post-header-photo

Ronald Snijders in de Lawei – Welke Show

Een tijd geleden heb ik op Facebook een filmpje gezien van Ronald Snijders. Ik kende hem niet, maar het was grappig genoeg om het hele filmpje uit te kijken. Volgens mij kwam dat ook uit zijn vorige show One Man Show. Onderstaande filmpje kwam ik tegen, geweldig!

Zaterdag 26 november naar de Lawei waar Ronald met zijn nieuwe show “Welke Show” optreedt. Als ik erheen rijd bedenk ik me dat ik Ronald wel degelijk ken, hij heeft ook mee gedaan aan “de slimste mens”. Nog even nagezocht, dat bleek in de editie van 2014 te zien, alweer even geleden dus. Ronald treedt vanavond op in de Kleine Zaal, een zaal die vergelijkbaar is met de Rabobankzaal in de Harmonie (ik was er nog niet eerder geweest), je hebt het toneel en daar tegenover de tribune waar ongeveer 20 mensen naast elkaar kunnen zitten en dan een stuk of 20 rijen naar boven.

Rond 20.30 uur begint de show. De muzikanten spelen een stukje, ze wisselen van instrument (we hebben een drummer en een toetsenist), hierna komt Ronald op. Hij blijkt een micrófoon met vérkeerde klèmtónèn te hebben, na het wisselen met de microfoon op de piano is dat probleem opgelost 🙂 Na de pauze staat het podium vol met microfoons om de problemen op te lossen, hierbij komt Ronald ook nog de “rondzingende” microfoon tegen. “rondzingen… rondzingen…”. Erg grappig. De show bevat ook een stukje uit voorgaande shows (eigenlijk het vervolg), het stukje “iemand die naar de radio luistert en zo nu en dan van zender wisselt” is geweldig.

Maar… dat zijn dan wel de positieve uitschieters van deze show. De stukjes zang, het rondspringen op de muziek (??), dat kon me niet echt boeien. De gesprekjes aan het begin van de show met de mensen op de eerste rij wat ze gedaan hebben, nou, nee. Aan het eind van de show voor de pauze noemt Ronald 2 woorden: noodingang/nootingang en hocuspocuspas waar we een alternatieve betekenis voor mogen bedenken (vergelijkbaar met het Alfabeterweter filmpje hierboven). De inbreng uit het publiek vertraagt de show en echt grappig zijn de bedachte oplossingen niet. Gelukkig rond Ronald de show af met nog een paar eigen bedenksels, de vergeetariër, iemand die niet bewust minder/geen vlees eet, maar vergeet het niet te kopen, Schijndel, iemand die eruit ziet als een del maar het niet is en de zwangeres: Anouk.

Na afloop van de show applaus voor (de sympathieke) Ronald en muzikale begeleiders, maar wat eigenlijk standaard gedaan wordt bij een mooie/succesvolle voorstelling, de staande ovatie, die komt erg traag op gang. Het geeft mij het idee dat meer bezoekers het een aardige show vonden, maar de vorige waarschijnlijk een stukje leuker vonden. Wat ik wel binnenkort ga doen is het boekje “De Alfabeterweter” kopen. Volgens mij krijg je elke dag een lach op je gezicht als je 1 van de nieuwe woorden met uitleg leest. Hier meer informatie: https://www.prijs-bewust.nl/product/de-alfabetweter/

 

ronald-snijders-LC-20161128-ZU01024002.jpg

De maandag na de voorstelling stond bovenstaande recensie in de Leeuwarder Courant, zo te zien zat de recensent op dezelfde lijn als ik.