post-header-photo

Maak een plan voor 2021: wat wil je doen en wat ga je doen?

Begin 2020 kon ik nog 4x naar het theater, heb het concert van James Blunt bezocht in AFAS Live en heb een 6-daagse reis naar IJsland gemaakt. Daarna kwamen alle maatregelen en verschoven de concerten en theatervoorstellingen: eerst naar 2021 en nu al enkele door naar 2022 (de rest zal wel volgen).

Daardoor wordt je met je neus op de feiten gedrukt hoe je leven in een bepaalde flow zit: ‘s morgens opstaan, ontbijten, aan het werk, koffie, door met werken, eten, door met werken, thee, door met werken en dan afsluiten. Vervolgens eten, nog even een blokje om lopen om toch nog wat beweging te krijgen, daarbij de podcasts van Scott Hanselman beluisteren en vervolgens uitwerken voor mijn tech-blog. Mails lezen, andere zaken doen en vervolgens slapen om de volgende dag weer hetzelfde riedeltje af te lopen. En in het weekend bij mooi weer langere stukken te lopen. Maar ook daardoor is het weekend weer snel voorbij.

Mijn concertbezoeken waren het uitgelezen moment om die flow te onderbreken. In de auto naar de Ziggo Dome, Ahoy, Goffertpark. Daar aangekomen wat eten, wat drinken, mensen kijken. Ruim op tijd op de tribune zitten en dan je kladblokje erbij pakken: wat ga ik de komende 4 weken doen? In die rust kun je prioriteiten stellen en heb je een lijst waar je echt wat mee kunt. Tijdens Concert at Sea besloten om van een A1 naar een A3 te gaan en tadaa: daar rij ik nu dus in.

Nu ik terugkijk naar 2020 heb ik het idee dat ik wel altijd bezig ben geweest, maar niet dat het nu echt iets opgeleverd heeft. Dankzij mijn collega Dirk Jan die de aanjager was om ons samen te certificeren voor Azure Fundamentals hebben we daar het papiertje voor gehaald. Maar wat heb ik echt “gemaakt”? Wat voor certificering(en) wil ik dit jaar halen? Hoe heb ik mijn kennis uitgebreid met nieuwe dingen? Mijn boekenplank staat vol met “te lezen boeken”. Qua ontspanning zit het wel goed, ik ben de rest van de afleveringen van Breaking Bad aan het zien en ook leen ik regelmatig boeken bij de bibliotheek.

Mensen die denken dat ik van half negen tot vijf werk en daarna niets meer te doen heb, die hebben het mis. Zoals je op mijn tech-blog kunt zien probeer ik elke week een artikel te plaatsen: https://techblog.dirkhornstra.nl/. Daar zie je de dingen waar ik wel aan toe kom, maar niet de dingen die ik nog allemaal wil (of moet) doen. Want ja, ik wil wat met knock-out doen, met VUE, met Umbraco, het boek “Domain Driven Design” doorlezen, bezig met functioneel programmeren met Haskell en F#, maar ook mijn eigen wordpress-plugins maken (ik wil zo weinig mogelijk plugins van andere partijen gebruiken want je weet nooit wat voor security-lekken je daarmee binnen haalt). En nog 500 andere dingen. Oh ja, het boek Design Patterns en Design Patterns Explained zou ik eigenlijk allang gelezen moeten hebben. Oh ja, ik had een mooie applicatie om de digitale versie van de Leeuwarder Courant te downloaden. Die heb ik vorig jaar al eens opnieuw moeten bouwen. En omdat ze de website nu waarschijnlijk weer omgebouwd hebben moet ik er weer 20 of 30 uur aan besteden. Het is dus ook nog eens zo dat iets wat “klaar” is en werkt door een andere partij onderuit geschoffeld wordt waardoor je er weer tijd in moet steken.

Zoals bij een podcast van Scott Hanselman naar voren kwam, 20 jaar geleden was het fijn in IT-land, weinig nieuwe dingen. Dus je kennis bleef wel redelijk op peil. Maar nu komen er nieuwe frameworks uit en allemaal andere zaken die misschien interessant zijn. Als mijn collega’s tegen problemen aanlopen, wil ik graag de persoon zijn die ze met wat tips op het juiste spoor kan zetten, bijvoorbeeld door wat code aan te leveren wat als “proof of concept” kan dienen en dan door mijn collega naar een betere oplossing uitgewerkt wordt.

De eerste factor is tijd. Per dag heb je misschien maar 1 of 2 uurtjes om iets voor jezelf te doen. En eigenlijk klopt “voor jezelf” niet helemaal. Voor jezelf is in het theater zitten, een concert bezoeken. Maar vaak is het tijd besteden aan iets wat je eigenlijk wel onder de noemer “studie” kunt scharen. Als je een IT-professional bent en het serieus oppakt is het eigenlijk misdadig dat je “alleen” tussen half negen en vijf met je beroep bezig bent. Want dan ben je voor het grootste deel bezig met dingen die je al weet en in de praktijk kunt brengen. Het gaat er juist om je vaardigheden uit te breiden en bij te blijven met de technieken die in ons vakgebied bijna elke dag veranderen of weer nieuwe mogelijkheden bieden. De andere factor is doelen stellen. Want je kunt wel die lijst maken met al die dingen die je nog wilt of “gaat” doen, als er geen datum aan gekoppeld wordt blijft de boel maar schuiven.

