post-header-photo

Mr. Gerard Spong met theatercollege “in vertrouwen” in de Harmonie op 26 januari 2019

Aan het begin van het theaterseizoen boek ik de voorstellingen die ik wil zien, krijg zo nu en dan ook nog mailtjes van onder andere de Harmonie, maar meestal zijn dat voorstellingen die me niet interesseren. In de nieuwsbrief van januari staat echter deze voorstelling benoemd:

In een bijzondere collegevoorstelling vertelt mr. Gerard Spong over zijn leven en carrière als vooraanstaande strafrechtadvocaat. Op intrigerende en begrijpelijke wijze geeft hij een inkijk in het functioneren van een advocaat in strafzaken. Spong bespreekt facetten als dilemma’s en bewijsperikelen aan de hand van een aantal geruchtmakende moord-, zeden- en fraudezaken.

En dat lijkt me wel interessant, Spong vind ik ook wel een sympathiek persoon, dus een kaartje geboekt. Benieuwd of de voorstelling overeenkomsten heeft met het pleidooi wat Wim Anker tijdens zijn theatercollege in 2016 in de Harmonie naar voren bracht (link). Ook weer een voorstelling met een tussentijdse pauze, dat heeft mijn voorkeur. De voorstelling start om 20.15 uur, pauze om 21.20 uur en het einde is om 22.35 uur.

Om 19.15 uur rij ik naar Leeuwarden, omdat de Wergeasterdyk nog steeds afgesloten is omrijden via de Waldwei. Eerst eens even mijn agenda op orde brengen voor de komende weken, want er staat nogal wat op de planning. Rond 20.00 uur gaat de zaal open en loop ik rustig richting mijn plek, stoel 15 op rij 4, de rij waar je extra voetruimte hebt. De zaal is voor het grootste deel vol, de balkons worden niet gebruikt.

Op het scherm zien we het hondje van Mr. Spong die na de pauze ook nog even in real life op het podium staat. Zo nu en dan ondersteunen beelden de zaken die Spong bespreekt. De wetteksten die beschrijven wat doodslag is (en de straf) en moord (en de straf) en daarbij het belangrijkste verschil “met voorbedachte rade”. Het huis in Suriname waar Spong als kind gewoond heeft, zijn vader was psychiater en waar hij de patiënten als speelkameraden  beschouwde en zichzelf de vragen begon te stellen hoe kan iemand die best goed is toch zoiets slechts gedaan hebben?

De primaire en secundaire DNA-overdracht komt ter sprake. Jij geeft mij een hand, jouw DNA zit nu op mijn hand (primair). Ik vermoord iemand redelijk snel na de tijd, de kans zit er nu in dat jouw DNA ook op het plaats delict aanwezig is, de secundaire overdracht…

We zien ook het kantoor van Spong aan de Keizersgracht en zijn werkkamer. Vol met boeken. Dit komt ook terug, het voorbereiden van een casus betekent veel literatuur doornemen. Zo besteedt Spong jaarlijks 25.000 euro aan boeken, tijdschriften.

De toga komt van boven naar beneden zakken waarbij wordt uitgelegd wat de functie is (verschil tussen rang, stand zie je niet als iedereen hetzelfde aan heeft, de bef staat voor het spreken van de waarheid). 

De mogelijkheden van een verdachte, het bekennen, het ontkennen of het gebruik maken van het zwijgrecht. Het voorval van de buitenlandse vertegenwoordiger die drugs gesmokkeld zou hebben, maar niet de waarheid sprak en dus kon vertrekken, de advocaat moet het echte verhaal weten anders is er geen goede verdediging op te zetten.

Spong neemt de tijd, de pauze is ergens rond 21.35 uur, de voorstelling is na 22.35 uur afgelopen, daarna krijgen we nog een vragenronde, mensen in het publiek kunnen vragen stellen. Uiteindelijk is de show om 23.00 uur afgelopen.