post-header-photo

Lebbis – De Bovengrens in de Harmonie op 19 mei 2018

Good old Lebbis, één van mijn helden. Door een auto-immuunziekte trad hij niet meer op en dacht ik dat ik hem niet meer live zou zien optreden. Maar een wonder is geschied, door een bepaald medicijn heeft hij weer de conditie om op de planken te staan. In 2016 trad hij op met de voorstelling De Paardenpoetser, toen kwam hij niet in Friesland, maar wel in de schouwburg in Groningen, dus heb ik daar de voorstelling gezien (link). Nu zag ik tot mijn vreugde dat hij met deze voorstelling in de Harmonie optreedt, dus kaartje geboekt!

We zitten in de Rabobankzaal, omdat er in de Aegon-zaal een concert met een brassband is, die hebben natuurlijk een iets groter podium nodig. Want anders hadden wij daar wel kunnen zitten, de zaal en de balkons zitten vol. We kijken naar een podium met een rots, daarop een beker en op de achtergrond een stuk zand / dorre grond met een soort windmolen. We gaan 40.000 jaar terug in de tijd toen de mensen nog holenmensen waren en zij net zo intelligent waren als nu.

Toen was het nog een kwestie van onderdak vinden en eten bij elkaar kunnen scharrelen. De ondergrens. Deze voorstelling gaat over de bovengrens, hebben we die al gehaald of zijn we er inmiddels overheen? Op een aantal punten wel. Als er inmiddels meer mensen sterven aan obesitas / teveel eten dan aan een gebrek aan voedsel, dan gaat er toch wat fout. Zo komen we bij het punt dat we 130 kilometer per uur rijden, terwijl we weten dat die 10 kilometer per uur niet echt veel verschil uitmaken maar wel slechter zijn voor het milieu, het vlees eten (kippenvlees is minder belastend voor het milieu en zou qua smaak een prima vervanger zijn van het lamsvlees in de kebab). Het steeds minder willen betalen voor je eten, waardoor de toeleveranciers worden afgeknepen en uiteindelijk de boeren die de grondstoffen leveren. Dan kun je het de boer ook niet verwijten dat er geen weidevogels meer zijn. En natuurlijk het vliegen met het vliegtuig. We weten allemaal dat het slecht is, maar we doen het toch, meerdere keren per jaar.

Lebbis is ook econoom, zijn opmerking over de rente, daar ben ik het dan niet mee eens. Hij zegt dat we verwend zijn met rente, een “ding” kan niet meer worden. Maar goed, een bank of stoel staat gewoon op zijn plek, terwijl de bank jouw geld gebruikt voor projecten waar geld voor nodig is (en de bank krijgt daar een vergoeding voor). Aangezien het mijn geld is lijkt het me niet meer dan logisch dat daar een redelijke vergoeding tegenover staat. We hebben het over beleggingen (waarbij je een adviseur krijgt). Daar ben ik het wel mee eens, het feit dat die adviseur in loondienst is en niet zelf multimiljonair is, geeft al aan dat hij/zij dus ook niet weet hoe de koers zich gaat ontwikkelen.

Ook geeft Lebbis ons nog een paar voorbeelden van feestjes. Een paar gasten die op stokken achter elkaar aan rennen door het park (Zwerkbal, uit Harry Potter). Waarbij je denkt: wat een stelletje gekken. Maar als je de volgende dag terug komt kun je er niets meer van zien, geen “blijvende schade” in het park. Dan is er nog een ander feest met jeugd, wegwerp-barbecue’s en om middernacht met confetti-kanonnen schieten. Na een jaar is het gras een beetje hersteld van de schade, tig jaar later kom je nog steeds de gouden en zilveren plastic confetti tegen. Dat komt me bekend voor, bij een optreden in de Ziggo Dome donderde er ook confetti naar beneden, nu zie ik nog wel eens bij een optreden dat er een paar snippers naar beneden vallen.

Wat ga je doen met je leven? Zeg je: alles komt van binnen uit, je kunt er niets aan doen. Of alles wordt bepaald door God, je kunt er niets aan doen. Of heb je zelf ook nog invloed op je handelen en ga je er wat aan doen?

Een voorstelling van ruim 1.5 uur, Lebbis in zijn groene pak op het podium en het gaat gelukkig weer goed met de man. Ik hoop nog vaak zijn voorstellingen te kunnen bezoeken, ook deze voorstelling was zeker weer de moeite waard!