post-header-photo

William Rutten met Focus in de Harmonie op 28 oktober 2021

Ik ken William Rutten van zijn wekelijkse bijdrage in de TrosKompas. Elke week een foto van een artiest met een verhaal erbij. Dus dat hij fotograaf is, dat wist ik. Ik volg hem ook op Instagram en daar deelt hij zo nu en dan werk van andere fotografen, wat vaak de moeite waard is. Vorig jaar, in het corona-jaar, heeft hij een boek uitgebracht, Picstory wat je kon bestellen. En ik hoorde bij de bestellers die de gesigneerde versie toegestuurd kregen, dus inclusief de krabbel van William. Super!

Mensen die naar Het Perfecte Plaatje kijken kennen William als het jurylid. En als je de overlijdensadvertentie (en spandoeken bij Carré) van Peter R. de Vries hebt gezien, die foto is in het verleden door William gemaakt. In het boek kon ik nu een deel van de foto’s terug zoeken die tijdens het theatercollege voorbij kwamen. Hoe hij na het overlijden van zijn vader met school stopte, via-via foto’s kon/mocht maken van Queen. Hoe hij een foto van een lachende Adele kreeg, hoe hij de Spice Girls mocht/kon fotograferen en dankzij hun tip om het via een bureau te regelen zijn foto’s ook naar het buitenland kon verkopen en daar goed voor betaald werd.

Dat de video-studio van zijn vader (die zijn moeder voortzette) tegenover het mediapark van Hilversum lag en hij daar dus kon zien hoe een groepje fotografen de studio’s in ging, zwaaien naar de beveiliging en door. Hij zelf de stoute schoenen aan trok, in dat groepje mee liep, zwaaide en zo zijn foto’s bij Spaan en Vermeegen, Countdown en de Meneer Kaktus show maakte.

Zijn eerste shoot met Little Steven, het op pad gaan met Het Goede Doel waar William ook de cd-cover voor gemaakt heeft. Hoe hij Pink bij Pinkpop op de foto kreeg (ze ging met een katrol over een staaldraad en met de juiste afstand en timing had William zowel Pink als het logo in beeld). Het rode lichte op de camera, zodat popsterren dachten dat “daar de camera was” en ze dus recht in zijn camera keken. Het verhaal bij de foto’s die hij gemaakt heeft aan de achterkant van de HOLLYWOOD letters (afgeschermd met een hek, camera’s) en ja, dat er dan politie komt als je over het hek klimt..

Prachtige verhalen. William laat nog wat foto’s uit het Perfecte Plaatje zien welke de andere deelnemers gemaakt hebben, zoals de briljante foto van Stefano Keizers, het zwevende mondkapje bij het Malieveld, een foto die volgens collega’s het ANP zo had willen gebruiken voor dagbladen e.d., omdat het prima de corona-crisis weergaf. In de pauze konden we nog een eigen foto doorsturen naar een mailadres, William behandelde de 5 mooiste na pauze.

Zo zagen we een Leeuwarder (dakloze?) die kleurplaten verkoopt, een prachtige zwart-wit foto met een karakteristieke kop, de achtergrond die vaag is en daartegen wegvalt. Iemand heeft in Harlingen een foto gemaakt van een bus en de sluiter open laten staan, zodat je lichtstrepen in de lucht ziet. En een foto onder water, voor één of andere activiteit in Leeuwarden, we zien een mooie jonge vrouw in een soort jurk zwevend in het water. De fotograaf laat weten dat er langzaam toch wat water in de bak kwam en het dus spannend was of het zou lukken. William gaf de tip dat er ook een soort plastic zakken zijn die je kunt gebruiken, die zijn een stuk goedkoper dan deze bakken die je alleen bij professionele bedrijven kunt huren.

Dus mocht je naar de voorstelling gaan, zoek alvast even een mooie foto uit om door te sturen!

William kwam erachter dat het op locatie foto’s maken vaak zorgde dat je dezelfde foto’s maakte als die collega’s die naast je stonden. Dus hij heeft ook geïnvesteerd in zijn studio. We zien foto’s, een soort kroeg, een grote kamer voor de visagie e.d. en de verschillende ruimtes, een kleine ruimte met daglicht, met piepschuim, reflecterende folie, lichtbakken om zo de mooiste foto’s te maken.

Tijdens de verhalen kwamen ook de Red Hot Chilli Peppers voorbij. William heeft ze met een shoot meegenomen naar de Zaanse Schans, waar ze op het parkeerterrein zich omgekleed hebben in traditionele kleding. Op 1 van de foto’s staat ook een meisje wat er toevallig langs liep. William is al jaren bezig om dat meisje te vinden, dus hij deelt de foto ook nog even met ons. Want hoe leuk zou het zijn om er achter te komen dat je op een foto met de Red Hot Chilli Peppers staat?

En geloof het of niet, maar nu 7 jaar later (hij heeft het bericht in 2014 gedeeld) is het meisje gevonden: link.

Een hele leuke avond gehad, overzicht van zijn voorstellingen staat hier en zo te zien is William op 27 januari 2022 in de Koornbeurs in Franeker.

Foto-album: link.

Oh ja, de week na deze voorstelling heb ik in de Harmonie de culinaire food-experience van Robèrt van Beckhoven (van Heel Holland Bakt) bezocht. In 2018 heb ik dezelfde voorstelling in de Lawei bezocht: link. De voorstelling is exact hetzelfde, dus als je wilt weten wat er gebeurt, je kunt dat verslag teruglezen. Bij sommige voorstellingen is het niet vervelend om die een 2e, 3e of zelfs 4e keer te bezoeken. Voor deze voorstelling geldt hetzelfde. Heerlijke hapjes, zoals het zwarte brood met cranberry, de kruidnagel die geen kruidnagel blijkt te zijn, het worstenbroodje, het heerlijke verse brood met kastanjes. En het heerlijke hapje als afsluiter. De beelden van de winkel die geprojecteerd worden, ik moet “nog eens” bij Robèrt zijn winkel langs gaan: website. Ik zie dat de winkel ook op zondag open is. Kijk, als ik nu eens op de terugreis van Concert at Sea via Oisterwijk terug rijd moet dat te doen zijn!