post-header-photo

Volbeat in de Ziggo Dome op 19 november 2019 met de Rewind, Replay, Rebound World Tour

Ik heb even getwijfeld of ik een kaartje zou kopen, want ik heb de mannen al een paar keer horen/zien optreden. Maar nadat bleek dat het theaterseizoen 2019-2020 niet heel veel leuke voorstellingen heeft heb ik toch een kaartje gekocht. En dit concert is er niet zomaar, want ze hebben een nieuw album uitgebracht! In juni 2016 ben ik voor het eerst naar Fortarock geweest, hier heb ik ze voor het eerst gezien (link). Datzelfde jaar in november trad Volbeat in de Ziggo Dome op (link). In 2018 stonden ze in het voorprogramma van Guns ‘n Roses (link). 

Ik heb deze dinsdagmiddag vrij genomen, ‘s morgens werken, tussen de middag thuis warm eten en daarna in de auto naar Amsterdam. Goed dat ik nog even mijn parkeerkaart controleer, ik sta meestal op P2, maar dit keer is het de P-Dome, oftewel het parkeerterrein onder de Ziggo Dome. Om 15.00 uur rij ik weg, rond 16.35 uur staat mijn auto te plek. Naar boven, op naar café BACO. Daar is het al druk, eerst een sanitaire stop en vervolgens met een biertje naar buiten. Tussen de rokers, op het matrixbord op de Ziggo Dome staat te lezen dat de rookplekken niet meer gebruikt kunnen/mogen worden en rokers dus sowieso buiten moeten roken. Wat een onzin… Om me heen hoor ik Fries praten, ook in de rij hoor ik Fries om me heen en nadat het concert afgelopen is en ik de trappen naar beneden loop hoor ik … 2 dames Fries met elkaar spreken. Mocht Volbeat op zoek zijn naar een nieuwe naam, dan kan het altijd Friesbeat worden 🙂

Na het fouilleren (waarbij ik bij het spreiden van mijn armen bijna de dame naast me onderuit ros, oeps) dump ik mijn spullen in een kluisje, koop wat muntjes en ga naar de eerste verdieping. Ik zit dit keer aan de rechterkant, vak 103. Via de doorgang naar boven, dan niet de eerste, maar tweede rij daarboven, op een hoek, prima plek. Daarvoor bij de La Place eerst een broodje beenham en een t-shirt kopen. Tussen 18.45 en 19.15 uur speelt Danko Jones. Had van tevoren al even wat via Spotify beluisterd, dat klink best wel goed. Raspende stem, jankende gitaren, prima drummer. Daarna is er een kwartiertje pauze, vervolgens speelt Baroness van 19.30 tot 20.30 uur. Helaas, deze band kan me niet boeien. Wel even het bewijs dat ik niet al het geschreeuw goede muziek vindt 🙂 Om 20.15 uur vind ik het wel best, eerst een sanitaire stop en nog even een Radler ophalen, hierna weer rustig teruggelopen naar mijn zitplaats. Volbeat speelt tussen 21.00 en 23.00 uur. Met werk van het nieuwe album zoals When We Were Kids, Leviathan, 7:24, maar natuurlijk ook oude bekenden als Lola Montez, Sad Man’s Tongue, nog even een stukje cover van Johnny Cash, Fallen, Seal the Deal, 16 Dollars, Still Counting.

Goeie lichtshow, de mannen zijn goed bij stem, spelen goed, prima concert. Ik ben trouwens wel blij dat ik kan zitten, een hele avond staan is niet echt aan mij besteed en zo te zien gaat het er in de “pitt” ook behoorlijk ruig aan toe. Ook nog een paar mensen die crowdsurfen, moet je goed opletten dat je niet een schoen ineens achter je oor hebt hangen.

Rond 22.35 vertrekken de mannen en komen daarna terug om tot 23.00 uur de “toegiften” de spelen. Hierna worden nog behoorlijk wat plectrums het publiek in gegooid en zwaaien ze af. Tijd om mijn spullen weer uit het kluisje te halen. Daarna zit ik redelijk snel in de auto, maar het wegrijden laat op zich wachten, als je boven aan de oprit bent moet je invoegen bij ander verkeer wat richting Zaanstad gaat, dat hoopt flink op (misschien zijn dat ook nog bezoekers van de wedstrijd Nederland-Estland wat deze avond in de Johan Cruijff Arena gespeeld werd). Maar goed, uiteindelijk uit de parkeergarage en daarna redelijk snel weer op de snelweg. Er is zout gestrooid, er is gladheid voorspeld, maar daar heb ik geen last van gehad. Zie wel dat de temperatuur daalt van 2 graden boven nul tot een halve graad boven nul. In Friesland nog even wat mistbanken tegengekomen, maar iets na 1.15 uur ben ik weer thuis. Mocht je komend jaar Volbeat zelf willen zien, ze treden op bij Pinkpop 2020!

Foto’s: album

Youtube: playlist