post-header-photo

Fortarock 2016

Een hele tijd geleden kwam ik op Facebook een post tegen over Fortarock. Fortarock wordt in het weekend van 4 en 5 juni 2016 gehouden. Ik heb een kaartje geboekt voor zondag 5 juni omdat ik zag dat Volbeat deze dag zou optreden. Al langere tijd fan van hun muziek, nu wil ik ze wel eens live horen/zien. Nadat ik ‘s morgens nog even een bliksembezoek aan het ziekenhuis gebracht heb om wat bij mijn moeder af te leveren vertrek ik rond 10.45 uur richting Nijmegen. Halverwege de route ligt een fiets op de vluchtstrook, een eindje verder staat een auto op de vluchtstrook geparkeerd en loopt de bestuurder naar de fiets toe. Is van de fietsendrager afgedonderd. Die zul je voor je auto krijgen (of erger, voor je als motorrijder)… Korte (leger) broek aan, t-shirt van Metallica, kistjes in de kofferbak. Fortarock wordt in het Goffertpark gehouden, het terrein is om 11.00 open, op de Large Rockhand Stage en de Heavy Stage starten ze al om 12.00 uur, maar ik richt me eerst op de Main Stage, tussen 12.40 en 13.25 treden de Architects op. Dat haal ik niet, rond 13.00 uur ben ik in Nijmegen, rij ik een paar rondjes om een parkeerplaats te zoeken en kan mijn auto dan toch nog ergens inparkeren. Het zonnetje schijnt flink, dus kisten aan, flink insmeren met zonnebrand en bandana op. In formatie lopen we met een grote groep naar het park.

Goed gefouilleerd, binnengekomen eerst muntjes kopen en het eerste welverdiende biertje me goed laten smaken. De Architects zijn van het podium af, ik sta vlak bij de Heavy Stage waar tussen 13.25 en 14.05 Monster Truck optreedt. Bij “heavy” had ik verwacht dat het erg “zware” rock zou zijn, maar dat valt dus flink mee. Goed luisterbare muziek en zang, dus de eerste nummers beluisterd. Dan maar eens een rondje gaan lopen, aan de andere kant kun je sandwiches kopen, dus laat ik dat maar eens gaan doen. Ik zie daar de grote tent waar de Large Rockhand Stage in zit. Teruglopend naar het andere podium treedt tussen 14.05 en 14.55 uur Suicidal Tendencies op. Afkorting is ST, het duurt bij mij even als in het laatste nummer “esss…. teeee!” gezongen wordt dat het hier om de bandnaam gaat 🙂

Er zijn veel tentjes waar je drinken kunt kopen, eten (friet, black angus burger, ijs), allemaal prima geregeld. Er staan een aantal picknicktafels waar je aan kunt zitten, maar die zijn wel altijd bezet. Gelukkig is het weer goed geweest en vandaag ook nog top, de grond is dus droog, dus je kunt rustig in het (dunne) gras gaan zitten, wat ik na verloop van tijd ook doen. Want wat rondhangen/staan is vermoeiend. Als je gaat kijken/lezen wat er allemaal op de verschillende t-shirts staat, daar kun je een week mee bezig zijn. Iedereen heeft weer een andere metalband op zijn/haar shirt staan. Alle leeftijden lopen er rond, ook ouders met kinderen. En er wordt ook wel eens wat anders gerookt dan de standaard sigaret als je weer een zoete geur opsnuift 🙂

IMG_0238.jpg

Tussen 15.45 en 16.40 treed Amon Amarth op. Op het scherm een grote Viking, 2 drakenkoppen van de vikingschepen op het podium. Tijd voor Viking-metal! Lekker tempo, meeraggen! Volgens mij was het deze zanger die zo nu en dan een woordje Nederlands gebruikte. “Dank je wel”, met zijn zware gruntstem. Cool.

