post-header-photo

Mar-athon Sneek, 21 kilometer wandelen op 22 juni 2019

Doordat ik een Fitbit heb, word ik op zondag aangespoord om een rondje te lopen. Meestal is dat mijn standaard blokje van 8-9 kilometer. Zo nu en dan iets meer. Het is mijn doel om dit jaar meer te bewegen. Ik heb niet meegefietst met de Elfstedentocht, wel met de Elfmerentocht en toen ik in de Leeuwarder Courant de advertenties van de Mar-athon Sneek zag, mogelijkheid om een halve marathon, dus 21 kilometer in plaats van 42, te lopen heb ik me meteen aangemeld.

Zondag 16 juni organiseerde Café ‘s Lands Welvaren een wandeling van 13 kilometer (en 21, maar die heb toch voor de “korte” route gekozen) en dinsdag 18 juni heb ik 10 kilometer gelopen. In totaal al meer dan ik 22 juni moet lopen, dus dat gaat vast lukken.

Zaterdagmorgen rij ik om 9.45 uur richting Sneek. Via de rondweg naar de Veemarkt. Ik had ergens gelezen dat je hier kon parkeren, maar schijnbaar toch niet goed gelezen, want een dame controleert hier het verkeer en meldt dat ik hier niet kan parkeren. Omdraaien en in een andere straat (waar ook de brandweerkazerne zit) geparkeerd en rustig naar het Martiniplein gelopen. Syb v.d. Ploeg (ja, die van de Kast) is één van de organisatoren en staat nu op het podium te spelen. Er vertrekt een groep om 10.30 uur, de volgende om 10.45 uur en om 11.00 uur is “mijn” groep aan de beurt. Er is een presentator die de lopers oproept om naar het podium te komen om te starten, de man klinkt net als Jochem Myjer (het is m niet). Om 11.00 uur gaan we weg. Eerst lopen we de ene kant op, over een bruggetje en via de andere kant van het water weer terug, langs Theater Sneek waar het bootje nog in het water ligt waar Maarten van der Weijden gisteravond zijn stempel kreeg.

Via een soort bospaadjes komen we buiten Sneek en gaan we richting Loënga. Daarna Goënga, vervolgens Gauw (Fries: Gau). Allemaal bordjes met zegswijzen en aanmoedigingskreten waar “gau” als “gauw” in voorkomt. Grappig om te lezen. Hier haal ik een medeloper in die op… Friese klompen loopt! Respect, want dat loopt niet zo makkelijk. We krijgen hier nog mentos, goed voor de frisse smaak. Bij Sibrandabuorren lopen we langs een boerderij, langs de hokken met kalfjes, de lichtboxstal met koeien en vervolgens door het weiland. Hier is een stuk gras gemaaid zodat we daarover kunnen lopen. Maar echt lekker loopt het niet. We zijn blij dat we na verloop van tijd weer op een verharde weg lopen. Daarna komen we op een kruising waar ik ook wel vaak met de fiets geweest ben. Mooi door de natuur. Zo komen we bij recreatiegebied de Potten. Een waterplas waar je met lijnen kunt waterskiën, mensen zonnebaden en hier krijgen we een lekkere kop soep. Ook hier weer muzikanten, onder andere “Jolene” en “She loves you” komen voorbij. Bij de andere tussenstops ben ik doorgelopen, maar hier houd ik wel even een break, inmiddels 3 uur onderweg. Heerlijk soepje, niet té zout, maar wel een beetje zout (is goed) en flink wat gehaktballen erin. Naast me komen een moeder en haar dochter te zitten, die net als ik liever op een bankje zitten, dan op de grond gaan zitten (want dan kom je nooit weer overeind). Na deze break van 10 minuten ga ik weer door, redelijk constant met 5 tot 5.3 kilometer per uur. Nog even een foto gemaakt van de fontein in Sneek, de hoorn des overvloeds en hij draait in de rondte. Mooi gemaakt! Na 4 uur en 25 minuten ben ik binnen. Vier muntjes kopen, 2 biertjes en daarna 2 Radlers. Luisteren naar de muziek van Piter Wilkes (de beerenburg is myn chirurg). En Durk, hoe ging het nu verder met dat verhaal van die leuke jongedame waar je naast gezeten had bij de Potten? Nou die kwam ik hier nog een keer tegen en daarna liep ze weg met haar vriend #zogaatdat

Ik begon mijn benen inmiddels ook te voelen, dus terug naar de auto. Maar op het terrein kom ik mijn collega Rienk met vrouw en pasgeboren kind tegen. Ondanks de luide muziek ligt de kleine jongedame heerlijk te slapen. Dus even kort bijpraten en dan echt teruglopen naar de auto. Lekker warm, dus de ramen maar open en relaxed naar huis rijden. Zeer geslaagde dag!

Endomondo heeft de route goed bijgehouden: link

Foto’s staan hier: album