post-header-photo

Kriich – 100 jarig jubileum in de Bidler op 12 oktober 2019

Begin dit jaar werd ik gebeld door Nerus Goïnga, de oud-voorzitter van de Kriich. Voorzitter in de tijd dat ik ook als secretaris onderdeel uitmaakte van hoofdbestuur. Omdat er een jubileumconcert aan zat te komen was een commissie bezig om adresgegevens en e-mailadressen te verzamelen van (oud-) leden. In 1994 heeft de Kriich haar 75-jarig jubileum gevierd, toen was er al een flinke hoeveelheid data verzameld door onder andere Sjouke Helfrich, dus de basis was er al. Ik heb de gegevens zoveel mogelijk doorgestuurd, als ik geen mailadres had, dan maar het woonadres wat bij mij bekend was, dan kon er altijd nog een brief/flyer gestuurd worden.

Op 12 oktober is het dan zover. Buffet en dergelijke laat ik aan me voorbij gaan, want dat is meer iets voor de (oud-) korpsleden, maar bij het concert ben ik (natuurlijk) wel. Ik ben er rond 19.45 uur, volgens de uitnodiging zou het concert beginnen om 20.00 uur. Ik ga op het balkon zitten, naast Jet Windig. Het loopt wat uit (de show start om 20.30 uur), maar in de tussentijd vermaken we ons met de oude foto’s die op een scherm geprojecteerd worden. Zit soms wel heel oud zwart-wit materiaal tussen!

De jeugd mag aftrappen. Het podium is verbreed en om alle muzikanten een plekje te geven is er zelfs een stuk bovenop gebouwd. Daar zit een jeugdlid achter het drumstel (bij de senioren zit Sjouke daar). De eerste nummers worden door de jeugd en oudere jeugd (die ook bij het seniorenkorps mee spelen) gespeeld. De jongsten mogen met een paar nummers vooraan het podium staan en meespelen met een stuk wat op band gedraaid wordt. Klinkt allemaal prima! En verhalen wat je in een stuk moet horen, ik heb er niet zoveel mee, maar met het stuk “Carnival” dit keer wel! Het moet namelijk de kermis voorstellen, dus je gaat van de draaimolen naar het spookhuis. Met de geluidseffecten erbij heb je het gevoel dat je echt in een spookhuis zit.

Ladyspeaker Janke Alie Klaver opent de avond. Ze heet ons en de ereleden, Jelle Kooistra en Catharinus Helfrich van harte welkom. Ze doet het prima, luid en duidelijk te verstaan, geen overbodige poespas. Wat mij betreft mag ze ook de aankonding(en) doen bij het donateursconcert volgend jaar.

Er volgen 4 nummers van de fanfare, de afsluiter voor de pauze is het speciaal voor dit jubileum gecomponeerde “Centennial Celebration”-nummer gecomponeerd door Jacob de Haan. Een prachtig nummer, ik neem aan dat dit in de vaste set-list van De Kriich wordt toegevoegd.

Pauze, na een snelle sanitaire stop nog even met Hendrik de Boer bijgepraat, biertje en terug naar mijn plek op het balkon, het volledige orkest met leden én oud-leden gaat de tweede helft spelen. Boven op de verhoging Sjouke achter het drumstel, onder heb je Germ Kuipers op de pauken, Meindert Groeneveld, Maarten Scholtanus, de drummer van de jeugd, Piet Kloosterman op bongo’s en ander slagwerk en Jaap Kooistra, de thrillerschrijver uit Grou. Volle bak, de reden dat Taco een paar rijen voor mij op het balkon zit en niet op het podium. De rest van het podium zit vol. Bekende gezichten en ook “oude” bekenden. Vanaf nummer 2 ben ik om. Dan begint de Abba Medley, waaronder het nummer “Fernando”. Duet-stukje daarin wordt vertolkt door Theo-Hans en Marjan en dat klinkt heerlijk zuiver. Wordt terecht na de tijd voor geklapt. Daarna volgt “Sorry” van Kyteman, waarbij Maarten bij ons op het balkon komt te spelen. Dan Mi Rowsu (tuintje in mijn hart), Pirates of the Carribean. Afsluitend Centannial Celebration. Na het applaus wordt dit nummer als toegift nogmaals gespeeld. Met deze hele club zitten er rond de 80 mensen op het podium. Kijk, dat is nog eens een korps! Spijtig dat dit een éénmalige actie was, want als je met deze club door zou gaan, lijkt me dat ook motiverend voor de dirigent.

