post-header-photo

Ronald Snijders in Theater Sneek met Groot Succes 2 op 28 september 2019

Nou ja, niet helemaal in Theater Sneek, in de Noorderkerkzaal (de kerk die hier “binnen” staat). Kleiner dan de zaal in Theater Sneek, je zit op een soort tribune, maar prima te doen. De voorstelling begint om 20.15 uur, rond 19.15 uur rij ik die kant op. Het hoosde, maar als ik in de auto stap is het droog en ook bij het van de auto naar de zaal lopen heb ik de paraplu niet nodig. Eerst aan de leestafel zitten, hier even de planning voor de komende week uitgewerkt. Vervolgens loop ik naar de zaal, blijk ik vlak achter mijn collega Robin en zijn vriendin te zitten.

Achter de tafel zit Ronald als “hoofd van de driehoek”, wat je soms wel op TV ziet bij grotere zaken, waarbij politie, justitie en burgemeester crisisberaad houden. Er schijnt wat op station Duivendrecht aan de hand te zijn. Hier beginnen de woordgrappen al, waaronder het “ergens stil bij staan”. Hierna verdwijnt Ronald weer van het podium en krijgen we beelden te zien, in een studio kondigt presentator Ronald het grote nieuws aan dat Groot Succes 2 in de theaters komt. Ronald komt weer terug op het podium en speelt een liedje. En geeft aan dat het programma nog niet af is. Dus na een tijdje.. speelt hij hetzelfde liedje. Als hij later weer een lied gaat spelen komt hij met een list, niemand heeft immers Groot Succes (het eerste deel) gezien, dus hij kan daar nummers van gebruiken!

Ook laat Ronald zien hoe hij aan delen van zijn programma komt. Soms is het zo simpel, gewoon wat koppen in de krant of op Nu.nl. Nick van Simon die zegt “dat hij dromen niet kan uitspreken”. Ronald: D-R-O-M-E-N! “Gemeente Amsterdam gooit 120 miljoen in het riool”. En een pakje toast waarop staat “hoe was je dag”. Alsof iemand dat aan een pak toastjes gaat vertellen.. (vergelijkbaar met de teksten op theezakjes).

We krijgen een aantal gedichten, ook woorden waarop niet gerijmd kan worden (waaronder murw). Daarna nieuwe woorden die in de Van Dale gaan komen en ook de woorden die het niet gehaald hebben. Denk aan het niveau: “luchteling”, een vluchteling die zijn v/vee heeft achtergelaten.

Een programma zonder pauze, daar ben ik niet altijd voorstander van, maar dat kan prima bij deze voorstelling. Als je de voorstelling niet ziet, kan ik niet zeggen dat je iets gemist hebt. Maar als je de voorstelling wel bezoekt, dan ben je verzekerd van een leuke avond. En dan zie je ook nog eens 500 meter achteruit schaatsen!

In 2016 ben ik bij “welke show” geweest (link) en hoewel ik ook nu vond dat er wel meer van die gedichten en woordspinsels in mogen voorkomen is deze voorstelling toch beter dan die uit 2016!