post-header-photo

Lees een boek uitdaging – 10 van 10

Vroeger, toen ik nog op de basisschool zat haalde ik wekelijks boeken op bij de “bibliobus” die hier in het dorp kwam. Abonnee van de bibliotheek ben ik gebleven, maar ik heb wel een tijd gehad dat ik ongeveer een jaar lang geen boeken leende. Ik las dan nog wel een boek, tijdens mijn vakantie nam ik altijd een nieuw boek mee van Stephen King,maar eigenlijk is het zonde omdat er nog zoveel mooie boeken te lezen zijn. Ik heb collega’s die na hun werk absoluut niet meer achter een beeldscherm gaan zitten, zelf zit ik thuis nog wel gauw een aantal uur achter de computer, hetzij om hier weer een verhaaltje te typen, mails bij te werken, sociaal te doen op Facebook, een bijdrage te plaatsen op mijn Techblog of andere zaken uit te zoeken. Dat kost altijd veel tijd.

Ik noteer als ik ergens een lijstje boeken tegenkom of ergens wat hoor over een schrijver de auteur en de titel van het boek, zodat ik, als ik in dBieb ben die lijst erbij kan pakken en op zoek kan gaan. Maar ook zie ik soms een boek liggen waarvan ik denk, cool! en die neem ik dan ook mee. Zo kom je soms op een hele serie, zoals die van schrijver Raymond E. Feist. Volgens mij stond er ééntje titel op een lijst van “nerd”-boeken, vervolgens heb ik 19 boeken van deze schrijver gelezen. Ook een Nederlandse schrijver doet het goed, Charles den Tex, inmiddels 4 boeken van gelezen.

Maar goed, je moet gewoon tijd maken. En daar kwam nu een extra stok achter de deur, Feitze tagde mij op 25 juli op Facebook met het bericht om 10 boeken te gaan delen. Dat heb ik gedaan, hierbij ook nog even het overzicht zodat duidelijk wordt dat ik niet alleen naar allemaal verschillende soorten muziek luister, maar dus ook allemaal verschillende soorten boeken lees. Als het verhaal me maar boeit, dat is voor mij voldoende!

Boek 1: Greg Keyes – Dawn of the planet of the apes

Boek 2: Stephen King en Peter Straub – De Talisman

Boek 3: Robin Hobb – Drakenbloed (vierde boek)

Boek 4: Vladimir Nabokov – Lolita

Boek 5: Ann Leckie – De genade van de Radch

Boek 6: Michael Chabon – Moonglow

Boek 7: Robin Hobb – Drakenstad (derde boek)

Boek 8: L.N. Tolstoj – Oorlog en Vrede.

Boek 9: Sarah Lotz – The Three

Boek 10: Michio Kaku – De toekomst van het brein

In het kort:

Dawn of the planet of the apes, ik heb de films (nog) niet gezien, maar het boek was in ieder geval prima!

Hetzelfde geldt voor het boek van Stephen King, ik heb al heel veel boeken van hem gelezen, maar deze had ik nog niet gelezen (toch uit 1984). Ouderwets “dikke prima!”.

Het boek van Robin Hobb zag ik in de stelling staan en de samenvatting en de cover (een stad met draken) was de trigger om een deel mee te nemen en te lezen. En kon me zo boeien dat ik bij het volgende bezoek ging kijken of er andere delen stonden. Dat is het nadeel van een boek bij de bibliotheek lenen, je kunt niet altijd chronologisch de serie doornemen, in dit geval eerst het 4e deel, daarna het 3e en hopelijk later nog eens het eerste en tweede deel.

Je denkt dat het verhaal bekend is, een oudere man die er met een jonger meisje vandoor gaat, “Lolita”. Maar als je het boek gelezen hebt blijkt het onschuldige meisje behoorlijk te kunnen manipuleren. Een klassieker.

De genade van de Radch is een echt science-fictionboek. Een ruimteschip wat ook een persoon is, een heerser die meerder keren gekloond is en in oorlog met zichzelf is, als je dit leest heb je waarschijnlijk het gevoel van “dit is zo ver gezocht, laat maar”. Volgens mij stond het ergens op een nerd-boekenlijst van mij, dus toch gelezen en enthousiast, het is een geweldig boek en ik wil ook de andere delen nog lezen!

Moonglow van Michael Chabon, een ander boek van deze schrijver stond in de top 100 van David Bowie (Wonder Boys). Maar goed, de bibliotheek heeft niet alle boeken, dus ik wilde wel eens kijken of deze schrijver ook andere goede boeken schrijft. Een oude man die op zijn sterfbed ligt vertelt verhalen uit het verleden aan zijn kleinzoon (de oorlog, tijd in de gevangenis). Ik vond dit een goed boek, dus ik ga nog eens kijken of de andere boeken ook in de bibliotheek beschikbaar zijn. De lijst van David Bowie staat niet altijd garant voor succes, het boek Berlin Alexanderplatz van Alfred Döblin vond ik namelijk helemaal niks.

Oorlog en vrede. Als ik het bij Lolita al over een klassieker had, dan geldt dat zeker voor dit boek. Maarten van Rossum noemde bij De Slimste Mens een andere titel van deze schrijver, die ik ook nog eens moet lezen, volgens mij was het Anna Karenina en volgens Maarten een geweldig boek. Dit boek, Oorlog en Vrede, beschrijft de dagelijkse gang van zaken in Rusland ten tijde van de oorlog met Napoleon.

Ik kwam het boek The Three toevallig tegen, een opvallende cover met een vliegtuig en 3 pilaren (je maakt toch al gauw een link met de Twin Towers, hoewel dat er twee zijn), boek omgedraaid en zie daar een kort stukje tekst, Stephen King die zegt dat hij het een fantastisch boek vindt. Volledig met hem eens, dit boek wil je door-en-doorlezen! Alweer een ander boek meegenomen (nu iets met four, dus ik vermoed dat er ook een boek met “one” en een boek met “two” is), ik wil meer van deze schrijfster lezen!

Ten tijde van het plaatsen van dit artikel ben ik begonnen met De toekomst van het brein van Michio Kaku. Deze schrijver kwam ik tegen in een podcast van Scott Hanselman (link). Waren voorgaande boeken veelal “ter ontspanning”, science-fiction en dergelijke, Kaku is een “theoretical physicist, futurist, and popularizer of science”, theoretische arts (?), futuroloog en iemand die gek is op wetenschap. Ik heb alleen het intro gelezen en dat was voldoende om te weten: dit boek ga ik in een week uitlezen. In het intro worden twee gebieden genoemd die mensen boeien, namelijk de oneindigheid van het heelal (supergroot!) en de complexiteit van je brein/hersenen (in vergelijking met het heelal super-klein). Met MRI-scans, CAT-scans kunnen we inmiddels al veel zien en daardoor ook onderzoeken.

In de week dat ik dit artikel uitwerk verschijnen in de media berichten dat “de jeugd” steeds minder leest en daardoor meer moeite heeft met het doorgronden/begrijpen wat er in (lange) teksten staat.

Ik moedig mijn volgers aan om ook boeken te lezen (of te gaan lezen). Er is zoveel keus. Je kunt een boek nemen om kennis tot je te nemen of verhalen over iemand te lezen (ik zag in de bieb ook nog ergens een boek over Nelson Mandela, lijkt me ook wel interessant), gewoon ter ontspanning, er stonden flink wat Baantjer-boeken, als je Jurrassic Park (en de vervolgen) leuke films vond, waarom ga je dan niet eens een boek van de schrijver lezen: Michael Crichton?!