post-header-photo

Sallandse Wandelvierdaagse afgerond

Op 16 en 22 september heb ik de laatste 2 afstanden van de Sallandse Wandelvierdaagse gelopen. Op 2 en 10 september heb ik de eerste 2 routes gelopen (link). Nu heb ik het gevoel dat ik de medaille met recht verdiend heb!

Woensdag 16 september rij ik naar Luttenberg.Vorig jaar was dit de dag dat ik van Raalte naar Luttenberg liep. Er was nog een plekje vrij op de parkeerplaats voor Spoolder. Ik heb de jas nog aan, omdat het nog fris is, maar als ik van start ga, eerst langs de Lourdes-grot, daarna bij huize Mariaooord langs, langs het openlucht-theater tussen de bomen en daarna via een smal paadje langs het kerkhof naar boven, het bos in. Daar bind ik de jas om, de temperatuur is alweer prima. Ik kom deze ochtend flink wat mensen tegen die de hond uitlaten.

Op een bepaald moment kom je bij een grote zandkuil uit, daar loop je het bos weer uit. Over wat landweggetjes en een eind verderop het bos weer in. Hier is ook iemand bezig om met een motorzaag hout te snoeien. Je doorkruist het bos en komt aan de andere kant weer op landweggetjes uit. Na een afslag neem je een tijdje later weer een afslag en loop je door het Landalpark heen. Leuk om al die huisjes te zien, mooie plek om vakantie te vieren. Via de hoofdingang er weer uit en daarna het bos weer in. Eerst naast een fietspad, maar dat slaat af, ik loop door. Een heel eind verderop is er weer een superdiepe zandkuil. Je kunt daar als een gek naar beneden rennen, maar ik doe het rustig aan en loop eromheen (kan ook). Er is een bankje, eerst maar even wat eten en drinken, het is inmiddels ook alweer koffietijd geweest. Na een eindje kom je bij hotel De Uitkijk. Mooi in het bos, prima plek om een bakje koffie of wat anders te eten/drinken. Deze keer niet, wel even mijn stempel zetten, want hier is weer een stempelhokje.

Na een afslag en via wat paadjes kom je in de buitenwijken van Hellendoorn. Hier loop je doorheen en je loopt ook weer redelijk snel de bebouwde kom uit. Op een pad tussen de maisvelden loop je naar het bos, je ziet nog een attractie van het pretpark boven de bomen uit komen. Via rulle zandpaden kom je uiteindelijk uit bij het Sanatorium Krönnenzommer. Ik ben het terrein opgelopen (als ik nu de beschrijving terug lees, was dat volgens mij niet de bedoeling), wat een groot terrein is dit! Maar als ik de site bekijk, kunnen hier ook flink wat mensen verpleegd worden. Toevallig loopt er iemand in een witte jas rond, dus als ik vraag waar de werkplaats is, blijk ik op de juiste plek te zijn. Hier kan ik via een paadje weer in het bos komen. Eerst bij de picknicktafel mijn broodjes opgegeten en daarna het bos ingelopen. Hier gaat het redelijk met het volgen van de route, bij Huize Elerberg zit ik wat te klooien, zou ik bijna de verkeerde kant oplopen, maar omdat ik zie waar ik weer naartoe moet kan ik dat snel corrigeren.

Via de landweggetjes weer richting Luttenberg en rond 15.00 uur weer bij Spoolder. Mijn wandelschoenen uit, normale schoenen weer aan en nog even een drankje doen. Maar bij Spoolder zit niemand, het lijkt gesloten, dus ik loop nog maar even het dorp in. Want bij het begin van de route had ik gezien dat vlak bij de Coop café brasserie de Schoenmaker zit. Daar zitten meer mensen op het terras. Ondanks alle muggen een prima plekje, met een heerlijke verfrissende Affligem Blond met een stukje brownie. Als ik vanuit Luttenberg weer richting Heino rijd zie ik nog een bekend stukje, ik rij bij het Overijsselsch Kanaal langs, waar ik toen vorig jaar langs weer terug liep.

Dinsdag 22 september rij ik naar Raalte, het is de dag van Heeten. Het beginpunt is niet hetzelfde als vorig jaar met de route van de dag van Luttenberg, ik zit nu in de buurt van de kerk / stempelhokje is bij Hotel De Zwaan. Als ik ernaartoe rijd, rij ik een deel bij het bos langs waar ik bij de 2e route, dag van Heino langs gelopen ben. Leuk om weer wat bekends te zien. De auto zet ik in de parkeergarage. Als ik naar de uitgang loop, zie ik een bord met 3 uur parkeren en daar staat een parkeerschijf naast. Mijn aanname is: je kunt met schijf 3 uren parkeren, langer, dan moet je betalen. Aan het eind van dit stukje kun je lezen of dat klopt.

