post-header-photo

Bezoek aan de Leeuwarder Courant

Dinsdag 2 maart 2010
Hmmm.. niet helemaal fit. Was ik dit weekend ook al niet. Deze avond dus maar om 22.00 uur onder de wol met 2 asperines en een warme kruik.

Woensdag 3 maart 2010
Half dagje werken vandaag. Rond 12.45 uur in de auto, naar de Leeuwarder Courant. Vandaag namelijk met Kivia Niria een rondleiding. Een aantal jaren geleden ook al eens met onze buurtvereniging geweest, maar dat is ook alweer gauw 5 (of meer) jaar geleden. Eerst de auto parkeren, geld in de automaat en doorlopen naar de ingang, het is inmiddels 12.55 uur. Als ik die kant oploop heb ik niet helemaal vrij zicht, want ik ben wat ziekjes en ben net in mijn zakdoek aan het snotteren, loopt me iemand voorbij en denk ik, verrek, dat golvende haar, die stevige tred, dat is een Bekende Fries, Rients Gratama!

Doorlopen naar de balie, daar staat ook weer een ‘bekend iemand’, de man die in de Leeuwarder Courant meestal een column heeft. De dame achter de balie wil me een parkeerkaart geven, oeps, dat hoeft dus niet meer omdat ik al betaald heb 🙂

We verzamelen ons in een kamertje, rond 13.07 uur gaan we van start. Ik zie een aantal bekende gezichten (waren er ook met het uitstapje naar Omrop Fryslan) en ook nog een Wergeaster. Er wordt wat over de Leeuwarder Courant verteld, hoe het in 1752 opgestart is, waarbij de eerste kranten met houten letters werden gedrukt. Later werd het met lood gedaan en uiteindelijk komen we op de hedendaagse drukpersen, grote machines, die de volledige krant in full-color kunnen afdrukken.

We worden in een tweetal groepen opgedeeld, waarbij we door het hele gebouw heen gaan. Eerst zien we hoe met een soort typemachine de eerste kranten (toen al met lood gewerkt werd) gemaakt werden, vervolgens naar boven waar we loden afdrukken zien. Daarna over de redactie waar het nu rustig is. Dan gaan we door naar de afdeling waar de platen gemaakt worden. Je krijgt een viertal platen per pagina, via het CMYK kleurmodel. Hier kom ik nog een collega tegen. Dit keer loopt hij met een camera rond en met nog iemand maken ze opnames en doen interviews, studieopdracht. Bij het intro-verhaaltje kregen we ook te horen dat wij niet mochten fotograferen. Jammer.

Bij de platen gaan we naar de grote persen kijken, een medewerker die achter een pc zit (staan een 3-tal naast elkaar, een snelle blik toont mij een Linux pinguin op het scherm), geeft tekst en uitleg. De rollen papier gaan met een gangetje van 40 km per uur over de band. Als ik me niet vergis werd er gezegd dat er 18 kranten per seconde uit komen.

We gaan door naar de distributie. Hier zie je de kranten via ‘kabelbanen’ door de lucht vliegen en in stapeltjes van 50 stuks in de klaarstaande busjes geladen worden via een lopende band. Daarna nog even een snelle blik in het magazijn waar een aantal flinke papierrollen staan te wachten (1200 – 1400 kilo) en de invoer van het papier (wat een lawaai!).

We gaan weer terug naar het eerste kamertje. Daarvoor nog even bij een pc kijken naar het archief van de LC wat online staat en je dus oude kranten (ook thuis) kunt bekijken. Directe URL is: http://www.archiefleeuwardercourant.nl/

Hierna krijgen we koffie en gevulde koek, nog even een kort filmpje en de mogelijkheid om vragen te stellen. Dan gaat er nog iemand wat toelichten over de persen e.d. In Groningen draait nu niets meer, alles gaat nu via Leeuwarden. Er was ook nog een filmpje, maar dat kon helaas niet getoond worden (in Powerpoint, en niemand die een laptop met Powerpoint bij de hand had). Ik heb ook nog een deel gemist omdat mijn Vicks tabletten opwaren en een flinke hoestbui kwam opzetten. Korte tussenstop naar de toiletten, even tot rust komen.

Na afloop krijgen we nog een tas van de LC mee, met de krant van vandaag, een infoblaadje, pen en kleurpotloden. Het was allemaal prima voor elkaar!

Oh ja, nog een tip. Voor de mensen die altijd de volledige URL intypen: www.leeuwardercourant.nl, dit kan ook korter, namelijk: www.lc.nl

Hierna naar huis en nog even stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, GB2000 blijkt de grootste partij geworden te zijn!

Donderdag 4 maart 2010
Tussen de middag even naar de Schrans, apotheek, om een ‘hoestprikkel-dempend’ drankje te kopen. ‘s Avonds nog bezig met mijn ‘Windows Service voor de USB scanner’ maar dat gaat allemaal niet zo goed, dus de hele avond mee aan de slag.

Vrijdag 5 maart 2010
Hehe, weekend. Niet fit, dus rustig aan doen. Eerst ‘s avonds de 6e aflevering van Lost kijken, daarna weer verder met mijn Windows Service. Rond 22.30 uur is de eerste versie klaar!

Een kwakkelweek, niet naar de drumband, niet naar de fitness…