post-header-photo

Theaterseizoen 2019 – 2020 is aangebroken!

De theatergidsen van De Lawei en Theater Sneek lagen volgens mij gelijktijdig in de brievenbus. Even daarvoor had ik de gids van de Koornbeurs in Franeker ontvangen. Eind mei, de periode dat mensen hun vakantiegeld ontvangen en de keuze zouden kunnen maken om een deel daarvan te besteden aan één of meerdere leuke voorstellingen. De gids van De Harmonie laat nog even op zich wachten, deze komt ergens eind juni uit. En via de mail had ik vanuit Zwolle en Groningen al doorgekregen dat hun nieuwe seizoen online staat. Nu zijn dat meer locaties voor voorstellingen die ik absoluut wil zien en die niet in Friesland komen (of waarbij de boel al uitverkocht is).

Risico voor de Harmonie is nu dat ik een voorstelling die ik anders in Leeuwarden gezien zou hebben in Sneek of Drachten ga kijken, het zij zo. Maar misschien ook wel niet en heeft de Harmonie een flinke lijst met voorstellingen die ik wil zien. Want de programma’s van de andere theaters vind ik ten opzichte van vorige jaren karig. Moest ik toen meestal keuzes maken (die dan maar niet, die wel) nu heb ik maar een paar voorstellingen die ik wil (en ga) zien.

Wat zijn dan de voorstellingen die ik ga zien?

Een goed mens – door Victor Reinier en Jules Croiset

Deze voorstelling zou ik dit jaar al zien, maar Aart Staartjes is fysiek niet meer in staat om op de planken te staan, dus zijn rol is overgenomen door Jules Croiset. Erg spijtig, want ik had mijn jeugdheld Aart graag eens in levende lijve willen zien, de man uit de tijd dat ik nog naar Sesamstraat keek en ademloos naar de intocht van Sinterklaas waar Aart verslag van deed. Maar het is niet anders. Door deze overname van de rol zijn voorstellingen verschoven, deze dus ook. De kritieken zijn lovend, dus wordt zeker een mooie voorstelling!

The show must go on – theatercollege door Barry Stevens

Nog zo’n icoon uit mijn jeugd, Barry Stevens. De man van de jury bij de Soundmixshow, waarbij Jacques D’ancona de kritische noten plaatste en Barry met zijn “vooral doorgaan!” in mijn geheugen is blijven zitten. Het verhaal van de man zelf over hoe een Engelsman hier in Nederland verzeild raakte en wat er in zijn leven gebeurd is. 

Enkele Reis – met onder andere Wieteke van Dort en Bram van der Vlugt

Twee dames die niet naar het bejaardenhuis willen en een huurmoordenaar inhuren om zich te laten omleggen, maar waarbij allerlei onverwachte situaties voorkomen. Een soort detective (schijnt het). Had ik hierboven al 2 jeugdhelden, Bram is ééntje van een periode later. Als dokter in Medisch Centrum West (een serie waar je elke vrijdagavond voor ging zitten) en natuurlijk als de enige echte Sinterklaas. Als ik het verhaaltje bij de voorstelling lees lijkt me dit een leuke voorstelling!

Tago – Korean Drum

Ben ik dit jaar naar Yamato geweest, een groep Japanse drummers (link), ook de Koreanen zijn met drums on tour. Ik ben erbij!

Groot Succes 2 – Ronald Snijders

In 2016 “Welke Show” gezien en toen heb ik een leuke avond gehad, maar wel met de opmerking “het was een aardige show” (link). Een nieuwe show, dus tijd voor een herkansing. Laat me lachen Ronald, kom maar op met die grappen!

25 jaar lust en leed – Niet Schieten

Hoewel ik met mijn theaterbezoeken een professional lijk te zijn, is dat niet zo. Ik ken deze groep dus niet. Het wordt een voorstelling met materiaal uit de afgelopen 14 shows (die ik niet ken). En schijnbaar ook dat ze wijzer zijn geworden op het gebied van het fenomeen vrouw. Misschien kan ik daar mijn voordeel mee doen 🙂

Let it be: Abbey Road – The Analogues

De Analogues heb ik eerder gezien, toen met hun vertolking van the white album (link). Heel goed gedaan en ik zei toen al: als ze een volgend album doen, en ik er weer bij. Dat is dus deze voorstelling, hun vertolking van het album met de iconische foto: de Beatles over het zebrapad.

Zo goed als nieuw – Roué Verveer

In 2015 heb ik hem gezien in de Harmonie met de voorstelling Ff wat anders (link) en in 2017 bij de Gabbers (link). Hele sympathieke gast en zeker de moeite waard! Hier nog een deel van Gabbers 2016:

 

Er zijn natuurlijk meer voorstellingen dit seizoen, waarvan ik een aantal al gezien heb. Hierbij de aanraders:

De Bovengrens – Lebbis

Lebbis, één van mijn helden. Deze voorstelling dacht ik al gezien te hebben (link), maar nu ik de boel check zie ik dat dit deel 2 is! Ik ga ‘m boeken! koornbeurs, theater sneek, de lawei 

In Vertrouwen – Gerard Spong

Strafpleiter. Een theatercollege van de advocaat die al 40 jaar in het vak zit (link). Te zien in: koornbeurs 

Hij wordt vanzelf moe – Bert Visscher

Zoals ik al aangaf moet je eigenlijk 2x naar de voorstelling om de grappen eruit te kunnen filteren, zo snel gaat het (link). Te zien in: theater sneek, de lawei 

Waar was ik – Najib Amhali

Hij is gelukkig weer terug in het theater (link). Nog niet gezien? Dan snel boeken: de lawei 

Haenen brengt vreugde – Paul Haenen

Hé, deze had ik over het hoofd gezien. Misschien ga ik deze later alsnog boeken, want de voorstelling de ik in 2012 heb gezien (link) was een aanrader! Te zien in de lawei