post-header-photo

Mar-athon Sneek, 21 kilometer wandelen op 24 juni 2021

Als alles doorgegaan zou zijn, was ik dinsdagavond 22 juni naar de Ziggo Dome geweest naar het concert van Tom Jones en was ik donderdag 24 juni, vrijdag 25 juni en zaterdag 26 juni in Zeeland geweest bij Concert at Sea. Het concert van Tom Jones staat nu in september gepland (hopelijk wordt het niet weer verschoven), Concert at Sea, daarvan was al een tijdje bekend dat het dit jaar niet door gaat, dus mijn kaarten zijn nu geldig voor 2022.

Ik had mijn vrije dagen al gepland en dat heb ik laten staan. De dinsdag nuttig besteed door al het onkruid uit de tuin te wieden. Dat ziet er weer netjes uit. Hoewel Concert at Sea een soort mini-vakantie is, is het ook wel een stuk fysieke inspanning. Je kunt met de pendelbus, maar meestal loop ik vanaf mijn geparkeerde auto naar de Brouwersdam. En ‘s avonds weer terug. Overdag loop je van podium naar podium en nog wat rondjes heen en weer, dus als ik dan in het hotel terug ben, dan ben ik blij dat ik kan zitten/liggen.

Omdat ik meer moet/wil bewegen, ben ik gaan kijken wat ik daar aan kan doen. Ik zou vorig jaar de Slachte lopen, dat is niet doorgegaan, dus ik zou die zelf nog gaan lopen. Maar daarvoor heb ik te weinig getraind, dus dat wordt hem niet. Als de echte Slachte weer doorgaat, ga ik wel een poging wagen. Maar in 2019 (22 juni) heb ik meegelopen met de mar-athon van Sneek, de halve, dus 21 kilometer (link). Eigenlijk zou ik komende week deze route van de Mar-athon nog wel een keer willen lopen.

De link naar de Endomondo-route werkt niet meer, Endomondo is eind 2021 gestopt. Ik heb een export ontvangen en ik kan de route ook in mijn eigen Fitbit-app tonen, maar nog niet in een kaartje (ik moet OpenStreetMap nog koppelen). Dus ik ben maar even op de officiële site gaan kijken: https://mar-athon.com/home. En daar lees ik meteen goed nieuws: volgend jaar hebben we weer een gewone mar-athon, dus met meer wandelaars. En kan ik via de pagina’s op de kaart komen: afstandmeten.nl. Links kun je klikken op “Export” en kies daar voor GPX. Als je Windows 10 hebt kun je via de Windows Shop wel de GPX viewer and recorder vinden, daarmee kun je de route bekijken. In de buurt van Sibrandabuorren moet ik er rekening mee houden dat ik over de weg loop en niet bij de boer door het weiland loop.

Ik doe het net als met de Elfmerentocht, vroeg beginnen. Om 5.10 uur opstaan, 6.00 uur in de auto en om 6.30 uur staat deze op de Veemarkt in Sneek. In 2019 ben ik om 11.06 gestart en was ik om 15.25 weer binnen. Als ik hetzelfde tempo aanhoudt, zou ik om 10.45 uur weer in Sneek zijn.

Via vananaarbeter.nl heb ik gezocht op het rijden van Leeuwarden naar Sneek en daar worden geen werkzaamheden getoond. Mooi! Dus ik rij vanuit Reduzum naar Dearsum, maar nee: bij Tsienzerbuorren is de weg dus nog wel steeds afgesloten… Als ik verder zoek kom ik op de pagina van de gemeente Súdwest-Fryslân waarop staat dat die weg tot 16 juli dicht is: link. Is het nou zo’n grote moeite om dat te delen met de site die iedereen controleert…. Dus via Irnsum naar Terherne, Joure naar Sneek. Auto geparkeerd, rond 6.45 uur sta ik bij Theater Sneek. Het theaterseizoen begint weer, dus de posters zijn aangeplakt. Via de binnenstad loop je naar de buitenwijken, schelpenpaadje, onder de grote rondweg door. Dan nog over een hoge brug en loop je bij Camping Pasveer langs. Het zonnetje komt erbij, dus de jas maar omgebonden. Via Goënga, Gauw richting Sybrandabuorren. Zoals ik al aangegeven had, niet bij de boer door het weiland, maar via de Mardyk. Man, man, man, het lijkt wel een snelweg. Het verkeer maakt hier flink tempo, best wel druk, dus zo en dan maar even de berm ingelopen als er een tegenligger was en een auto van achteren aan kwam rijden. Hierna kom je bij het fietspad van de Grienedyk en is het een stuk rustiger. Onderweg nog een “koekoek” gehoord. En hier ergens liep een haas voor me uit. Sowieso veel vogels gehoord! En heel veel naaktslakken op de weg en fietspaden gezien, een plaag! Rond 10.16 loop ik Sneek weer in, rond 10.35 uur ben ik in de buurt van de Waterpoort. Hier zie ik nog een paar Wergeasters (ook toevallig!). Het originele plan was om hier nog ergens een bakje koffie te drinken, maar omdat ik nu ook die omweg weer naar huis moet nemen en nog moet tanken besluit ik naar de auto terug te lopen en weer naar huis te rijden.

Foto’s zijn hier te bekijken: album.

En de route is hier te bekijken als je een Strava-account hebt: route.