post-header-photo

Dutch Eagles in de Harmonie op 19 januari 2024

De meeste mensen kennen “The Eagles” wel. Ze staan zo nu en dan op nummer één in de top 2000 met Hotel California, afgewisseld met Queen met hun Bohemian Rhapsody. Ik heb best veel artiesten/bands live zien/horen spelen, maar the Eagles nog niet. Hotel California, Desperado, Take it Easy, One of those Nights. Ik had al eens gekeken of ze ook nog touren, op hun website zag ik alleen maar locaties in Amerika en las ik ook dat er een aantal bandleden redelijk recent overleden zijn. Maar toen vond ik via-via een bericht dat ze op 17 juni in Arnhem op gaan treden. Dat zou het Gelredome zijn, dus ik kijken of ik wat kan vinden. Maar het artikel is niet meer beschikbaar en via archive.org (en de wikipedia-pagina) zie ik dat het inderdaad op 17 juni in het Gelredome was, maar dat was 2022, vorig jaar. Op 9 juni 2022 ben ik nog in het Gelredome geweest voor het concert van Elton John, dus vermoedelijk heb ik toen ook wel op de tv-schermen gezien dat de Eagles zouden komen. Toen heb ik er niet echt bij nagedacht, maar nu denk ik: daar had ik wel bij willen zijn. Want de huidige tour heeft de titel “The Long Goodbye, the final tour”. Het bezoek van 2022 was om hun 50-jarige jubileum te vieren, hopelijk komen ze met deze tour nog eens in Nederland (en dan ben ik erbij).

Ik ben niet zo van de coverbands/coverartiesten. “Ik ben bij de coverband van Rammstein geweest” klinkt toch anders als “ik ben in het stadspark in Groningen bij Rammstein geweest”. Maar goed, in augustus 2023 kreeg ik een mail van de Harmonie dat de Dutch Eagles in 2024 de theaters langs gingen, onder andere bij de Harmonie. Als ik de “echte” band waarschijnlijk niet kan zien, dan is dit het op-één-na-beste. Zo ben ik tenslotte ook naar Love The Beatles…, Bootleg Beatles en 2x naar de Analogues geweest (1, 2), omdat ik de Beatles toch nooit live zal zien optreden. Hetzelfde geldt voor Billy Joël. De muziekfragmenten op hun site klinken prima.

Het is “druk in de stad”. Parkeergarage onder het Zaailand vol, bij de Oldehove nog 22 plaatsen beschikbaar. Daar kan ik gelukkig mijn auto parkeren. Het is ook druk bij de Harmonie. Want de Dutch Eagles treedt op in de middenzaal, in de grote zaal is de musical Mama Mia (daar is het superdruk) en ook is er nog een optreden van Ruud Smulders.

Vierde rij, richting de rechterkant. Rechts geen buren, wel links. Dit echtpaar is al vaker naar de Dutch Eagles geweest en enthousiast. Op het scherm zien we beelden van een auto die door de Amerikaanse bergen rijdt (zo’n smalle weg), in het donker komen de artiesten op en dan gaan we los. Vier gitaristen, een toetsenist en een percussionist. Boys of Summer, Tequila Sunrise en Sailing. Boys of Summer linkte ik niet meteen aan de Eagles, maar dat komt omdat het een solo-nummer van Don Henly is. Sailing is van Christopher Cross, heel bekend nummer, maar ik linkte dit niet meteen aan de Eagles.

Na deze 3 nummers vertellen de muzikanten afwisselend wat en komen ze met een nummer of een aantal nummers. Nostalgie naar de oude tijd dat je in oude LP hoezen kon zien wie er mee gezongen en geschreven hadden. Zo komt ook “Lonely Boy” van Andrew Gold voorbij. En ook de invloeden die de verschillende muzikanten op de muziek gehad hebben. Ze krijgen we wat stevige rock, waarbij de drummer lekker los mag gaan op zijn drumstel, meteen daarna een soort a capella met 3 muzikanten in het licht.

Maar goed, natuurlijk ook werk van de Eagles zelf. Natuurlijk komt Hotel California voorbij. En de anekdote dat Steely Dan waardering had voor de Eagles en vice versa, dus 1 van de versregels is: They stab it with their “steely” knifes but just can’t kill the beast. Steely Dan had in het nummer Everything de tekst “Turn up the Eagles, the neighbours are listening” geplaatst.

Take it easy, One of these nights, Lyin’ Eyes, New Kid in Town. De toegiften zijn “Desperado” en “Life in the Fast Lane”.

Geweldige avond gehad. Deze Nederlandse band heeft een eigen look, de ene gitarist lijkt op Dave Grohl, de toetsenist vind ik op iemand lijken waarvan ik de naam kwijt ben en bij de drummer zit ik te twijfelen. Lijkt hij op cabaretier Ronald Snijders of lijkt hij toch meer op Murdock van het A-Team?

In ieder geval, de mannen toeren tot februari door, daarna nog wat openluchtconcerten en dan gaan ze weer oefenen: voor de nieuwe tour die in oktober start. Ik hou de magazines van de theaters in de gaten, want ik zal net als mijn buren een “herhalende bezoeker” worden.

Youtube-playlist: link.