Na afloop nog even bij de bar gehangen en gelukkig zijn er meer mensen die dit doen. De muzikale nazit wordt verzorgd door Cha Cha Chalina, dat valt een beetje weg door al het geroezemoes van mensen die met elkaar bijpraten.

Is het allemaal Hosanna? Nou, er zijn wat mij betreft toch een paar punten “ter verbetering”.

De ereleden worden welkom geheten. Maar geen burgemeester of (afgevaardigde) wethouder. In het draaiboek van het donateursconcert stonden deze volgens mij bovenaan, dus dat is wat mij betreft een minpuntje voor de gemeente. Een vereniging wordt maar 1x in de 100 jaar … 100 jaar (duh!), dus dan kan er toch wel “iemand” komen? Op de sociale media zie ik dat Buma ‘s morgens wel bij de repetities geweest is, maar dat telt niet, omdat hij toch al onderweg was voor zijn dorpentocht.

Er worden geen “afgevaardigden van collega korpsen” welkom geheten. Waren ze er niet? Of waren ze er wel? Of waren ze niet uitgenodigd? Want Robbie en ik zijn in 1998 nog bij het jubileum-feest van Harmonie Weidum geweest. Als je een uitnodiging krijgt, hoor je die zelf ook te versturen.

De leden van de drumband hebben over het algemeen niet zoveel met “het korps”. Ik dacht dat dit de reden was waarom ik zo weinig drummers/lyristen deze avond zag (uitzondering Dennis Terpstra (dochter speelt mee), Sjouke Helfrich (maar die speelt mee), Piet Kloosterman (speelt ook mee), Hendrik de Boer (speelt mee), Willy Terpstra (speelt mee)). Maar nu blijkt dat niet iedereen (de meesten wel) bericht gekregen heeft. Tom is er zelf nog op tijd achteraan gegaan, maar Eddy en Zwanette hebben de uitnodigingsmail niet ontvangen. Kom op jongens, in deze tijd van IT kun je toch instellen dat je een ontvangstbevestiging op een e-mail instelt? En controleer je nog een keer extra of je iedereen wel gemaild hebt? Mocht je geen mailadres hebben, maar wel een gewoon adres (en het is in Wergea of omgeving), daar had ik best het formulier een aantal maal voor willen uitprinten en in een envelop door de bus willen gooien. Kleine moeite. En nu ben je te laat…

In de uitnodiging die we gekregen hebben wordt gesproken over “fanfare, majorettes, drumband en twirling”. Afgezien van de foto’s die op het scherm getoond worden is het alleen een “korps-feestje”. Geen “bewegende beelden” van onze twirlsters die in den lande hun kunsten hebben laten zien (die zullen er vast wel zijn toch?), ik heb nog een DVD van het WMC geleverd en had verwacht dat daar ook wat fragmenten van getoond zouden worden. Want ondanks dat de drumband “ter ziele” is, zijn de eerst 2 WMC’s gelopen toen “we” nog onderdeel van De Kriich uitmaakten. En zijn we Nederlands Kampioen in Barneveld geworden. Nu was dit jubileumconcert eigenlijk alleen maar een donateursconcert met extra publiek en extra spelende leden. In de hal vang ik op dat een oud twirlster/majorette (die volgens mij ook nog in het hoofdbestuur gezeten heeft) ook geen uitnodiging ontvangen heeft en wordt een beetje bitter gezegd “ach ja, de twirlsters hongen d’r altiid mar bij”. Die instelling heeft er toen ook voor gezorgd dat de drumband haar eigen weg gezocht heeft. Het had de vereniging gepast om tijdens dit jubileum meer aandacht te geven aan alle onderdelen die de afgelopen 100 jaar onder de noemer “de Kriich” zich hebben laten zien. Hadden wat twirlsters nog hun pakje uit de mottenballen kunnen halen om te laten zien dat ze het niet verleerd zijn. Had een deel van de drumband (party-band) nog even wat knallend slagwerk ten gehore gebracht. En was het “een feestje van ons allemaal” geweest.

Foto’s staan hier: album.