post-header-photo

Next.NET bij TRES op 29 oktober 2019

Al een tijdje wilden we een paar sprekers bij TRES hebben.Vraag is dan welke onderwerpen interessant zijn (en waar we wat aan hebben), maar die ook interessant zijn voor andere mensen om langs te komen. De keuze is gevallen op Carl in ‘t Veld die het over Blazor gaat hebben en Jonathan Mezach die het over .NET Core Tooling gaat spreken.

Colllega Folkert van der Wei (link) toont in een notendop wat we bij TRES doen. Daarna doet Carl zijn verhaal. In februari dit jaar ben ik bij een demo van Scott Hanselman geweest, Blazor werd daar kort besproken (link). Het principe is mooi, je kunt zowel C# in de back-end als ook in de front-end gebruiken. Maar de werking, daar ben ik nog niet over uit. Of je hebt het type dat het via WebAssembly gaat en ook de DLL’s meegestuurd worden naar de browser (je hebt dus een extra load van 5MB) of je laat de boel serverside afhandelen (maar dat betekent dat elke muisklik een call terug naar de server uitvoert). Bij “ons” wordt VUE gebruikt en zo te zien blijft dat eerst nog wel even zo. Maar, het wordt nu wel tijd om er eens wat tijd in te steken en zelf wat demo’s te gaan maken. Tijdens de presentatie kwamen er een aantal linkjes naar voren, hier maar even opnemen om er wat mee te gaan doen:

https://github.com/Suchiman/BlazorDualMode

https://github.com/chanan/BlazorStyled/

https://aka.ms/blazorworkshop

https://devblogs.microsoft.com/aspnet/blazor-server-in-net-core-3-0-scenarios-and-performance/

https://docs.microsoft.com/en-us/aspnet/core/host-and-deploy/blazor/server?view=aspnetcore-3.0

https://devblogs.microsoft.com/aspnet/asp-net-core-updates-in-net-core-3-1-preview-1/

https://blazor.net/

https://github.com/cveld/blazor-experiments

Carl is te vinden op Twitter: @carl

 

De volgende sessie is van Jonathan. “Wij” zijn gewend om in Visual Studio een nieuw project te maken, Jonathan gaat voor de console-versie commando’s. Ik moet zeggen dat ik bij het testen van een aantal demo’s dat ook gedaan heb. We zien hoe je met Try .NET door API’s kunt bladeren in de terminal alsof het een soort directory is. Nu gebruiken wij Swagger, wat je in de browser een duidelijke weergave geeft van de structur (en meteen een testbare omgeving oplevert). Behalve het aanmaken van verschillende typen projecten kun je echter ook met dotnet counters, dotnet trace, dotnet dump in je code duiken als er problemen optreden met performance, geheugengebruik en andere nare problemen waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Hierbij moet je dan wel weer tools installeren, vraag is of je dat op een productieserver wilt doen. Een goede tip van Jonathan is om de boel in Docker-containers te zetten, zodat je snel een hogere versie kunt proberen en als de boel dan volledig vastloopt de versie weer terug te zetten naar de vorige, stabiele versie.

Ook hier kwamen een aantal URL’s naar voren:

https://dotnet.microsoft.com/platform/try-dotnet

https://github.com/natemcmaster/dotnet-tools

https://github.com/dotnet/templating/wiki/Available-templates-for-dotnet-new

https://docs.microsoft.com/en-us/aspnet/core/web-api/http-repl?view=aspnetcore-2.2&tabs=linux

https://devblogs.microsoft.com/dotnet/introducing-diagnostics-improvements-in-net-core-3-0/

Ook Jonathan is op Twitter te vinden: @jmezach

Na afloop worden de sprekers bedankt en gaan we met een groot deel van de bezoekers nog een drankje nemen in onze eigen “kroeg”.

 

Nieuwe technieken hoeven niet meteen gebruikt te worden. Maar het is wel fijn om te weten dat ze er zijn en wat je er wel of niet mee kunt. Daarom waren dit 2 interessante presentaties. Ga je er zelf een aantal weken mee bezig en kom je dan tot de conclusie: nee, dit is het toch nog niet. Bij Blazor had ik zelf al het gevoel dat het niet iets is waar we wat mee kunnen. Uit de presentatie is me duidelijk geworden dat het inmiddels wel weer een stuk verder ontwikkeld is dan toen het in het praatje van Scott Hanselman voorbij kwam. Dus misschien is het over een half jaar wel iets waar we wat mee kunnen. En die Docker-containers, gezien het feit dat we met Umbraco werken en steeds meer eigen API’s gaan maken, is dat misschien ook wel weer een nuttige toevoeging binnen onze projecten.

Het is de bedoeling dat NEXT.NET een herhalend evenement wordt. Mocht je denken “hé, dit lijkt me ook wel leuk/interessant”, houdt onze social-media kanalen in de gaten of meld je aan via de contactpagina op tres.nl.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Jonathan Mezach.