post-header-photo

Peter Pannekoek met Nieuw Bloed in De Spiegel, Zwolle op 13 november 2021

De voorstelling “Nieuw Bloed” is de Nieuwjaarsvoorstelling die Peter Pannekoek gaat geven. Dus eind 2021 staat hij in meerdere theaters om de reacties te peilen en zo de voorstelling bij te schaven tot deze klaar is om uitgezonden te worden op 31 december op NPO1. Ga er maar voor zitten!

Dat Peter een try-out (meerdere eigenlijk) in Theater de Spiegel in Zwolle zou geven was volgens mij redelijk vroeg bekend. Ik ga meestal naar de theaters in Friesland (Theater Sneek, Lawei Drachten, Posthuistheater in Heerenveen, de Harmonie in Leeuwarden, Koornbeurs in Franeker), maar soms ga ik over de provinciegrenzen heen. Zo heb ik 2 voorstellingen van Jochem Myjer in De Spiegel gezien, het was het enige theater in de buurt waar ik nog aan een kaartje kon komen. En André van Duin met de Sunshine Boys heb ik hier ook gezien, omdat hij volgens mij met die voorstelling niet in de Friese theaters geweest is. Mijn collega Robin bleek net de week ervoor in de Lawei deze voorstelling van Peter gezien te hebben.

Maar goed, ik probeer bijna elk jaar wel een keer naar dit mooie theater te gaan, dus zaterdag 13 november reis ik af naar Zwolle. Rond 19.20 uur heb ik mijn auto geparkeerd, QR-code en ticket gescand, jas ingeleverd bij de garderobe en een sanitaire stop gehouden. Je hebt losse zitjes, zowel beneden als boven, ik ga beneden zitten. Hier kan ik mooi zien wie er nog meer binnenkomen. In mijn notitieblok stel ik een planning op wat ik de komende weken wil gaan doen, mijn studie voor Azure en een mogelijke examendatum prikken. Daar moet ik nog fink wat tijd aan besteden, dan is het goed dat je van tevoren hier dagen voor gaat inplannen. Om me heen staan en zitten mensen aan een bak thee of koffie of frisdrank. Ik besluit dat nog niet te doen, in de mail die afgelopen donderdag verzonden is stond dat er geen pauze was en je zowel voor als na de voorstelling een drankje kunt nemen.

Rond 19.45 uur gaan de deuren open. Ik zit redelijk achteraan, rij 15 en exact in het midden, stoel 18. Prima plek, want een rij voor mij en daarvoor de mengtafels, waar de technici geluid en licht bedienen, dus ruim zicht. Leuke voorstelling, het grapje “Peter Pannekoek” en “Marion Koopmans” moest bij mij ook even inzakken, maar dat was dan ook de meest ingewikkelde grap deze avond 😀 Over hoe mensen een bepaalde afslag nemen en “wappies” worden en sommige mensen een andere afslag nemen en de kritische “Pieter Omtzigt” worden. Het dorp Urk (of eigenlijk de mensen die daar leven) komen ter sprake. En alles met een goede grap. Maar ook met een serieuze ondertoon, er wordt te vaak geprobeerd om zaken te herstellen, maar er wordt niet gekeken naar de onderliggende oorzaken, waardoor de problemen blijven bestaan.

Een hele toffe voorstelling, het is net als met “later was alles beter” die ik in 2019 in de Harmonie gezien heb (link), die is nog wel 2x op TV uitgezonden en beide keren heb ik gekeken. Je weet waar het over gaat, maar het blijft leuk. Dat zal met deze voorstelling niet anders zijn, op oudejaarsdag zit ik ook voor de TV!

Rond 21.30 uur is de voorstelling afgelopen, we lopen met zijn allen de zaal uit. Soms ga ik na een voorstelling redelijk snel naar huis, maar ik had me voorgenomen om nog een uurtje te blijven hangen, ik ben tenslotte “helemaal naar Zwolle gereden”. En even wat afleiding kan ik wel gebruiken, 3 dagen thuis achter de pc, 2 dagen op het werk achter de pc, ‘s avonds aan de studie, bezig met podcasts te beluisteren en samen te vatten, me te verdiepen in nieuwe (en oude) IT-ontwikkelingen, zoals Haskell, V8 javascript, Fit en Fitness (voor het testen van code), Chess, Watir (Ruby test-framework), Iron Python, OpenJDK, nHibernate, Boo, APL en nog een lijstje. De planning die ik in het verleden opgezet heb met elke week zaken ingepland is niet te doen, ik heb nu 53 punten op mijn lijst staan die ik al had willen doen of ik ingepland had voor deze week. Dus nu ik hier in het theater ben, zoveel prima zitplaatsen, wil ik eindelijk een keer van een rustige dag/avond genieten. Dus even een biertje (ze hebben hier altijd Grolsch uit de tap volgens mij) en kijken wat ik morgen voor nuttigs ga doen.

Tenminste, dat was het plan. De tap is donker, geen personeel en iedereen loopt naar de garderobe en om me heen hoor ik “het is 20.00 uur geweest”. Oh. Ja, er is op vrijdagavond een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge geweest en daar had ik gehoord dat cafés en restaurants om 20.00 uur dicht gingen. Daarbij had ik niet aan het theater gedacht, maar op de site van de overheid staat inderdaad dat deze in dezelfde categorie ingedeeld is: link. Dus mijn jas maar opgehaald en naar huis gereden. Hopelijk kan ik bij het volgende uitje (Og3ne) wel een drankje nemen, dan maar voordat de voorstelling begint.

Wil je nog een try-out van Peter zien, hier staat de agenda: link.

Foto-album: link.