post-header-photo

Nickelback in de Ziggo Dome op 26 mei 2024

Ze zijn back… Nickelback! Met de Get Rollin’ Tour, genaamd naar het album dat ze in november 2022 uitgebracht hebben. De afgelopen jaren koop ik vaak bij een concert een t-shirt van de band die ik bezoek. Daarvoor deed ik dat niet, dus in 2016 en 2018 geen t-shirt gekocht, dit jaar ga ik dat wel doen, ik lees trouwens ook terug bij mijn verslag van 2018 dat ik gezegd had “dat doe ik de volgende keer wel”.

Meestal ga ik op een vrijdag of zaterdag naar een concert, maar dit is een zondagavond. Goeie tip van mijn collega Ronnie: de Toppers treden deze avond ook op in de Johan Cruijff Arena. Via de site zie ik dat dat een speciale editie is: deelnemers van de Postcode Loterij konden een toegangskaart voor dit concert winnen. Ik heb dat eerder mee gemaakt, want in 2018 bezocht ik het concert van Katy Perry in de Ziggo Dome en waren de Toppers ook in de Arena.

Het wordt dus druk, stond ook al in de e-mail die we van tevoren ontvingen, dus rond 15.00 uur rij ik richting Amsterdam. In de buurt van Lemmer dreigende luchten, maar een paar drupjes, maar duidelijk een “verwaaide bui”. Genoeg wind om het losse zand van de velden in de lucht te blazen, het ziet er allemaal dreigend en roodgekleurd (door het zand) uit, imponerend genoeg om het verkeer af te laten remmen en ook met lampen te knipperen, maar dat blijkt dus mee te vallen. Voor de rest rijdt het goed door, filerijden voor de garage, rond 17.00 uur kan ik mijn auto in de parkeergarage van de Amsterdam Arena neerzetten, nog voldoende ruimte. Mijn collega Jorrit had al doorgegeven dat het “zwart van de mensen ziet die voor de Toppers komen” en daar is geen woord van gelogen: wat een mensen! Daarna doorgelopen naar de BACO waar al meer mensen zijn en een biertje, kijken wat voor blikjes- en statiegeldverzamelaars er deze avond bij zijn.

Ik zie wat bekende blikjes- en flesjesverzamelaars, op het plein bij de Arena had ik ook de vrouw in de elektrische rolstoel gespot, die zag ik bij de Simple Minds voor het eerst. Later rijdt ze nog even het terrein van de Ziggo Dome op, maar ziet dat er al heel veel verzamelaars zijn, dus ze draait om en rijdt weg. Het is een eind van me af, maar ik hoor “pssssstttt…..”, dus ik vermoed dat ze een lekke band heeft. Daar lijkt het inderdaad op, zelf had ze het nog niet door, maar bij de Arena blijven een paar dames bij haar staan. Op het plein bij de Ziggo Dome liggen lege Flügel flesjes, waarschijnlijk is daar één van kapot gegaan en is ze door glas gereden. 1 van de dames gaat naar de verkeersregelaars, maar keert onverrichter zake terug. Dan haalt ze 2 agenten erbij, die lopen hier ook in grote getale rond. Nadat ik weer een biertje opgehaald heb zijn ze weg, dus ik ga er vanuit dat de politie het opgelost heeft.

Ik blijf een eindje op het plein staan, heerlijk in het zonnetje. Maar buienradar liegt niet, rond 18.30 uur gaan de deuren open, om 18.45 uur sta ik ook in de rij. Mijn locatie stond nog op Wergea, dus ik had de bui wat later verwacht, het begint nu toch wel behoorlijk te druppen. Toch maar goed dat ik mijn jas aan heb en mijn pet op. Ik ga via ingang Noord, ernaast is geen rij, want dat is de “Priority ingang”, dus alleen als je een VIP-kaartje hebt o.i.d. ga je via die rij, en die mensen zijn er niet. Om de boel wat door te laten lopen worden mensen uit mijn rij daar door gelaten. En ook ik heb het geluk om daar naar binnen te mogen. Een eigen garderobe en een glaasje bubbels staat klaar: keuze voor met of zonder alcohol. Je loopt door een gang en daar hangen portretten van bijvoorbeeld Prince, maar het kan geen toeval zijn, 6 jaar geleden op exact dezelfde dag heb ik het concert van Katy Perry bezocht en ook zij hangt in deze ere-gallerij!

Je komt dan weer bij de trappen waar je anders via de “normale ingang” ook komt. Nog even 20 euro op mijn pasje bijgeboekt, sanitaire stop en daarna een t-shirt gekocht, dat is geregeld.

Om 19.30 uur starten The Lottery Winners. Van tevoren niet beluisterd, ik laat me verrassen. De zanger is een enthousiaste ADHD-er, muziek klinkt goed, dus dat zit al goed!

Om 20.45 uur start Nickelback. Het eerste nummers is San Quentin van het nieuwe album, maar natuurlijk komt er ook veel “oud werk” voorbij. De klassiekers. Photograph, Animals, Savin’ Me. Bij Rockstar mag er een fan meezingen, een Française met blauw haar mag op het podium komen en mee zingen. Met “How you remind me” lijkt het concert afgelopen te zijn, er gaan volgens mij alweer mensen weg, maar ze komen (natuurlijk) terug met Gotta be Somebody en Burn it to the Ground. De cover van Oasis die ze samen met The Lottery Winners spelen, Don’t Look Back in Anger is prima gedaan. En ook alle shanty-koor parodieën op Rockstar die we op het grote scherm zien zijn vermakelijk.

De zaal staat vol, de eerste ring is redelijk gevuld, de tweede ring is aan de zijkanten gevuld, maar tegenover het podium met zwart doek afgedekt: daar zit niemand. Dus mijn advies, mocht je naar een leuk concert willen gaan en Nickelback komt weer, boek een kaartje. Geweldige sfeer, doe een drankje bij BACO waar voor de tijd de nummers al uit de boxen knallen en dan een avondje rocken. De volgende keer ben ik er ook weer bij!

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

Playlist via setlist.fm:

 1. Walk (Pantera song) (played until end of first chorus)
 2. San Quentin
 3. Savin’ Me (with guitar tech Rob Dawson)
 4. Far Away
 5. Animals
 6. Someday (with intro jam)
 7. Worthy to Say (Ryan Peake on vocals)
 8. Figured You Out (with t-shirt cannons during bridge)
 9. When We Stand Together
 10. Hangnail
 11. This Afternoon
 12. Don’t Look Back in Anger (Oasis cover) (with The Lottery Winners) (with Ryan Peake and Thomas Rylance on vocals)
 13. Photograph (Acoustic until final chorus, then full band)
 14. Rockstar (with a fan from France with blue hair on stage invited to sing)
 15. Those Days
 16. How You Remind Me
  Encore:
 17. Gotta Be Somebody
 18. Burn It to the Ground