gedaan moeten worden, zouden er 9 afgerond moeten zijn (tel ik als 9 punten);

Resultaat: ik heb het beter gedaan dan bij het vorige kwartaal en bijna had ik het doel niet gehaald, maar door nog even wat extra’s te doen in mijn vrije week toch gehaald: 9 punten, het minimum. Nou vooruit, een 9+, want ik heb ook nog een werkende applicatie gemaakt voor de koppeling van een mobiele telefoon en je pc of laptop, zie daarvoor deze post op mijn techblog: link.

Ik ga het in 2022 ook weer op deze manier aanpakken, maar met die lijst van het eerste kwartaal doe ik het rustig aan. Nog even genieten van mijn laatste vrije dag/avond!

Punt 1: tekenaar.dirkhornstra.nl op een lager pitje zetten

Elke zondag tekende ik een stripfiguur na. Maar daar zit nogal wat tijd in, dus in plaats van deze wekelijkse publicatie omzetten naar een realistischer schema: elke maand een stripfiguur op de site (link) en het instagram-account (link).

Oktober: Tom Poes, check.
November: een lager pitje inderdaad, geen tekening gemaakt (dat was nou ook weer niet de bedoeling).
December: op 28 december een tekening van de M&M’s gedeeld (inhaalactie november), op 29 december een tekening van een cartoon-achtige kerstkaart nagetekend. Happy new year!

Gehaald, één punt!

Punt 2: examen Microsoft Azure Developer Associate

Hier heb ik heel, heel veel tijd in gestoken. Puur in de theorie. Maar niet in oefenexamens en schijnbaar is dat noodzakelijk, want wel het examen gedaan, maar helaas “slechts” 665 van de minimale 700 punten behaald.

Hoewel ik dus niet het examen gehaald heb geef ik mezelf wel die ene punt, want ik heb er heel veel (vrije) tijd in gestoken.

Punt 3: eigen “social media hub”

Door het intensieve punt 2 komen er nu redelijk punten voorbij met opmerking “niet aan toe gekomen”. Dit is het eerste, niet aan toe gekomen dus.

Punt 4: zou prijs-bewust.nl ooit nog wat gaan doen?

Een hele basic site. Maar door al de tijd die ik in punt 2 gestoken heb, heb ik niet meer tijd gehad om er meer aan te doen. Een half puntje.

Punt 5: een werkende fitbit.prijs-bewust.nl

Niet aan toe gekomen.

Punt 6: een werkende wparty.nl

Ok, dit punt heb ik opgepakt op 2 januari 2022, net na het vierde kwartaal dus, maar nog in mijn “vrije week”, dus ik tel ‘m gewoon mee. De site deed het wel, maar als ik deze via een mobiel bekeek, ging je schijnbaar via IPv6 en kreeg je de “hoofd-website” van de VPS te zien en niet die van wparty.nl. Uiteindelijk de oorzaak gevonden, in het tabblad reverse DNS een eigen IPv6 toevoegen en koppelen aan wparty.nl en tadaa: het werkt weer. Weer één punt erbij.

Punt 7: content op www.wordontwikkelaar.nl

Niet aan toe gekomen.

Punt 8: de Hanselminutes-inhaalslag afronden

Ik vermoed dat ik begin januari 2022 nog 10 resterende Hanselminutes moet beluisteren. Dus niet helemaal bij, maar wel een hele grote slag geslagen, één punt.

Punt 9: je moet ook ontspannen

15 oktober concert van Jennie Lena, 27 oktober Ferknipt, 30 oktober Waylon. 6 november Robèrt van Beckhoven, 13 november naar Peter Pannekoek, 18 november naar Og3ne. Hierna ging de lock-down in, dus geen andere concerten meer bezocht, maar goed, het punt is wel gehaald.

Punt 10: Sallandse Wandelvierdaagse afronden

Het leek erop dat ik dit punt niet zou halen, die laatste route werd maar uitgesteld omdat er iets voor het werk was, omdat er wat anders gedaan moest worden. Maar maandag 18 oktober heb ik dan toch de 4e en laatste route van de Sallandse Wandelvierdaagse gelopen. Één punt.

