post-header-photo

Dorpsfilm “Wergea in 1966” bij Tresoar, Ljouwert

Via de Facebookpagina van wergea.com werd ik geattendeerd door Douwe Rodenhuis op het feit dat bij Tresoar in de maand november (2019) een film over Wergea draait. Uit 1966, dus “voor mijn tijd”, maar daarom niet minder interessant. Wel benieuwd of ik nog bekende dorpsgenoten op de beelden voorbij zie komen.

Afgelopen donderdag, 14 november, had ik een vrije dag, maar goed “vrij” is een dag niet bij TRES zijn en je dag anders indelen 😉 Dus na het eten in de auto, wat boodschappen doen, de auto in de parkeergarage, bibliotheekboek terugbrengen, daarna een cappuccino in de Bak (smaakt altijd goed!) en vervolgens naar Tresoar gelopen. Maar even bij de balie gevraagd waar de “histobios” is, dat is rechtdoor, linksaf langs de encyclopedieën lopen en dan rechtsaf een klein “zaaltje” in. Kunnen iets van 12 mensen zitten, ik ben de enige.

Door de week draait de film tussen 15.15 en 16.00 uur, in het weekend tussen 16.15 en 17.00 uur. Ik ben er rond 15.05 uur, dus mooi op tijd. Jas uit, de stoel is een echte bioscoopstoel, dus zit relaxed! Ik kijk hoe de schilder bezig is, hoe een houten wiel in elkaar gezet wordt. Ik denk dat mijn opa dat ook wel mooi had gevonden, hij was timmerman en in het filmpje zie je hoe dat allemaal met hout, spanners in elkaar gezet wordt. Maar goed, de tijd tikt door, het is al 15.25 uur en ik kijk nog steeds naar deze oude “ambachten”.

Dus maar even naar de balie gelopen en daar komt de aap uit de mouw. De films beginnen om 10.00 uur (weekend 11.00 uur). Maar dan moet iemand dat wel om 10.00 uur starten. Dat is schijnbaar niet gedaan, waardoor we nu een uur en een kwartier achter lopen. Ik ga maar weer terug naar de zaal en doe een spelletje op mijn mobiel, worstel me door de uitzendingen van Omrop Fryslân die me niet echt kunnen boeien en dan eindelijk om 16.45 uur start de film van Wergea.

We beginnen bij de Frico, de melkfabriek die in Wergea zat. We zien de melkflessen en mensen die er aan het werk zijn of aan het schaften zijn. Ik hoor hier een aantal bekende namen, waaronder Cor Paulusma, Sjoerd Zijlstra, Jan Boorsma, Jan Toering en we zien ook een jonge Libbe Poelstra. Na de Frico gaan de opnames door Wergea en worden allemaal mensen benoemd (veel ken ik er niet). En als er dan ook nog namen komen als “Aukjes Pietsje”, namen zonder achternaam, dan kan ik geen match maken. We gaan naar de Wartensterdyk, waar nu Meinderts zit, daar stond in het verleden de Roomse school met de nonnen (!!). Ook komt mijn, korte tijd geleden overleden, buurtgenoot Anno Sinnema in beeld, bezig om met een moker een trottoirtegel in de stoep vast te zetten. We zien een voetbalwedstrijd en daarna een optocht van het korps met de drumband, waarbij ook Johannes Terpstra meeloopt / genoemd wordt. De commentator heeft het erover dat Germ voorop loopt, net niet gezien, was dat nu Germ de Boer? We zien daar de hoek van de Kalsbeekstraat, maar Weinmakker en dergelijke is er allemaal nog niet, dus we kijken uit op de Wartensterdyk richting Warten! Er staan mensen naar de optocht te kijken, zo worden Sjoukje (Pol?) en Rintsje en Jantsje (Roersma) genoemd. Er worden ook nog huizen gebouwd, hierbij hoor ik de naam Sjoerd Spijkstra voorbij komen.En ook zien we nog de oefening van de brandweer, het filmpje wat als promotie gebruikt is. Van Nus is de commandant, woont op de Gele Eker naast de Koepel (waar nu huizen in zitten, daarvoor was het een doe-het-zelf-zaak), daar zat een bel op, welke hij kon luiden bij brandalarm. Vervolgens gaan ze naar de garage bij de Fouderingbrug en rijden ze naar een boerderij waar de oefening gehouden wordt. Halverwege in de buurt van de Kleine Buren volgens mij nog Freerkje genoemd, Fien ook nog (een donkere mevrouw). En het viel me op dat er erg veel gerookt werd, wat een verschil zou dat zijn als je nu opnames zou maken!

Na drie kwartier is de film afgelopen en ga ik weer naar huis. Het was zeker de moeite waard, de mensen die geïnteresseerd zijn in de historie van Wergea of nog eens wat oude bekenden willen terugzien, het kan deze maand nog!

Draaischema Tresoar: link

Foto’s staan hier: album