post-header-photo

Mar-athon Sneek, 21 kilometer wandelen op 25 juni 2022

Organisatie Le Champion heeft de Mar-athon overgenomen van Syb v.d. Ploeg en consorten. Het programma verschilt niet veel van vorige jaren. Het starten is wel iets anders. In 2019 heb ik voor het eerst mee gedaan, de 21-kilometer route: link. Toen kwam corona langs en ging het niet door, maar ben ik op eigen initiatief in 2021 dezelfde route gaan lopen: link. We vertrokken toen vanaf het Martiniplein, nu parkeer ik rond 9.30 uur de auto in een weiland in de buurt van IJsbrechtum. Onder het viaduct doorlopen en zo kom je uit bij sportcentrum Schuttersveld (startplaats van de 11-meren fietstocht), hier staan bussen die ons naar Terherne brengen. Alleen met volle bak, dus de zitplaatsen zijn bezet, ik ga in het gangpad staan en hou me vast in de bus. Via Joure komen we bij Heerenzijl, bij de brug vlakbij Terherne. Hier zet de chauffeur ons eruit. We lopen richting “de Picknickers”. Hier kun je een krentenbol krijgen, heb je een DJ die wat plaatjes draait, omrop Fryslân is present en een presentator die de boel aan elkaar lult. Een vraag over de “start-knop in de app” blijft onbeantwoord, het lijkt alsof dat niet compleet is? Nou ja, dat doet er voor mij niet toe, want ik maak toch gebruik van Strava.

Om 10.30 uur mogen we vertrekken. Ik sta nog in een kort shot in de reportage van Omrop Fryslân van 25 juni 2022, de man met zonnebril, zwart shirt en lichtblauwe bandana! Bandana was niet overbodig trouwens, het is weer smoorheet, de zon brandt ongenadig. Link (op 03:39).

Het eerste deel richting IJsboerderij (link) is in optocht lopen. Niet optimaal, want het hele fietspad wordt zo’n beetje in beslag genomen. En zo nu en dan zijn er fietsers: tegenliggers of fietsers die van achterop komen. Een aantal fietsers kiezen eieren voor hun geld en gaan op de rijbaan fietsen, eigenlijk had dat al aan het begin van het fietspad geregeld moeten worden (borden: fietsen op de rijbaan). Aandachtspuntje voor de organisatie 😉 Bij de IJsboerderij lopen we door de landelijke luchtjes, er hangt een mooie banner van de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. En we krijgen een ijsje! En er zijn 2 muzikanten die gevarieerd spelen, Rolling Stones en meer. Dus hier blijven al een aantal mensen zitten. Maar we zitten nog maar op 4 kilometer, dus net als een ander deel van de deelnemers loop ik door. Maar het zorgt wel dat de groep(en) wat minder massaal zijn. Bij de afslag naar links (rechts ga je naar Akkrum) en het stuk richting de Aldskou brug kunnen we nog steeds flarden muziek opvangen. Leuk! Bij de Aldskou brug lopen we de trappen af. Hier staat een man met een jankend hondje, het beestje heeft door dat “het vrouwtje” eraan komt en is dolenthousiast.

Ik had al 2 Wergeasters gespot (familie Heida, zo zien we elkaar in de Lawei, zo loop je een halve marathon) en ook “Foekema” uit Wergea, die ik regelmatig op racefiets voorbij zie scheuren heeft vandaag een route op zijn racefiets die hier langs gaat. We lopen door richting de Jachthaven Sneekerhof. Hier kun je soep krijgen, ook hier weer prima muziek. En we zitten hier op 10 kilometer, bijna op de helft, dus ik zou bijna een kopje soep nemen. De reden dat ik het niet doe is omdat het in de tussentijd flink bewolkt is geworden (lekker qua temperatuur), maar er ook wat spatjes vallen. En als ik het zo inschat kan ik beter doorlopen, dan kom ik weer onder die donkere wolken uit. Dus door. De drupjes houden inderdaad wel op. Nog een tijdje 2 mannen achter me gelopen die muziek hebben draaien, “Let’s Dance” van David Bowie. Volgens mij stonden deze 2 voor mij in de bus toen we richting Terherne reden. Op een bepaald moment halen ze mij in, nog steeds een hele tijd dit nummer (ik weet niet welke extended version ze draaien, de 3-uur-versie?). 

