post-header-photo

Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2021!

Ik wens jullie hierbij fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2021. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer terug naar de situatie zoals die in 2019 was.

Want bijna al mijn uitstapjes (theater / concerten) zijn verschoven naar 2021 en het zou fijn zijn dat ze nu wel doorgaan. In ieder geval 3 dagen Concert at Sea, met zon, een zee-briesje en relaxte muziek, pas als je een jaar hebt waarin dat niet doorgaat merk je pas hoe je het waardeert. Het begint al op donderdagmorgen, in de auto naar Zeeland rijden, muziekje aan. Koffer afleveren in het hotel, kamer-sleutel in ontvangst nemen en dan door naar Vlissingen. Even een groet brengen aan Michiel de Ruijter, uitsmijter met Radler op het terras in de zon. Dan rustig naar de Brouwersdam rijden, over de Oosterschelde. Auto parkeren, naar het terrein lopen. Op dat moment ben je al zen en denk je niet meer aan IT-problemen, je zet je bandana op en smeert je in tegen de straling van de warme zon. Een hapje, een drankje, prima muziek, vrolijke mensen. Een mini-vakantie waarna je weer opgeladen bent om weer gefocust en ontspannen aan het werk te gaan.

Ik ga met een A t/m Z een korte samenvatting van 2020 geven. De mensen die nu denken: “je bent begonnen met Peaks en Semmie en zou vertellen hoe het beleggen bevalt”, dan moet je gewoon even bij de B kijken!

A – AFAS Live. Op 28 februari mijn laatste live-concert bezocht. Het concert van James Blunt met zijn Once upon a mind-tour. Het was een geweldige avond. Prima muziek, volle bak, tussen alle mensen voor het podium gestaan, het kon en mocht toen nog.

B – Beleggen. Het kan zo niet langer. Op je spaarrekening krijg je nu nog maar 0.01 procent rente. Dus als je 10.000 euro gespaard hebt, dan krijg je aan het eind van het jaar 1 euro rente. In het verleden is dat wel eens 7% geweest: 700 euro. Besef je goed dat in deze tijden van corona de regering de bedrijven steunt, wat natuurlijk heel mooi is. Maar de vraag is of er op het moment dat wij over +/- 20 jaar met pensioen gaan nog wel geld is, krijgen wij nog wel AOW? Want als dat er niet meer is en je moet alleen leven van het pensioen dat je gespaard hebt: dat wordt een ramp. Dat is echt niet voldoende, je krijgt dan ongeveer een maandsalaris wat je nu verdient… verdeeld over 1 jaar! Dus het geld wat je nu maandelijks op je rekening gestort krijgt, deel dat door 12 en je weet wat je dan krijgt. De motivatie voor mij om actiever met mijn geld aan de slag te gaan. Zo heb je de basisregel dat je eigenlijk per maand 500 euro zou moeten sparen. Als je dat op je spaarrekening zet krijg je er bijna geen rente op, maar het staat wel “vast” voor als je later met pensioen gaat. En geld “wat je kunt missen” mag/kun je beleggen. Je loopt met dat geld het risico dat je jouw inzet verliest. Aan de ene kant zonde. Aan de andere kant kun je met beleggen nu nog wel fatsoenlijke rendementen behalen. Dus ik zet nu elke week 5 euro op mijn Peaks-beleggingsrekening en wekelijks 10 euro op mijn Semmie-beleggingsrekening. En bij Peaks wordt wekelijks je bedrag aan afrondingen overgeboekt. Dus: als op je bankrekening 3,50 en 4,25 betaald is, dan wordt 0,50 en 0,75 overgeboekt naar je Peaks rekening.

Je moet daarbij alleen kijken op de lange termijn. Ik doe het nu 2 maanden en het is dus een korte-termijn-overzicht en eigenlijk is dat dus niet representatief, maar goed, ik zou een overzicht geven, dus dan doe ik dat. Bij Peaks heb ik zelf 80.47 overgemaakt, de waarde van de beleggingen is 81.52. Het rendement is 1.05, Peaks zegt dat het 2% is (dit rendement is in 2 maanden behaald). Bij Peaks volg ik een defensief schema (rustig aan). Bij Semmie heb ik zelf 230.00 overgemaakt, de waarde van de beleggingen is 247.47. Het rendement is 17.47, Semmie zegt dat het 9.33% is (net als Peaks, in 2 maanden behaald). Hier volg ik een offensief schema (neem maar wat risico). Vergelijk deze percentages met de 0.01% van de bank en stel jezelf de vraag: kan ik per week 5 en/of 10 euro missen?

Wil je zelf met Peaks of Semmie beginnen? Lees onderstaande dan even goed door!

