post-header-photo

James Blunt met Who we used to be Tour in AFAS Live op 24 februari 2024

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Dus “nog een keer” naar een artiest die je al gezien hebt, terwijl er ook concerten zijn van artiesten die je wilt zien, maar nog niet live hebt bezocht/beluisterd, dat doe ik niet zo vaak. In 2024 komt Scooter weer naar de Ziggo Dome en ja, daar zou ik nog wel een keer heen willen gaan. Toch maar niet gedaan want ik heb kaarten voor de Simple Minds, Kane en Rod Stewart.

Er zijn een paar uitzonderingen. De Rolling Stones. Want de mannen worden een dagje ouder, Charlie Watts was er in 2017 nog bij, dus ik ben blij dat ik toen een kaartje had. In 2022 had Mick corona en kon ik na aankomst meteen weer naar huis rijden, later is het concert gelukkig nog ingehaald.

Hetzelfde geldt voor James Blunt. Vroeger wel een beetje klaar met het nummer “You’re Beautiful”, andere nummers kon ik wel waarderen, zijn sarcasme op zijn Twitter-account is fantastisch en in 2017 kwam het nummer “OK” uit wat hij samen met Robin Schultz doet. Dus in 2017 naar AFAS Live geweest.

Drie jaar later was hij terug en was ik er weer bij. Want de show in 2017 was geweldig, in 2019 had hij het nummer “How it feels to be alive” uitgebracht, prachtig nummer. Dus op 28 februari 2020 stond ik weer in de AFAS. Ik zit meestal bij concerten, maar nu stond ik “tussen al de andere fans” redelijk dicht bij het podium. Een mooie ervaring, ook iets om vast te houden, want daarna begonnen de corona-maatregelen en werden alle concerten afgelast.

Ik hou James in de gaten. Dus ik zag dat in 2023 een nieuw album uitgebracht werd, Who We Used To Be. En ja: in 2024 weer een optreden in AFAS Live. Kaartje geboekt!

Op 24 februari vertrek ik rond 10.15 uur. Ik ga namelijk eerst nog een laptop installeren bij mijn oom en tante. Rond 12.00 uur ben ik daar, rond 16.30 uur ben ik klaar en rij ik vanuit Vianen naar P1, de parkeergarage bij de Johan Cruyff Arena. Ik luister niet helemaal goed naar de TomTom en neem iets eerder de afslag, maar zoals bij veel zaken “alles gebeurt met een reden”. Want hierdoor rij ik de toeristische route langs Ouderkerk aan de Amstel en rij via de noord-ingang de parkeergarage binnen. Mooie ruime plek voor de auto, eerst naar de FEBO. Het is nu namelijk nog rustig, dus een dubbele grillburger.

Het is 17.15 uur, dus ik heb nog even de tijd. Ik besluit naar café BACO te lopen, Nothing But Thieves heeft namelijk op vrijdag opgetreden in de Ziggo Dome en treedt daar deze avond ook op. Nog wel even getwijfeld of ik ook niet daarheen zou gaan, want ook dat is een prima band, maar goed, ik had mijn kaartje voor James al. Het is druk bij BACO, biertje gekocht en buiten (het is frisjes) gekeken wat voor fans hierheen gaan.

Rond 18.30 uur loop ik naar AFAS Live, om deze tijd gaan de deuren open. Eerst bij de kassa nog even informeren hoe het met lockers zit, vorige keer was ik steeds te laat, dan was je al door de kaartcontrole, maar moest je terug, omdat het regelen van de lockers voor de kaartcontrole was. Dat is verbeterd, want de dames bij de kassa vertelt me dat dit nu gewoon na de kaartcontrole is. En ze complimenteert mij met mijn muts, mutsje van The Offspring, waarop ik reageer dat ik hier vaker kom 😉

Met een biertje de zaal in, het voorprogramma wordt gedaan door TORS. Leuk groepje, muziek klinkt goed. De zanger zegt dat ze hier zeker nog eens terug zullen komen. En dat is niet ondenkbaar. Nothing but Thieves was in 2016 het voorprogramma van Muse en nu staan ze 2x in een volle Ziggo Dome, dus alles is mogelijk. Op de plek waar ik stond, volgens mij stond er een groepje Friezen achter mij.

Net als veel anderen besluit ik nog even een sanitaire stop tussendoor te doen, om 21.00 uur begint de show. Ik kon niet exact de plek terugvinden waar ik bij TORS stond, volgens mij sta ik nu iets meer naar achteren, maar dat maakt niet uit. Goed zicht op het podium en naast mij staat een leuke jongedame, ik noem haar voor het gemak maar even catwoman. Donker haar, bril en op haar mobiel als achtergrond de lach van de kat van Alice in Wonderland (de Cheshire Cat). Zit regelmatig te appen, zal wel met haar vriend zijn die niet van James Blunt muziek houdt. Dan kun je beter wat beginnen met iemand die de muziek wel kan waarderen 😉

Het concert van James is wederom een groot succes. Natuurlijk komt er nieuw werk voorbij, maar ook de bekende klassiekers. James spelend op piano, waarbij het refrein door het voltallige publiek meegezongen wordt. Waarbij James zelfs nog even gaat crowdsurfen en een stuk over het publiek de zaal in gaat en weer terug naar het podium!

Om 22.30 uur is het concert afgelopen, in de mensenmassa naar het kluisje om mijn jas weer op te halen en het sleuteltje in te leveren. Daarna naar buiten waar het een beetje miezert. Redelijk snel uit de parkeergarage weg kunnen rijden, het is rustig in de polder. En met de stevige beats van Radio 538 rij ik naar huis, rond 00.10 uur staat de auto weer op de oprit.

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

Setlist via setlist.fm:

01. Beside You
02. All the Love That I Ever Needed
03. Saving a Life
04. High
05. Goodbye My Lover
06. Wisemen
07. Carry You Home
08. Dark Thought
09. Monsters
10. The Girl That Never Was
11. I Won’t Die With You
12. You’re Beautiful
13. Same Mistake
14. Postcards
15. Coz I Luv You (Slade cover)
16. Stay the Night
17. OK (Robin Schulz cover)
18. Glow
19. Bonfire Heart
20. 1973

Naast een “voorprogramma” was er ook nog een “naprogramma”, je kon op de eerste verdieping (Talent Stage) nog naar het optreden van Glenn Foreman. Samen met Jelle Broek (gitarist de Dijk) vormt hij een band. Maar goed, ik was deze dag al flink wat uurtjes onderweg en wilde niet al te laat thuis zijn, dus daar ben ik niet meer geweest.