Op 14 kilometer gaan we naar de Pavilioenwei. We zitten nu op 2/3e deel. Hier besluit ik even te zitten, grote appel van de Poiesz. Jongeman op gitaar, zingt ook en een zingende jongedame. Ook hier weer prima muzikaal talent! Na een kwartiertje sta ik weer op, tijd om door te lopen. En zo lopen we door richting Sneek. Bij Fisher Edelstaal weer een stempel en een gevulde koek, nog maar 2 kilometer. Doorlopen dus en rond 14.53 loop ik onder de finish-balk door. Gehaald! Meestal loop ik rond de 5 kilometer per uur, daardoor zou mijn aankomsttijd rond 14.30 uur geweest zijn, maar door het stempelen, ijs aanpakken, appeltje eten en blijven zitten is het “ietsje” later geworden. Ik ben zeer tevreden over het resultaat!

We krijgen een rolletje KING pepermunt, een medaille en vervolgens doorlopen naar de muntverkoop. 4 muntjes en eerst een biertje kopen. Die is 1.5 munt, omgerekend 4.50 euro. Voor een glaasje bier van 30 centiliter. Je kunt zeggen dat het “flink aan de prijs is”, aan de andere kant moet er ook wat terug verdiend worden, de mensen staan hier ook niet gratis. En het eerste slokje… is zalig. Nog even een broodje hamburger speciaal gekocht bij een andere keet, zo te zien wat jongelui die het nog moeten leren, maar ze doen het prima, goed bezig dame/heren! En gelukkig is er nog een bankje vrij, want ik moet nu toch echt even zitten. Op het podium staan Syb v.d. Ploeg en wat andere artiesten te spelen/zingen, ik zit lekker in het zonnetje te genieten van mijn burger en biertje. Nog een paar mensen de aanschuiven. Maar als ik naar de lucht kijk, dan zie ik nog wel wat bewolking en “dreigende luchten”. Ik koop nog 4 muntjes en koop nog een biertje (lever daarbij mijn glas van de vorige keer in, die een halve munt waard is en hoef dus nog maar 1 muntje bij te voegen) en denk beteuterd: “die 4 extra munten had ik eigenlijk niet hoeven kopen, want ik ga zo weer naar mijn auto toe”.

Er zijn meer mensen die wat drinken kopen en zo komt er weer een vrouw terug, die had gerekend op 1 muntje per glas (ik ook eigenlijk, maar ja, die retour-regeling) en ze gaat nog munten bij kopen. Ze sluit aan in de rij en ik geef haar mijn munten, goede daad nummer 1 van deze dag. Als ik mijn glas leeg heb, zet ik die op de stapel van een groep jongelui en roep “statiegeld!” wat gewaardeerd wordt, goede daad nummer 2. Daarna loop ik weer terug naar de auto. Er rijden pendelbussen, maar goed, wanneer rijden die en die zetten je waarschijnlijk af bij het Schuttersveld. Dus zo heb ik nog eens 2.5 kilometer extra op de de teller. Bingo! Schoenen omwisselen, in de auto stappen, de CD van Guns n’ Roses aan en beide ramen open om de boel door te luchten want… wat een hitte! En zo rij ik weer naar huis.

Onderweg zijn we ook nog 2 fotografen tegengekomen. Zo was daar wandelsportfoto.nl, daar heb je als het goed is een oranje briefje van gekregen. Op een andere plek (waar ook in 2019 de fotograaf stond) heeft Ron van Hal een foto van je gemaakt. Waarbij ik wil zeggen: Ron, doe even wat aan je website! Als de titel is “En nog een wordpress site”, dat kan echt niet! Je moet dus op de Oypo-site zijn..

Het mee doen was bedoeld om “in beweging te blijven”. Dat is gelukt. Onderweg trillende Fitbit: “10.000 stappen”. Later: “20.000 stappen”. En nog later: “30.000 stappen”. Complimenten aan de organisatie, het was prima geregeld, top ook al die versnaperingen “tussendoor”. Ik zie jullie (hopelijk) weer in 2023! En mensen die zich afvragen: ga je dan voor de hele marathon? Nee, 21 (eigenlijk 22.86 kilometer + 2.47 kilometer teruglopen naar de auto) is meer dan genoeg voor mij. Want aan het einde “is de snelheid er wel uit”, je moet weten waar je grenzen liggen.

Oh ja, in de categorie “heb je nog mooie dames gespot’: mooie blonde dame, lang haar, zwart broekje en zwart shirt wat in X-vorm gevormd is, dus haar mooie gebruinde schouders waren goed zichtbaar. Heeft mij een aantal keer ingehaald en ja, ik werd er blij van om daar naar te kijken. Staat ook nog op een foto toen ik een foto maakte van het spandoek van de BoerBurgerBeweging: link.

Foto-album staat hier: link.