post-header-photo

Elfmerentocht 2019 – 100 kilometer

Vorige week heb ik ter voorbereiding 133 kilometer gefietst, dus deze 100 kilometer fietsen, dat moet lukken. Vrijdagavond de boel voorbereiden, broodjes smeren, fietsendrager op de auto zetten, maar toen zag ik bij controle dat de achterband van mijn racefiets plat stond. Die banden zijn net nieuw en ik heb de prijzige variant genomen, juist om lekke banden te voorkomen. Dus opgepompt, zaterdagmorgen maar even zien of de band nog vol is of dat ik anders op de mountainbike ga.

Zaterdagmorgen, iets na 7.00 uur de fiets op de drager zetten. Achterband is niet super-hard (meer), maar heeft nog genoeg volume waardoor ik er (ten onrechte) nog wel vertrouwen in heb. Het rijdt goed door naar de Schuttershal in Sneek, daar kun je niet meer parkeren, dus ik parkeer een eind verderop bij het Bogerman Vakcollege. Op de fiets naar de hal, hier mijn ticket laten scannen, dan krijg ik de oranje stempelkaart. Eerst nog even mijn naam en adresgegevens op dat ding invullen, buiten de eerste stempel ophalen en wegrijden. Er valt zo nu en dan wat drupjes regen, het is flink bewolkt en er lijkt meer te gaan vallen, maar gelukkig valt het mee. Fietst een jonge gast naast me die het ook al over het weer heeft, als we de bocht doorgaan heb ik al het gevoel dat mijn achterwiel weg glijdt. Strategie voor vandaag, rustig aan en in zo weinig mogelijk groepen mee fietsen, dus ik laat me wat afzakken.

Rond 9.30 uur zitten de eerste 33 kilometers erop, stempelpost Balk. Even rondkijken of ik collega Rienk ook zie, die fietst de 150 kilometer-route, maar die is dit station waarschijnlijk al gepasseerd. Als ik weer naar buiten kom lopen word ik nog wel aangesproken door George Kooistra, mijn dorpsgenoot fietst ook mee, ook de 150-route. Even wat broodjes eten en daarna weer door. Een eind buiten Balk staan/zitten 2 fotografen die foto’s maken, je kunt ze vinden op www.sportplaat.nl. Volgende stempelpost is Elahuizen, daar ben ik rond 10.10 uur. Een groep lijkt de stempelpost met een noodgang voorbij te rijden, ik denk dat die nog wel terug gaan fietsen? Dit stuk was in eerdere jaren een deel van de route die koud is, harde wind, maar dat valt dit jaar best mee. Een soort fruitkoekje en daarna weer door, op naar Warns. Dat is nog wel een flink stuk, bijna een uur onderweg. Bij het V-stuk in de route, richting de Galamadammen, ligt een oranje stempelkaart op de grond. Wat doe je, laat je m liggen of neem je m mee? Ik heb dit een keer eerder gehad bij de Elfstedentocht, toen heb ik m laten liggen omdat ik er redelijk “doorheen” zat, maar bedacht me later, ik had m toch best even mee kunnen nemen. Dus nu even omdraaien en de stempelkaart meenemen. Maar goed, ik had hem eigenlijk net zo goed kunnen laten liggen. Want de naam van degene van wie de kaart is, die staat er niet op. Ik heb hem ingeleverd bij de stempelpost, maar het had nu geen nut. Al had er alleen maar even een 06-nummer op gestaan, dan had ik even een SMS-je kunnen sturen “wil je je stempelkaart nog hebben, dan moet je ff wachten tot ik er ben”.

Goed, nog even een paar broodjes, een capri sonne, we zitten hier op de helft van de route. Daarna weer door. Snel weer een stop, want zoals elk jaar moeten we hier voor de brug wachten. Paar fietsers naast me zeggen “je hebt een lekke band”. En inderdaad, die band is nu inderdaad plat. Dus op het gras nog maar even proberen op te pompen (ik heb 2 fietspompen bij me, dus geen probleem), maar dat heeft weinig effect. Nou, dan eerst maar doorfietsen. Bij Workum mogen we voor de brug wachten (ook dat is traditie), daarna ga ik nog eens naar mijn band kijken. Tja, ik ben vergeten om mijn bandenplakkers-set in het tasje te doen, ik zou het busje kunnen bellen, maar hoe lang duurt het dan? Dus ik neem het besluit om “gewoon” door te fietsen. En dat lukt nog best goed. Rond de 20 km per uur fietsen is nog steeds haalbaar. In de dorpen, op de klinkers, wel wat rustig aan. En bij 90-graden bochten al helemaal, want dan begint het achterwiel te zwabberen. In Oudega mijn op één na laatste stempel gehaald, hier fiets ik dan eerst maar op de rijbaan, want het fietspad bestaat uit stoeptegels. Dat fietst nu zeker niet goed meer voor mij. In Heeg mogen we nog even wachten voor een optocht van old-timer-trekkers, daar zit mooi spul bij. Ook authentieke figuren die deze trekkers besturen 🙂 Ook hier weer wat stukken met klinkers, bochten, stukken omhoog en stukken omlaag, dus daarbij besluit ik dan maar even te lopen. Hartverwarmend dat dan een groepje jeugd die de tocht rijdt nog bezorgd roept “gaat alles ok?” en ik daarop antwoord met “ja, helemaal prima”. Want dat laatste “stukje”, dat gaat wel lukken.

Op een landbouwweggetje in de buurt van Sneek word ik nog aangesproken door een jongedame “dat wordt nog spannend”, waarbij ik antwoord dat het wel mee valt omdat ik de laatste 50 kilometer al zo rijdt en dat het alleen in de bochten wat spannend is. Ze heeft nog wel een binnenband, maar die is niet geschikt. Ze rijdt door en zal een stuk eerder haar laatste stempel krijgen, want in de laatste bochten doe ik nog even voorzichtig aan.

Om 14.40 uur sta ik weer in de sporthal, de laatste stempel en de medaille en een medaille omdat dit de 5e keer is dat ik mee deed aan de elfmerentocht! In de buurt van mijn fiets word ik gevraagd of ik 2 mensen nog even op de foto wil zetten (natuurlijk!). Hierna voorzichtig terug rijden naar de auto, ook nu word ik nog aangesproken op “je band is lek, je rijdt je velg kapot!”.

Eindoordeel? Ondanks de lekke band een heerlijke dag gehad. Een paar drupjes regen in de ochtend, maar daarna niet meer en zelfs zo nu en dan het zonnetje erbij. Ook met de hoeveelheid wind viel het mee. Sommige fietsers hebben het snot voor de ogen, maar anderen waren nog wel zo attent om me te wijzen op mijn lekke achterband. Waarbij één de juiste vragen stelde: heb je geen binnenband bij je? heb je geen plakset bij je? En toen ik beide vragen met nee beantwoordde met zijn ogen begon te rollen en waarschijnlijk gedacht heeft, die is wel erg positief ingesteld 🙂 Volgend jaar maar weer en dan zal ik zorgen dat ik die dingen wel bij me heb. 

Oh ja, en voor iedereen die volgend jaar mee doet, dus even je naam en mobiel invullen op je stempelkaart, als je m onderweg verliest kan de vinder meteen contact opnemen!

Mijn route: endomondo

Een aantal foto’s: album