post-header-photo

Omrop Fryslan, Factor Freed – 23 mei

Vrijdag 23 mei was een korte werkdag, tot 12.00 uur, daarna nog even naar de markt in Leeuwarden (die over de Wirdumerdijk en Nieuwstad verdeeld is, omdat de kermis op het Zaailand staat), hierna op het fietsje naar huis.

Om kwart over vier rijd ik rustig naar Leeuwarden toe, om vijf uur moet ik in het gebouw van Omrop Fryslan zijn. Hier ben ik dus veel te vroeg, dus eerst maar in de auto zitten wachten. Om vijf voor vijf naar de ingang gelopen, er zijn meer mensen van de KIVI-Niria. Dit is de vereniging voor ingenieurs, waar ik dus ook lid van ben. Als ik zo om me heen kijk, valt me wel op dat ik de jongste ben van de deelnemers. We mogen in de hal wachten, de gastvrouw is nog onderweg. Dus even bij de schilderijen gekeken, het komt uit de computer, maar ze zijn zo bewerkt dat het net schilderijen lijken.

Na een tijdje komt onze gastvrouw, Anneke, die ons meeneemt naar de tweede verdieping. Hier zitten we in een klein kamertje waar voor een scherm hangt en een beamer op gericht staat. Ik zit aan tafel bij een ouder echtpaar uit Haren. Na een bakje koffie met Frysk dumke en nog even wachten op de rest van de mensen die zich aangemeld hebben begint Anneke.

Ze toont een presentatie met een kort overzicht van het ontstaan van Omrop Fryslan, in 1946 is de noordelijke omroep in Groningen begonnen, waarna later Omrop Fryslan op eigen benen is gaan staan en in een pand aan de Groeneweg is gaan uitzenden. Er werken rond de 300 mensen bij de Omrop, tweederde is freelance, de rest is vast.

Hierna komt nog een bedrijfsfilm waarin Sippie Tigchelaar en Gerrit Hofstra gevolgd worden tijdens hun werkdag. Tussentijds zijn een ingenieur en zijn vriendin nog binnengekomen, eindelijk iemand die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als ik 🙂

Hierna volgt de rondleiding, we gaan over door de ruimte met aardig wat computers, voor het bewerken van de video-opnames ed. Daarna gaan we richting studio 1.

Bij het naar binnen gaan kunnen we ons drankje meenemen en gaan zitten. Productieleider is Frans Slaterus (ook een Wergeaster), dus ook nog een bekend gezicht. Ik zit redelijk achteraan, maar met zijn drieën gaan we dichter richting tafel. Ik zit qua cameravoering achter Pieter Verhoef, dus je ziet zo nu en dan in de uitzending mijn linkermouw en soms zie je me ook zitten 😉

De uitzending is snel voorbij, daarna kijken we nog even in studio 2. Je kunt dan kiezen, of weer naar de ingang, of naar het Mediacafé. Ik besluit om maar naar huis te gaan, en dat doen er meer. Bij de receptie krijgen we nog een Omrop paraplu mee en een folder.

Een zeer geslaagd uitje!

Zaterdag is het rommelmarkt in Wergea, nog even een snelle ronde gedaan (en een album van Sjors en Sjimmie aangeschaft), hierna via Swichum, Wirdum naar de Zwette, hier een stukje langslopen tot tegenover het Weidumerhout en dan weer terug. Zal wel rond de 14 km zijn. ‘s Avonds nog een opzetje gemaakt voor de nieuwsbrief.