Laat ik eerst wat met de tijd gaan doen. Volgens de planning ga ik dit jaar nog naar een aantal concerten/theaters. Of zijn die evenementen al naar volgend jaar verplaatst. Maar ik ga toch vrije uren opnemen alsof het concert/de voorstelling gewoon doorgaat. Dat is sowieso een goed punt, ondanks dat veel dingen niet doorgaan, neem wel eens zo nu en dan vrij. Als het niet doorgaat, ga ik die tijd aan een concreet punt op mijn to-do lijst besteden.

De punten even gesplitst naar kwartalen, zodat je 3 maanden de tijd hebt om je taken uit te voeren.

1e kwartaal (tot 31 maart):
22 maart: Floor Jansen en Henk Poort
2e kwartaal (tot 30 juni):
1 april: Paul Haenen
22 mei: voorstelling Enkele Reis
24 mei: fiets-11-stedentocht
26 mei: Lebbis
22 juni: Tom Jones
24/25/26 juni: Concert at Sea
3e kwartaal (tot 30 september):
3 augustus: Rammstein
16 september: John Cleese
4e kwartaal (tot 31 december):
11 november: Kim Wilde
20 november: Waylon
4 december: The Analogues
11 december: The Animals

1e kwartaal (tot 31 maart):
– examen Microsoft Azure Data Fundamentals (betekent elke avond 1 uur aan de studie vanaf 22 februari)
– download Leeuwarder Courant weer werkend
– fietstocht van minimaal 130 kilometer
– PC 103: Coverlet code coverage (testen)
– PC 105: CSLA, software development framework
– PC 112: NUnit, MSTest en andere testframeworks
– PC 120: XAML
– PC 124: programmeertaal Erlang, voor schaalbare systemen
– PC 127: dotnetrocks, podcasts. ook automatisch downloaden
– Producten zichtbaar op prijs-bewust.nl
– Enige inhoud op wordontwikkelaar.nl
2e kwartaal (tot 30 juni):
– boek Design Patterns uitgelezen
– PC 130: V8 javascript engine van Google
– PC 132: Subsonic, database layer
– PC 132: Repository Pattern
– PC 132: Active Record Pattern
– PC 132: Jekyll, een statische blog-generator
– PC 133: api en tools van Microsoft
– PC 136: Chess, testen concurrent programmeren
– PC 148: Visual Studio uitbreiden met je eigen plugins
– PC 151: Fit en Fitness voor testen
– PC xx: Watir, een Ruby testframework
– PC 152: T4 editor, intellisense voor T-bestanden
3e kwartaal (tot 30 september):
– examen Microsoft Azure Developer Associate
– boek domain Driven Design uitgelezen
– PC 159: boek over Iron Python (online voorbeeldbestanden)
– PC 160: java, OpenJDK/JFX
– PC 162: Scott zijn Powershell categorie
– PC 163: hoe stabiel is jouw c# code, metrieken op jouw code met ndepend
– PC 167: nHibernate, een ORM systeem voor .NET
– PC 167: storyteller, maakt documentatie op basis van code
– PC 167: Boo, een programmeertaal voor .NET
– PC 166: snoop, debugger voor WPF
– PC 166: Spy++, debuggen van WPF
– PC 166: Windows Presentation Foundation, wat is het
– PC 168: Banshee, open-source iTunes
– PC 168: F-spot, afbeeldingen beheren
– PC 171: APL, programmeertaal
4e kwartaal (tot 31 december):
– boek Test-Driven development in .NET uitgelezen
– PC 176: nServicebus, onderzoek ivm microservices
– PC 186: memory debuggen e.d., moeilijkste van alles wat je kunt tegenkomen
– PC 190: Powershell documentatie
– PC 191: Microsoft Solver, nuget package oa roosterprobleem HIO
– PC 195: WIX, je eigen Windows setup installer maken
– PC 198: Reactive, het push alternatief voor oa Enumerable
– PC 205: LinqPad, C# en andere code even snel krabbelen
– PC 205: OData, de motor achter REST
– PC 207: Algemene Developer site van Microsoft
– PC 212: Tricaster, voor als je zelf podcasts gaat uitzenden
– PC 213: PostSharp, hou je code schoon, maar voeg na builden logging en andere zaken toe
– PC 213: Castle project, lazy loading logging toevoegen
– PC 217: MVC Turbine, IoC e.d. ingebakken in MVC

De bovenstaande lijst is ambitieus. Ik denk dat ik het niet ga halen. Maar ik ga zeker een poging doen om wel een groot deel hiervan af te ronden. Want ook dat is doelen stellen: als je 60% van je doelen haalt kun je tevreden zijn.

De PC punten hierboven zijn de podcasts van Scott Hanselman, waarin ik iets heb gehoord waarvan ik denk: dat moet ik “nog eens” bekijken. Die punten heb ik nu per week ingepland. Sommige dingen zullen: even bekijken, ok: dat was het zijn. Maar andere punten vragen misschien dat je software installeert, code maakt, dingen gaat uitzoeken, testen en daarbij is het maar de vraag of dat binnen een week uit te voeren is. Denk je nu, ik wil die punten eigenlijk ook wel doen, check mijn techblog, dan kun je via mijn samenvatting meestal wel de links vinden: https://techblog.dirkhornstra.nl