Het is nu alweer mooi weer, vandaag is (voorlopig) de laatste mooie nazomerdag. Bij het hotel zijn er meer mensen die een stempel zetten, het is echter hun eerste route (ja, je hoeft natuurlijk de routes niet chronologisch te lopen). Ik loop door Raalte heen het dorp uit. Daarbij kom ik wel bij gedeeltes langs die ik nog herken van vorig jaar. Ik kom op wat landweggetjes en dan gaan we voor de mooie natuurroute: op een platgelopen graspaadje loop je langs de sloot. Aan de andere kant is een familie van 4 zwanen. Een eindje verderop steek je over via een bruggetje. Daar loop je bij het hoge mais langs. Zo loop je door tot wat landweggetjes en loop je het Boetelerveld op, een combinatie van zandpaden, bomen/bos en heide. Het heeft wel wat van een Afrikaanse savanne. Er wordt flink gesnoeid, maar dat is ook nodig om het beter/mooier te maken.

Halverwege is een soort open hut, waar je een ruim uitzicht hebt. Een mooi herkenningspunt, want door de werkzaamheden zijn er wildroosters weggehaald, waardoor de route niet meer helemaal duidelijk is. Hier even een broodje eten en weer door. Op een bepaald punt loop je het bos uit, er is een informatiebord waar ik heb nummer van de routepalen kan vinden. Ik kom bij de weg uit en loop richting Schoonheeten. Ik kom erachter dat ik eerst bij een sloot langs had moeten lopen, maar kan weer op het juiste punt uitkomen door de weg uit te lopen en links af te slaan. Daar ga ik weer het bos in. Dit is een mooi stuk, daarna kom je uit bij weer wat B-wegen. Bij de voormalige herberg De Hertog langs, in de verte kasteel Schoonheeten.

Hier loop je een lange beukenlaan langs, weer rul/mul zand. Verderop weer door de bossen en daaruit weer op de B wegen. Bij het wandelpad Boerspad staat een bankje, dus hier even drinken en wat broodjes opeten. Hierna kan ik weer door. Afslaan, onder het tunneltje door en kom zo in Heeten, bij restaurant Dertien is het druk. Hier is het stempelhokje, mijn laatste stempel van deze routes! Ik had hier nog wel even kunnen zitten, maar besluit dat op het eindpunt te doen. Ik loop door, het dorp uit, langs een weiland waar allemaal koeien staan te grazen. Vervolgens loop je via het jaagpad bij het Overijssels kanaal langs. Op een bepaald punt heb je een trekpont, met een kabel verbonden kun je op een ponton gaan staan en deze zo naar de andere kant trekken. Een paar jongedames zitten op het bankje waarvan er één zegt: he, een piratenmuts! (ik heb mijn bandana op ivm de warmte). Waarop mijn antwoord is, ja en ik ga nu deze boot kapen! Ik ben het niet altijd, maar ik kan wel ad-rem zijn.

Het zijn paden die voor normaal verkeer doodlopende wegen zijn, maar de wandelaar kan hier mooi doorlopen. Zo kom je weer uit in Raalte, op het industrieterrein. Hier staat een auto met een display waarop de temperatuur getoond wordt: 25 graden! Zo loop ik bij de parkeergarage langs en tik ik af bij hotel De Zwaan. Er tegenover heeft Bakkerij Jorink een terras open. Als afsluiter van deze tochten neem ik een Radler en een caramel slof. Wat een top-dag.

Tijd om terug naar huis te rijden. Ik ga naar de parkeergarage en ga op zoek naar de betaalautomaat. Die ik niet kan vinden. Er komt een vrouw met een paar kinderen aan lopen, als ik haar vraag waar de automaat is, zegt ze dat je hier volgens haar maar 2 of 3 uren mag/kunt staan. Oh, oh. Nou, we zullen zien of ik voor de slagboom mag blijven staan. Schoenen omwisselen, ik rij naar de uitgang. Kaartje erin en dan de tekst erop “dank u voor uw bezoek” en de slagboom gaat open. Ik neem aan dat deze parkeergarage van de gemeente Raalte is, hierbij mijn dank dat ik er uit mocht/kon rijden 🙂

Bij Heino in de buurt neem ik de afslag naar het dorp, ik had vorige week gezien dat er een kraam met bloemen stond. Deze stond er vanmorgen weer. En nu dus ook, met lelies. Ik koop 2 bossen, ze zijn nog groen en fris. Thuis in de vaas, de week erop zijn ze uit en dragen ze prachtige bloemen. Ik weet niet hoe lang die kraam er nog staat, die is hier te vinden: link.

Album route 3: link

Album route 4: link

En hierbij ook nog even de link naar de site van Henk uit Almere “He Opa”: link, die ik voor mijn wandelingen nog even geraadpleegd heb. Zo kon ik van tevoren een inschatting maken of ik wel de juiste route liep. Desondanks heb ik op 22 september een afslag niet genomen, maar het  totaal aantal kilometers kwam wel aardig overeen met de te lopen afstand.

Is dit alles? Nee, als het goed is niet. Ik zou dit jaar de Slachte lopen, 41/42 kilometer. Op 20 september heb ik een rondje gefietst die deze afstand haalt, waarbij mijn huis begin- en eindpunt is. Ik wil eigenlijk deze route nog een keer lopen, ‘s morgens rond half zes starten en dan hopelijk ‘s middags rond vijf uur weer thuis aankomen. Laat het mooie weer maar weer tevoorschijn komen.

Bij RTV Oost hebben ze ook meegelopen en kun je zo een impressie krijgen van de routes:

Route 1

Route 2

Route 3

Route 4