Als je je aanmeld bij Peaks, gebruik in de app code DIRKWTINH als je dat namelijk doet en binnen 48 uur verzilvert, dan krijg je 5 euro op je tegoed gestort! Zo heb ik ook een code van iemand anders gebruikt (dus eigenlijk heb ik zelf in totaal 75.47 overgemaakt). Enige voorwaarde was volgens mij dat je zelf minimaal 20 euro moest storten. Maar dat doe je dan ook maar 1 keer.

Dit geldt dus ook voor Semmie! Maak je account aan via deze link: https://mijn.semmie.nl/in/EUmiZSN waarmee je begint met 15 euro begintegoed!

C – De Covid-19/Corona slaan we maar even over. Certificaat! Dit jaar het examen Azure Fundamentals behaald, net als mijn collega Dirk Jan. Als IT-er moet je blijven leren/studeren om “bij te blijven” (voor zover dat mogelijk is met alle ontwikkelingen op IT-gebied).

D – Duckduckgo.com Door een artikel van Scott Hanselman realiseerde ik me dat ik nu altijd Google gebruik. Geen Bing. Maar ook geen duckduckgo.com, de zoekmachine die qua privacy een stuk beter is! Eens kijken of ik zelf een browser-plugin kan maken die me in 2021 als ik weer gedachteloos “google.com” intyp automatisch doorstuurt naar duckduckgo!

E – Enge Buren, hun afscheids-toernee dit jaar zal waarschijnlijk nog wel wat langer duren. Ik heb ze gelukkig begin dit jaar nog in Sense in Dokkum kunnen zien/horen. Humoristisch, super-muzikaal. Echt zonde dat ze stoppen dus! Ken je Enge Buren niet? Ik dacht het wel, Pizza Calzone is epic: https://www.youtube.com/watch?v=QTLazCCQSG8

F – Fitness. Een tijd kon/mocht je alleen buiten sporten: dat heb ik overgeslagen. Daarna mocht het wel weer binnen, met tijd-slots. Dat werkte allemaal prima. Dus elke week een uurtje sporten, lekker. Jammer genoeg in december 2020 zijn de sportscholen weer gesloten, dus kijken of ik op andere manieren dit gebrek aan beweging kan compenseren.

G – Groningen, “er gaat niets boven Groningen”. Als Fries doe ik daar wel eens schamper over, maar het Forum is wel een prachtig gebouw. Ik heb er dit jaar de tentoonstelling van Aardman Studio’s gezien, de makers van Chicken Run, Wallace en Gromit. Dus als er weer eens zo’n soort tentoonstelling is rij ik graag die kant op! Website: link.

H – Hanselminutes. Sinds februari 2019 volg ik de podcasts van Scott Hanselman, onder de titel “Hanselminutes”. En op mijn techblog-site werk ik de samenvattingen daarvan uit. En ik heb berekend dat als ik er per week 10 beluister, ik dan in december 2021 bij ben (want hij heeft al heel veel podcasts, vanaf 2009, uitgezonden). Ik beluisterde ze altijd in de auto naar het werk en weer naar huis, dat is nu dus tijdens mijn wandelingen.

I – Inception. Door corona worden er minder films geproduceerd, dus brengt Pathé “oude films” terug op het doek. Ik had deze fantastische film nog nooit gezien en kon ‘m zo toch nog een keer bekijken!

J – Jaar. Het jaar is “alweer bijna” voorbij. Ondanks de corona-pandemie toch supersnel gegaan. Daardoor heb ik toch het gevoel “had ik nog wat meer kunnen doen”? Ik heb daarom een begin gemaakt met een eigen site waar ik (in Hornbach-termen) mijn eigen projecten aan het verzamelen ben. Want die kun je daar weer uitsplitsen naar onderdelen. Om op die manier aan het eind van het jaar een jaaroverzicht te kunnen maken: dit heb ik allemaal gedaan!

K – (Tago) Korean Drum. Nog net voor de corona-pandemie met mijn collega-slagwerker Sytze naar het optreden van Tago Korean Drum in Theater Sneek geweest, geweldige avond, spectaculair slagwerk!

L – LEGO. Vroeger heel veel mee gebouwd/gespeeld, zowel met gewone lego als technisch lego. En nu kregen we van TRES de space-shuttle editie, gekoppeld aan het thema van het laatste kwartaal: de lancering/the launch. Met het spel-element: bouw ‘m zo snel mogelijk. Dus hier op Youtube terug te zien: https://www.youtube.com/watch?v=gbviUNb_qZI Oh ja, Art of the Brick is weer in Amsterdam te zien! In de Kalverpassage: link.

M – Muziek. Luister je bij Spotify ook altijd naar dezelfde muziek? Dit jaar mailboxen opgeruimd en daarbij de mailtjes van Deezer de artiesten genoteerd. Hierdoor heb ik dit hele jaar al naar bekende artiesten en niet/minder bekende artiesten geluisterd. Soms naar nummers die ik wel kende, nog uit het verleden herkende of helemaal nog niet kende. Hierdoor is mijn lijst met favoriete nummers weer wat langer geworden.