Punt 11:  PC 191: Microsoft Solver, nuget package oa roosterprobleem HIO

Roosterprobleem-code gevonden en toen zag ik dat het een 1e-jaarsproject was. Dus de code was niet heel ingewikkeld. Maar een beetje zonde van de tijd om die code om te gaan zetten naar C# en daar vervolgens het nuget package mee te testen. Kijken of ik dat bij een volgend project kan doen: geen punten.

Punt 12: PC 205: LinqPad, C# en andere code even snel krabbelen

Niet aan toe gekomen.

Punt 13: .NET Conf 2020: Polly

Op het werk voor 2 projecten ingezet, met de collega’s gedeeld hoe dit redelijk simpel in te regelen is. Top-tool! Punt behaald.

Punt 14: .NET Conf 2021

Van 9 tot 11 november 2021 was .NET Conf 2021 online te volgen, ik had me aangemeld. Maar vervolgens geen tijd gehad om het te volgen en nog terug te kijken.

Punt 15: elke maand een boek lezen

Oktober: 11 oktober een boek uitgelezen. Op 31 oktober heb ik het boek “Het grote verschil – een wereld vol wiskunde” van Kit Yates uitgelezen.
November: in november het boek “zo was Auschwitz” van Primo Levi gelezen.
December: op 15 december het boek “de draagbare van Rossem” van Maarten van Rossem uitgelezen.
December: op 30 december het boek “de eenzaamheid van pi” uitgelezen.

Dat laatste boek, daar was ik al mee begonnen, maar omdat ik het boek te vaak verlengd had, moest ik het inleveren. Begin december kon ik het opnieuw lenen en heb het dit keer wel uitgelezen. Pi is hier het “friemel-tekentje” op je rekenmachine, die waarde 3,14 – en dan nog een hele rits getallen. Ook als je niets met wiskunde hebt is dit een prima leesbaar boek. Ik heb nog even een paar papiertjes tussen bladzijden gestoken waar zaken in genoemd werden die ik interessant vond en hier ook even ga delen:

Zo komt het “NULL” probleem voorbij. Dat is een waarde die je kunt gebruiken om te zeggen: welke waarde hier moet staan; dat is eigenlijk onbekend: Maar nu is er een echt persoon met de achternaam NULL en na automatische opschoon/rondes van het systeem wordt hij steeds verwijderd. Dit lijkt een probleem wat nu (eindelijk) wel eens opgelost moet zijn, maar de auteur verwijst naar bug report FLEX-33644 en inderdaad een probleem in 2013 in Apache Flex: link.

Hexadecimale getallen, decimale getallen en de E-notatie. Als je een lang getal in Excel zegt, dan wordt dit soms omgezet naar 1.38E+10, de wetenschappelijke notatie. In Excel kun je ook hexadecimale getallen gebruiken (grondtal 8 in plaats van 10 bij decimaal). Maar door die omzetting kun je problemen krijgen, is het nu hexadecimaal of decimaal? Hier staat het lijstje: link.

Willekeurige getallen, niet het onderdeel wat je computer leuk vindt om te doen. Want een computer wil exact zijn. Als je iets een keer doet, moet het de volgende keer ook zo uitgevoerd worden. En daarna. Dus worden op basis van andere zaken “willekeurige” getallen gemaakt. Op deze site worden “echte” willekeurige getallen opgebouwd op basis van willekeurig geluid binnen een vacuüm: link. De auteur geeft het voorbeeld van Michael Larson die mee deed aan Press Your Luck, waarbij de selectie van velden willekeurig leek, maar het niet was. Door die uit zijn hoofd te leren heeft hij flink wat prijzen gewonnen, geweldig filmpje op Youtube: link. George Marsaglia komt voorbij, die aantoonde dat bepaalde willekeurige waarden terug te voeren waren naar de bronwaardes: link.

Cloudflare (vestiging San Francisco) gebruikt lavalampen, met camera’s worden uit dat lichtspectrum willekeurige getallen gehaald. In hun vestiging in Londen gebruiken ze een chaotische slinger, in Singapore een radioactieve bron.

En nog 2 programmeertalen die je als gimmick kunt zien, maar ook wel weer knap bedacht, brainfuck: link en whitespace: link.

Boeken gelezen, punt gehaald. Maar omdat ik een extra boek gelezen heb een halve bonuspunt erbij!