post-header-photo

George Kooymans van de Golden Earring heeft ALS, de band stopt

Vandaag, 5 februari las ik in de Leeuwarder Courant dat George Kooymans ernstig ziek is en niet meer kan spelen. Ook hoorde ik op radio 10 dat Gerard Ekdom met Cesar Zuiderwijk gebeld had, maar die zei al dat de band later met een verklaring zou komen. En via de socials werd duidelijk: George heeft de spierziekte ALS en de band stopt ermee.

Ik heb de mannen voor het eerst zien/horen optreden… in Wergea! Dat was op 26 april 2008 in een feesttent. Op het ticket staat “Greate Kritewei”, maar volgens mij was het grasland toen te nat en is de tent op gezet op het terrein waar nu Grut Palma is. Het entree-ticket heb ik bewaard en zie je als afbeelding bij dit artikel. Top-optreden! In februari 2014 trad Cesar Zuiderwijk in de Lawei op met “Drummoires”, het verslag is hier na te lezen: link. Ook in 2014 heb ik de band in de Lawei gezien, met hun “Unplugged”-tour: link. Volgens mij heb ik toen een paar plectrums gekocht, die moeten hier nog ergens liggen…

In 2017 ben ik naar de Ziggo Dome geweest, de Golden Earring trad toen op met hun”Back Home”-tour. Voorprogramma van Luminize wat al perfect was en toen nog de show van de mannen zelf, wat een top-avond: link.

Hierna heb ik de Golden Earring nog één keer live zien/horen optreden, dat was bij Concert at Sea op 27 juni 2019: link.

Ik heb natuurlijk wel vaker reportages op televisie e.d. gezien over ALS. Het kwijtraken van de controle over je spieren. Voetballer Fernando Riksen was natuurlijk een bekende ALS-patiënt. Als je de site van de ALS-stichting Nederland bekijkt (link) zie je dat de oorzaak niet bekend is en er is ook (nog) geen medicijn. Het kan ons dus allemaal overkomen. Het geeft mij de motivatie om, zodra het weer kan, zoveel mogelijk concerten en jaarlijks Concert at Sea te bezoeken, want je weet maar nooit wanneer je het niet meer kan (denk ook aan het afgelopen jaar…).

Maar ook om nu een donatie te doen. Ik heb een tijd geleden voor de komende zeven jaar mijn financiën uitgestippeld en daar hoort ook een maandelijkse donatie aan een goed doel bij. Sommige doelen zijn irritant, want ondanks dat je aangeeft dat je een éénmalige donatie doet, blijven ze je brieven e.d. sturen om een vaste donateur te worden. Doe dat niet, want daarmee wordt alleen maar geld van mijn donatie weggegooid, gebruik mijn donatie voor onderzoek! Bij ALS kun je op de donatie-pagina kiezen naast een vaste maandelijkse/kwartaal/jaarlijkse donatie voor een éénmalige gift. Dat heb ik zonet op deze pagina gedaan: https://www.als.nl/doneren/