N – Niet geslaagd. Helaas lukt niet alles. Ik ben uitgenodigd om mee te doen voor de intake voor “het mes op tafel”. Hiervoor moet je eerst een lijst met open vragen invullen. Ik zit er met 31 andere personen. Helaas hoor ik bij de 16 die het niet gehaald hebben. Want na de tijd weet je wel weer dat “de e-street band” de band van Bruce Springsteen is, maar op het moment suprème kwam ik er niet op… En je hebt maar 1 kans. Ik had van tevoren veel meer onderzoek moeten doen, informatie nalezen e.d. Als je de uitzendingen bekijkt weet ik best wel veel dingen, maar dat zijn dan natuurlijk net niet de vragen die deze keer gesteld werden.

O – Opruimen. Door de corona een groot deel dit jaar in mijn “computer-hok” gewerkt. En daar ligt best wel veel spul (wat ik niet gebruik of “nog” niet nodig heb). Tijd om aan het eind van het jaar de boel op te gaan ruimen. Een redelijk leeg bureau zou wel fijn zijn.

P – Prince. Boris Veldhuijzen van Zanten benoemde in zijn mail dat 2020 een klote-jaar was. Maar niet iedereen gaat bij tegenslag bij de pakken neer zitten. Zo trad Prince in 2016 op bij de Superbowl. Het hoosde. Toen de organisatie hem belde: “het regent”, oftewel, lekker veilig als je op je elektrische gitaar speelt, het podium is spekglad, was de reactie van Prince: kun je zorgen dat het harder regent? Een eind-baas. Verhaal is hier in 8 minuten op Youtube te zien: link.

Q – Net als de X een letter met veel punten bij Scrabble. Moeilijk? Bedenk van tevoren woorden die je ermee kunt maken. Dus “quiz (die z levert ook lekker wat op!)”, “quota”.

R – Raspberry Pi. Ik heb een paar oude exemplaren hier liggen, de nieuwere versie is natuurlijk veel sneller. Maar ik moet er eens wat mee gaan doen. Centrale printer-server. Of interne DNS server om alle overbodige reclame-zaken uit mijn internetverkeer te filteren.

S – Solex rijden. Dit jaar heb ik mijn collega’s veel te weinig in-real-life gezien. Maar in juli konden we corona-proof met een grote groep toch solex rijden en na de tijd met zijn allen eten. Wat een top-dag! Pics op de Facebookpagina van TRES: link.

T – Top 2000. Ik moet de lijst weer verwerken om mijn eigen “subsite” werkend te krijgen: https://top2000.solution4u.nl/

U – Uitgeput. Dat ben ik niet, maar ik voel me wel “moe”. Want hoewel ik weinig fysieke arbeid doe (typen en met je muis klikken is niet superzwaar) en ik nog RSI-vrij ben (afkloppen!), het zijn tickets, projecten, vragen, uitzoekklussen, dingen die “nog een keer gedaan moeten worden”. Daarom is het heerlijk dat ik nu anderhalve week rust heb, thuis met de “O” van opruimen bezig.

V – Vuurwerk. Ik ben een liefhebber van mooi siervuurwerk. Dit jaar is het verboden om vuurwerk af te steken om te voorkomen dat het personeel in het ziekenhuis wat al overbelast is die vuurwerkslachtoffers er ook nog eens bij krijgt. Dus dit jaar niet, het zij zo. Wel ben ik bang dat het niet echt helpt, want hoewel er ook ongelukken met legaal vuurwerk voorvallen zal de grootste oorzaak illegaal vuurwerk zijn en hoor ik die zware knallen (zeg maar gerust bommen) al vanaf november in ons dorp knallen. Geen handhaving of controle hier dus.

W – Wandelen. Dit jaar is een top-wandel-jaar geweest. Naast mijn “blokjes om in de buurt” heb ik in navolging van vorig jaar toen ik 1 etappe van de Sallandse Wandelvierdaagse gelopen heb dit jaar alle 4 de routes gelopen. Niet achter elkaar, maar elke woensdag (of op donderdag als het weer beter was) in september. Prachtig weer, prachtige routes, heerlijk rustig. Genieten! Meer informatie: https://sw4d.nl/

X – De X in het Scrabble-spel, die levert best wat punten op, dus ik gebruik ‘m bijna altijd. Kun je geen woord verzinnen? Probeer “ex”, “taxi” of “oxide”.

Y – ik maak hier even een “lange IJ” van, dus IJsland. Ik wilde al lange tijd naar dit prachtige land en gelukkig was ik dit jaar net op tijd: van 4 tot en met 9 maart. Nog net voor alle corona-ellende. Beelden zijn hier terug te zien: https://toerist.dirkhornstra.nl/

Z – Ziezo. Dat was mijn lijst voor 2020. Op naar 2021!