post-header-photo

Golden Earring – Back Home in de Ziggodome op 9 december 2017

In de Lawei in Drachten heb ik zowel Cesar Zuiderwijk alleen zien optreden met Drummoires (link), als ook de Golden Earring compleet met Unplugged (link). Dat was alweer in 2014, dus ik wil de mannen nog wel eens live zien/horen spelen. En dat was ook “unplugged”, in de Ziggodome wordt er met elektrische gitaren gespeeld, dus gaan! De kaartverkoop was een rommeltje (link), maar ik heb toch nog een kaartje kunnen scoren. Op zaterdag 9 december ga ik rond 15.40 uur naar Amsterdam. Omdat er in het oosten van het land sneeuw gevallen is en er daar slippartijen zijn, rijd ik deze keer via de Afsluitdijk. Hier geen vlok sneeuw gezien, het rijdt mooi door, dus rond 17.30 uur sta ik weer op mijn vaste parkeerterrein.

Aan de vroege kant, dus eerst naar de FEBO voor een dubbele cheeseburger. Geholpen door echte “Amsterdammers”, het smaakt altijd prima, dus een fijne start van de avond. Het is wel frisjes! Even bij Café Baco naar binnen, het eerste biertje van de avond. Hier binnen brandt de kachel! Rond 18.20 uur sluit ik aan in de rij, tien minuten later gaan de deuren open en zijn we zo binnen, want het scannen en fouilleren gaat gesmeerd. Jas, sjaal en pet in een kluisje en door naar de 2e verdieping. Muntjes uit de automaat, hierna een grote Heineken en op zoek naar mijn zitplaats. De eerste rij en dan blijk ik ook nog eens exact in het midden te zitten. Prima plaats! 

Rond 20.00 uur begint het voorprogramma te spelen, Luminize. Vier beeldschone Kroatische dames waarbij ik de nummers nogal “pop-achtig” vond klinken (van tevoren via Spotify beluisterd). Maar in het echt zijn ze veel beter. De drumster slaat een prima partij, de twee dames op elektrische gitaren laten ze flink janken en de zangeres heeft een prima klinkende stem en speelt zo nu en dan ook nog op een keyboard. Het applaus om me heen is wat lauw, qua playlist had het publiek wel wat meer mogen springen, maar goed, ik heb makkelijk praten met mijn biertje en relaxte zitplaats 🙂 Eigenlijk zouden ze een live-album uit moeten brengen (van bijvoorbeeld deze avond), die zou ik meteen kopen, want daar zit net wat meer “kracht” in dan wat ik op Spotify hoor. Als alternatief zet ik thuis de boxen een flink stuk luider, dat helpt ook!

Na hun laatste nummer gaan meerdere mensen van hun plek af (ik ook), in mijn geval voor een sanitaire stop en een Radler. Rond 21.00 uur gaat de Earring van start!

Nieuwe nummers, nummers die geen grote hits zijn, maar de Earring graag zelf speelt en natuurlijk dé grote hits. Twilight Zone, Another 45 Miles, When the lady smiles, Back Home, Long Blond Animal. En in de afsluiting natuurlijk Radar Love (na deze afsluiting keren de mannen terug op het podium en krijgen we nog 3 nummer). Hoewel ze bepaalde nummers tot uit-den-treure hebben gespeeld, denk ik dat ook bij de band “Long Blond Animal” een favoriet is omdat het een aantal refreinen heeft waarin het publiek luidkeels kan meezingen/hummen en dat ook doet. Een Ziggodome vol! Nou vooruit, niet helemaal vol, want ik zie toch nog wel wat lege stoeltjes. De zaal beneden staat wel hutje-mutje vol met de die-hard fans. Barry Hay is nog steeds de full-time-rocker, George Kooymans speelt en zingt nog top en good old Cesar Zuiderwijk mept nog als een dolle op zijn drumstel. Ze zijn natuurlijk wel wat ouder geworden, zou Cesar zijn baard laten groeien dan zou hij sprekend op Hershell van de Walking Death lijken, ook zo’n baas. Bij Radar Love volgt een uitgebreide solo van Cesar, ge-wel-dig! Rinus Gerritsen vond ik in 2014 er “al” oud uit zien, dat is nog steeds zo, maar de man speelt nog de sterren van de hemel. Zo is er één nummer waar hij een volledige set speelt (alleen) op een gitaar met 2 halzen, op de grond ligt volgens mij een sampler waar hij stukken muziek mee kan combineren. Ik heb wat meer met slagwerk, maar een sublieme set!

De 4 muzikanten zijn niet de enige muzikanten op het podium, regelmatig worden ze ondersteunt door een saxofonist en zo nu en dan schuiven er een aantal dames aan, 2 contrabassen (volgens mij) en 6 violisten. Voor een schappelijk prijsje overgenomen uit de boedel van André Rieu 😉 Zo krijgen sommige nummers nog een instrumentaal tintje.

Om 23.15 uur is het concert afgelopen. Eerst bij de La Place nog een broodje beenham, sanitaire stop voor vertrek, spullen uit het kluisje halen. Het heeft licht gesneeuwd (natte sneeuw), dus wat op de auto ligt kan ik er zo afvegen. Het van het terrein afrijden gaat snel, ook deze keer via de Afsluitdijk gereden. Rond 1.30 uur ben ik weer thuis. Een geweldige avond gehad!

Foto’s staan hier: album

De playlist staat hier: setlist.fm

Golden Earring:

01. She Flies On Strange Wings
02. Just Like Vince Taylor
03. I Do Rock ‘n Roll
04. Identical
05. Another 45 Miles
06. Twilight Zone
07. Liquid Soul
08. The Devil Made Me Do It
09. Going to the Run
10. When the Lady Smiles
11. Just a Little Bit of Peace in My Heart
12. Kill Me (Ce Soir)
13. Whisper in a Crowd
14. In My House
15. Save Your Skin
16. Long Blond Animal
17. Johnny Make Believe
18. Radar Love

Encore:
19. Against the Grain
20. Back Home
21. Holy Holy Life