post-header-photo

Elfmerentocht 2021 – 150 kilometer

De 11-merentocht wordt altijd het weekend voor Hemelvaartsdag gehouden, dat zou afgelopen weekend geweest zijn. Nu is het in corona-tijd een individuele tocht geworden, dus je kunt tussen 24 april en 15 mei de route fietsen. Het plan was ook om het weekend voor Hemelvaart te fietsen (de zondag, het zou warm weer worden), maar toen kwam de voorspelling dat het ook zou regenen en zou onweren… Dat doen we dus maar niet. En van mijn collega Jan gehoord dat het inderdaad zulk weer geweest is, dus maar goed dat ik thuisgebleven ben. Dan donderdag 13 mei, Hemelvaart. Er was wel wat kans op regen, maar dat zou het noorden (Friesland) niet bereiken. Ook de woensdag voor Hemelvaart was het mooi weer, dus banden opgepompt, boel ingepakt.

Donderdagmorgen 5.10 uur opstaan, 6.00 uur in de auto. Op de weg naar Aegum kom ik al 2 haasjes tegen. Het is rustig op de weg, rond 6.30 uur heb ik de auto bij het Schuttersveld in Sneek geparkeerd, is de fiets van de auto, fietsendrager in de auto en ben ik klaar voor vertrek. Eerst nog even wat gedoe om een mobiele verbinding te krijgen, maar dan kan ik ook weg. Het eerste deel is de rondweg van Sneek en dan richting Terherne. Door stukken natuur, nog een beetje mist op de slootjes. Onderweg wat vogelspotters gezien en ook hier een paar hazen voor mij op het fietspad. Als ze me opmerken gaan ze met hoge sprongen het gras/de berm in.Om 7.45 uur fiets ik Goingarijp alweer uit en zie ik in de verte de rookwolken van de Douwe Egberts fabriek in Joure. Leuk deze route, want ik fiets altijd via het fietspad bij de grote weg Joure binnen, maar dat kan dus ook via Broek. Ik kom bij de salonboot langs waarmee we met de drumband een eind te varen zijn geweest.

Via het viaduct over de A7 naar Delfstrahuizen / Echtenerbrug. Dat is de tweede stempelpost (1e stempel zet je bij het vertrekpunt). Bij de brug even op het leugenbankje zitten, broodje en wat drinken. Het is nu 8.55 uur en ik heb 50 kilometer gefietst. Dat gaat rap! Er is ook niet zoveel wind en de wind die er is, is zijwind.

Na een kwartiertje rust ga ik verder. Via Lemmer en een gedeelte waar je nog even op het IJsselmeer kunt kijken rij ik naar Sondel. Hier wat kleinere wegen en dan via het fietspad het bos in. Bij de Bremer Wildernis langs, dit is altijd een mooie omgeving. Hier nog even een broodje gegeten en weer door. Rond 10.45 uur ben ik in Balk, waar de 3e stempel geweest zou zijn (75 kilometer). Ik zit hier nog even op een bankje aan De Luts, blikje red bull achterover slaan. Maar met zitten komen we er niet. Dus door naar Elahuizen, 84 kilometer, daar ben ik om 11.20 uur. Hier begint het al meer te waaien, maar ik heb de wind nog redelijk in de rug. Het hele stuk door naar Hemelum (herkenningspunt is altijd de pomp bij de entree) en dan het stuk naar Warns. Waar bij restaurant/café “op Warns” het altijd superdruk is met fietsers ben ik nu de enige. En het café is ook dicht. Hopelijk is het volgend jaar weer zoals het alle jaren was. Wat wel hetzelfde is gebleven is dat de brug open is voor bootjes, dat is altijd het geval. Daar staat een mooi bankje, maar daar gaat net iemand anders zitten. Ik rij door en voor Molkwerum is ook een bankje, uitzicht op de Antiekboerderij “de Marpleats”. Voor mij is (zo te horen) een slootje vol met kikkers. Ik eet hier nog wat broodjes, drink nog wat en stap dan weer op de fiets.

Koudum, het Heidenskip, hier moet ik al meer tegen de wind opfietsen. Richting Workum weer wat zijwind, maar dan Parregea, Dedgum, Blauhûs en Aldegea. Het stuk naar Aldegea was altijd tegen de wind in, maar dit keer heb ik de wind in de rug en rij ik zo’n beetje met 28 kilometer per uur het dorp in. Allemaal mensen op het terras aan het water, volgens mij was er ook ijs te krijgen (daar stond ook al een rij). Om 14.33 heb ik mijn 6e stempel gezet, 133 kilometer gefietst. Bij de watersportcamping de Bearshoeke nog even gestaan, gekeken hoe mensen hun boot in het water brengen. Hierna naar Lytse Gaastmer, Heeg, Nijesyl en IJlst naar Sneek. Van de vorige jaren weet ik dat ik dan helemaal kapot was, maar dit jaar kon ik het prima doen.

Om 15.53 uur ben ik weer bij het Schuttersveld. Er zijn nu meer fietsers die hier hun auto geparkeerd hebben. Deuren open, want het is warm in de auto. De hele dag mooi weer gehad, zonnetje erbij. ‘s Morgens kwam ik erachter dat mijn iPod leeg was. Ik had hem aan de powerbank kunnen hangen, maar heb besloten om dit keer zonder muziek te fietsen. En dat is goed bevallen. Want zo heb ik onderweg op 3 plekken de “koekoek” gehoord (had ik anders gemist). Dit was een natuur-editie: hazen, schapen, koeien, paarden, ooievaars, ganzen, reigers (1 met een kikker in zijn snavel) en eenden deze dag gespot. Als ik mijn normale schoenen weer aan heb, boel opgeladen heb en wil wegrijden doe ik de autoradio aan. En hoe toepasselijk, het nummer “Freeze Frame” van The J. Geils Band is ervoor. Dat is een “mamma appelsapje”, want ik zing “fiets frame!” mee. De hele terugreis het autoraampje open, goede muziek op de radio en een voldaan gevoel dat deze tocht volbracht is! Ondanks dat het een “corona-editie” is een geweldige dag gehad.

Een impressie is hier te bekijken: link.