Daarna weer terugswitchen naar de Heavy Stage die vlakbij is, tussen 16.40 en 17.35 uur treed hier Bombus op. Ook hier gaan alle registers open. Metal zoals het hoort, luid en headbangend waarbij het lange haar rondslingert. Ik doe het ze niet na 🙂

IMG_0239.jpg

Om 17.35 speelt tot 18.35 uur één van de grote namen, Megadeth. Stevig slagwerk, jankende gitaren, prima!

Hierna ga ik nog even een rondje lopen. Sanitaire stop, ook goed geregeld, en nog even door naar de Large Rockhand Stage. Hier treedt namelijk “babymetal” op. Een paar gasten die echt snoeiharde metal spelen (respect!), maar de essentie van deze band is dat er een paar Japanse meisjes op het podium komen die zingen en op de muziek dansen. Wat mij betreft een hoog gimmick-gehalte, dus na 5 minuten hou ik het wel voor gezien (meer mensen die even een kijkje nemen en dan ook weer weggaan). Even een burger gescoord, daarna nog wat drinken en kijken bij de Heavy Stage waar tot 19.30 uur Obituary speelt, bekende naam en ook weer prima muziek.

IMG_0253.jpg

Voordat dit afgelopen is loop ik alvast richting Main Stage, hier treedt tussen 19.30 en 20.30 uur Disturbed op. In de tijd dat ik nog video’s huurde bij Videoland (good old times) heb ik een keer de film “The One” met Jet Li gehuurd. Hierin kwam het nummer van Disturbed, Down with the sickness voor. De film vond ik super, dit nummer vond ik vet en daardoor ben ik een liefhebber van de nummers van Disturbed. Via Spotify (good new times) flink wat nummers kunnen beluisteren, daar kwam ik ook een akoestische versie van The Sound of Silence van Simon en Garfunkel tegen, dat wordt ook op Fortarock gespeeld met een aantal strijkers en een paar pauken die zo het podium op (en later weer af) gerold worden. Prima set, well done!

Op de Heavy Stage treedt tussen 20.30 en 21.30 de band Eluveitie op. Zegt me helemaal niets. Maar hun optreden boeit wel, het is een soort “Keltische hardrock”. Een drumstel, gitaren, maar ook andere instrumenten als bijvoorbeeld viool en fluit waardoor je een melodisch geheel krijgt.

IMG_0256.jpg

IMG_0266.jpg

En dan is het 21.30 uur. Tot 23.00 uur speelt Volbeat op de Mainstage. Geen bands meer in de tent of op de Heavy Stage, dus iedereen verzamelt zich hier. Het wordt al donker, dus de lichteffecten werken nu nog beter. Knallend vuurwerk, bij een nummer allemaal vuur op het podium. Lola Montez, Seal the Deal, Fallen, The Mirror and the Ripper. Een hommage aan Mohammed Ali en aan Lemmy Kilmister, de overleden zanger van Motorhead. Iedereen brult de nummers mee en uiteindelijk om 23.00 uur is het afgelopen. Niet alleen voor ons maar volgens mij ook voor Volbeat een zeer geslaagde afsluiter van dit top-feest op deze geweldige zomerdag!

Langzaam maar zeker loopt iedereen door de poort weer naar buiten, in het schemerige Goffertpark de borden volgen en de juiste afslag nemen (oriëntatiepunt was een overvolle prullenbak waardoor ik wist dat ik inderdaad de juiste afslag had genomen). De mobiele frietkraam verkoopt nog snacks (nee, dank je wel). Bij het stoplicht staat een Duitser met een kar met bier en andere dranken (ik vraag me af of die überhaupt nog wat verkocht heeft). Rond 23.30 volg ik de Tomtom die me feilloos weer naar Friesland weet te loodsen. Rustig op de weg, rond 1.05 uur weer thuis. Een zeer geslaagde dag. Afhankelijk van de artiesten volgend jaar maar weer!

En de aftermovie: