post-header-photo

Og3ne met de Sweet Harmonie Tour in de Lawei op 18 november 2021

Op donderdag 18 november rij ik ik rond 19.00 uur naar Drachten en parkeer mijn auto. Vervolgens loop ik via de winkelstraat naar de Lawei. Aansluiten in de rij, corona-pas laten scannen en binnen mijn jas ophangen. Als we de zaal binnen lopen waar tafeltjes staan om te zitten, waar de bar staat, staat het personeel ons al op te wachten achter tafeltjes met flesjes fris en bier en met koppen koffie en thee. Omdat er geen pauze is en er na afloop van de voorstelling niets meer geschonken mag worden, kun je nu al een drankje meenemen en dat ook mee de zaal innemen. Kijk, dat is goed geregeld!

Dat betekent ook dat we een korte pauze hebben, het eerste deel voor de pauze start om 20.00 uur, vervolgens een pauze van 5 tot 10 minuten en daarna nog een tweede blok. Ik zit op rij 15, stoel 2, dus “mooi op de hoek”. Een groepje jongedames blijft wat aan de zijkant hangen en de meeste mensen zien dat en denken “ze hebben vast los stoelen gekocht die niet naast elkaar zitten”. En dat is dus ook zo. De stoel naast mij blijft leeg en één van de dames vraagt of ik een rij naar voren zou willen gaan, dat was haar plek. Geen probleem ik heb wel vaker een wissel van stoel gedaan tijdens een concert. De mensen die naast mij zitten kunnen ook nog een plek doorschuiven naar links en zo kunnen ze alle 3 naast elkaar zitten. Net voor het licht uit gaat horen we ze zeggen “wel sneu dat … nog ergens anders zit” en hoor ik de vrouw achter me zeggen “is d’r nog ien, we kinne nog wol in plakje troch skowe!”. Maar goed, dat is voor de pauze te laat, het licht gaat uit, het gordijn gaat open en daar verschijnen de dames van Og3ne in het licht zoals je ook de clip van Queen ziet bij Bohemian Rhapsody. Abba komt voorbij, de Three Degrees, flink wat nummers van de Beegees, Jolene van Dolly Parton, Lights and Shadows. En allemaal zingen ze één nummer solo.

Na de pauze schuift ook de vierde dame aan bij het groepje achter mij en wordt er fanatiek mee gegild. Het was wel duidelijk dat die een top-avond hadden. De rest van het publiek ook trouwens. Want naast mee klappen met nummers mogen we zo nu en dan uit onze stoel opstaan en mee swingen met de nummers. Het publiek is divers, naast jeugd, mensen met “mijn leeftijd”, iets oudere mensen is ook de “grijze golf” vertegenwoordigd. Een dame met rollator, die ze aan de kant heeft gezet en met steun van de stoelen op haar zitplaats kon komen. Naast de dames nog een 7-koppige band met gitaristen, pianisten en slagwerk. En natuurlijk niet de heren van het licht en geluid te vergeten, want ook dat is prima voor elkaar. De show is rond 22.30 uur afgelopen.

Op mijn ticket stond “Samen uit, samen thuis”, maar een tijdje na het boeken van de voorstelling kreeg ik al een mail dat dit de foute titel was, het was dus de “sweet harmonie tour”. In 2017 heb ik de dames voor het eerst live gezien tijdens het “uitzwaai-concert” bij de Telegraaf: link. “Samen uit, samen thuis” is de titel van de volgende theatertour, wat volgens mij alleen Nederlandstalig werk is, dus dat concert sla ik over. Maar mocht het je wel wat lijken, ze staan hiermee op 28 april 2022 in de Harmonie in Leeuwarden: link.

Foto-album: link.