post-header-photo

Je bent ingenieur en lid van KIVI. Of niet.

In 2001 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Hogere Informatica. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij ben ik toen ook redelijk snel lid geworden van KIVI, het Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs. Als je afstudeert aan de HTS mag je de titel ing. voor je naam zetten en ben je “bachelor”. Ik ben hier flink wat jaren een “slapend” lid geweest. Je krijgt maandelijks het tijdschrift de Ingenieur, die las ik en dat was het.

Later ben ik gaan kijken wat er nog meer gebeurde en zo had je in de regio Noord (in de overige regio’s ook, maar dit is de regio waarin ik zit) dat er bedrijfsbezoeken georganiseerd werden en excursies naar andere locaties die betrekking hadden op techniek. Zo was er in 2008 een bezoek aan de studio’s van Omrop Fryslân (link), in 2010 een bezoek aan de Leeuwarder Courant (link) en in 2017 hebben we Thialf bezocht (link). Ook hebben we stelling Kornwerderzand bezocht, daar kan ik zo geen gegevens meer van vinden, maar daar heb ik nog wel ergens foto’s van liggen.

De Ingenieur (en Technisch Weekblad) lees ik nog steeds om op de hoogte te blijven van wat er speelt, maar de afgelopen jaren zijn er weinig excursies geweest (of die niet mijn interesse hadden). En momenteel in tijden van Covid-19/corona valt dat natuurlijk helemaal weg.

Volgens mij is niemand van mijn mede-afstudeerders van 2001 lid geworden van KIVI. Ik vraag me af “waarom niet”?

Je kunt de vraag ook omdraaien, waarom ben ik nog lid? Je betaalt per jaar rond de 140 euro, waarvoor je het tijdschrift ontvangt en als je het voorgaande verhaal leest ongeveer 1x in de 3 jaar ga ik mee naar een excursie.

Ik zie het als een soort morele plicht. Na het afronden van de studie ben ik “ingenieur”, dan hoor je ook lid te zijn van je beroepsvereniging. In 2014 was Anouchka van Miltenburg kamervoorzitter. Ze kreeg een rapport over ICT. Haar reactie: ik moest Googelen wat ICT betekent (link). De meeste ministers zullen nu wel weten wat die afkorting betekent, de meeste ministers weten ook wat social media is (want als er iemand een verhaal vertelt zit iedereen op zijn/haar mobiel te scrollen) maar over het algemeen is het niveau bedroevend. En als je op Google zoekt naar overheid ICT blunder, dan vliegt het ene mislukte IT-project (miljoenenen meer kwijt) na het andere project (overheid stak 90 miljoen in een project wat niet te bouwen is) je om de oren.

Zou het niet mooi zijn dat er eerst eens advies ingewonnen zou worden bij KIVI? En de positie van het KIVI is natuurlijk een stuk beter dat ze kunnen zeggen: we hebben X ingenieurs in Nederland en X-een klein aantal is lid, in plaats van dat minder dan de helft van de ingenieurs zich bij hun aangesloten heeft.

Natuurlijk hoop ik ook dat er de komende tijd meer activiteiten komen. Dus toen ik een e-mail ontving dat er op 30 september in het Van der Valk hotel in Drachten de algemene ledenvergadering zou zijn en aanvullend een strategiesessie, omdat er zaken bij KIVI op de schop gaan, heb ik me aangemeld. Met een stuk of 12/14 mensen, inclusief bestuur, waren we aanwezig, dus geen problemen om de 1.5 meter afstand aan te houden.

De algemene ledenvergadering was zo goed als een “af-hamer-stuk”, want alle punten konden snel behandeld worden. Vervolgens kwam het verhaal van een externe deskundige, Bart Struwe, die de zaken onder de loep heeft genomen en een plan heeft gemaakt, om zo de sterke punten van KIVI naar voren te krijgen. De club wil natuurlijk de huidige leden behouden, dat de “jeugd”/afgestudeerde ingenieurs zich bij ons aansluiten. KIVI zit nu rond de 17.000 leden, het doel wat gesteld is, is naar 50.000 leden te gaan in 5 jaar. Dat is ambitieus als je het vergelijkt met het huidige aantal. Aan de andere kant, als je ziet dat er in nederland 450.000 ingenieurs zijn, dan is het bescheiden.

Bij onderzoek is nagegaan waar wel en waar geen interesse voor is. Vergaderingen niet. Maar dat is een algemeen punt, bij de vergaderingen van het muziekkorps toen ik secretaris was, gaf hetzelfde beeld. De (oudere) vaste bezoekers die in de zaal zaten. De vraag is meer wat KIVI kan bieden. Kan KIVI je ondersteunen in je carrière na het afstuderen? Het lijkt mij dat interessante bedrijfsbezoeken (plekken waar je anders niet kunt of mag komen) ook een punt zullen zijn om te zeggen: daar wil ik me wel bij aansluiten.

We gaan kijken hoe het zich verder ontwikkelt. Bij de vergadering kwam ook al naar voren dat het KIVI wel degelijk advies geeft aan de overheid.

Voor de vergadering had ik al via de mail contact gehad met voorzitter Gijs Breedveld en naar aanleiding daarvan bladerde ik even door de activiteiten op de website van KIVI, ook de andere regio’s. Daar kwam ik tegen dat op 29 oktober een bezoek aan TNO Ypenburg gebracht kan worden. Hier is onder meer het Weapon Effects & Protection Center gevestigd, de meest geavanceerde onderzoeks- en testfaciliteit voor wapens en bepantsering. Kijk, dat klinkt vet. En met welke andere organisatie mag je daar een kijkje nemen? Geen enkele lijkt me! Dus ingeschreven, maar helaas, door de beperkte aantal mensen die mogen/kunnen komen ben ik op de wachtlijst geplaatst.

Op 1 oktober krijg ik een mail in mijn inbox van KIVI, op 27 oktober wordt er een online event gehouden, “Disruptive Payment Event” in samenwerking met KNVI. Het event wordt geleid door Vincent Everts (die ken ik nog van de Holland Webweek 2015 in Groningen: link) en gaat over digitale betaalmethoden. Ik ben een liefhebber van cash, maar ik wil natuurlijk wel op de hoogte blijven van wat er aan digitale alternatieven op de markt komt. Tijdens dit event komen een aantal sprekers aan het woord, Joost Paalvast – Capgemini Invent Financial Services, Michiel Kwaaitaal – Tribe Lead Payments Rabobank, Marcel Rienties – Co-Founder & CPO SurePay.

Ook had ik gezien dat je via KIVI een aantal online cursussen kunt volgen. Ik mag de komende maanden me eerst bezig houden met Azure, daarna misschien met een cursus steno en wie weet kom ik daar dan ook nog aan toe.