post-header-photo

Omrop Fryslan: Muzyk yn Bedriuw Muzykkwis, Wall of Fame!

De week van 26 augustus t/m 1 september had ik vrij. ‘s Morgens Omrop Fryslân aan, bakje koffie, Leeuwarder Courant erbij, puzzels maken. Elke weekdag, rond 10.10 uur wordt er een muziekfragment gedraaid, als je de artiest of artiesten raadt mag je meedoen met de quiz. Op woensdag 28 augustus kwam “It takes two” voorbij met Tina Turner en Rod Stewart. Je denkt dan: dat weet iedereen, dus niet gebeld. Toen bleek dat niemand belde, direct het nummer gebeld, kreeg een medewerker aan de lijn en meteen door de uitzending in. Bam! Dat ik het wist komt misschien doordat bij ons uitstapje naar Berlijn met TRES dit voorjaar Rod optrad in de Mercedes-Benz Arena. Dat optreden hebben we niet bezocht, maar ik heb na de tijd nog wel wat muziek via Spotify van hem gedraaid.

Dag 1, 28 augustus 2019.

De eerste dag. Esther is de kandidaat die er al is, dit is haar finaleronde. Vraag 1, de versie uit 1991 van Tina en Rod is niet het origineel. Komt van Motown. Wie zong er niet mee, Kim Weston, Stevie Wonder, Marvin Gaye. Esther kiest voor Kim Weston, ik voor Marvin Gaye, was dus Stevie Wonder, beide fout. Vraag 2, bij de MTV Video Awards is Taylor Swift een winnaar, wie van haar opvolgers is dat ook? En stond tot voor kort als langste ooit op 1 in de Billboard Hot Top 100, Billy Irish, Camilla Cabello of Lil Nas X? Alle 3 namen zeggen me niets, ik kies voor Lil Nas X, Esther kiest voor B. Mijn gok is goed, 2 punten. En dan het intro-raden, de artiest moet genoemd worden. Elvis Presley, the King! Met it’s now or never! Ik ben er op tijd bij, 5 punten, de eerste 10 euro is binnen. Sjabam!

Dag 2, 29 augustus 2019.

Deze dag begint goed. Het fragment is Thriller van Michael Jackson. Tegenspeelster is Jannie. Vraag 1, vraag over het privé-pretpark. Graceland, Neverland Ranch, Peasly Park. Neverland, natuurlijk goed, 1 punt. Vraag 2, wat is de hit van Rob de Nijs waarmee hij op nummer 1 kwam. Malle Babbe, Ritme van de Regen of Banger Hart. Jannie kiest voor Malle Babbe, ik voor Banger Hart want ik weet dat dat de juiste keuze is. Ik heb dat ook nog eens meegezongen tijdens een studieweekend van de drumband 🙂 Laatste vraag, intro-raden. Heel bekend nummer, maar we komen er beide niet op. Root Syndicate met Mockingbird Hill. Ook dag 2 is binnen.

Dag 3, 30 augustus 2019.

Het fragment is Billy Joel met We didn’t start the fire, tegenspeler is Martijn v.d. Meer. Welk nummer heeft nummer 1 gehaald, Goodnight Saigon, Piano Man of Uptown Girl. Martijn kiest voor Piano Man, ik ook omdat die volgens mij in de top 2000 hoger staat. Blijkt toch Goodnight Saigon te zijn, beide geen punten. Roberto Jacketty en de Scooters, wat is hun bekendste nummer? Save your kisses for me, Save a prayer, I save the day. Laatste gekozen, beide 2 punten. Beslissing moet het fragment brengen. Ik kom niet op de artiest. Don’t you want me is duidelijk de titel, artiest is Human League. Winnaar forceren, welk jaar een hit? Martijn: 1989. Durk: 1984. Het is 1982, doorrrr!

Dag 4, 2 september 2019.

Mijn vrije week is voorbij, weer bij TRES aan het werk. Rond 10.00 uur ga ik in de kas zitten zodat ik geen last heb van omgevingsgeluid. Het fragment is van De Scaffolds, Thank you very much. Een grappig nummer, heeft wel wat Monty Python-achtigs. Tegenspeler is Joute Jousma. Eerste vraag is wat een ander bekend nummer van hun is. Always look on the bright side of life, I was Kaiser Bills Batman, Lily the Pink. Omdat ik al Monty Python-associaties maakte wist ik dat Always look on the bright side of life het niet kon zijn, de tweede titel lijkt me te ingewikkeld voor een band die een hit maakt met de korte tekst “thank you very much”, dus kies voor Lily the Pink. En in dit geval ga ik ook mee met Joute, want hij wist al de titel van dit nummer. Goede gok, 1 punt, Joute ook. Ellie Goulding is getrouwd, wie is er nog meer getrouwd? Syb, Johannes Rypma of Reinout Ritsma. Op de sociale media had ik ergens een foto van Johannes in blauw trouwpak gezien, goed, 2 punten erbij. Joute ook. Derde vraag, het fragment. Ik wist dat het Starship was… maar welk nummer? Blijkt Nothing is gonna stop us now te zijn. Wordt benaderingsvraag wanneer dit een hit was. Joute komt met 1973, maar het lijkt mij recenter, dus ik kies voor 1985. Blijkt 1987 te zijn. En we zijn weer een ronde verder!

Dag 5, 3 september 2019.

Op tijd in de kas plaats genomen bij TRES, web-player van Omrop Fryslan aan. Ik zit naar een gebufferde stream te luisteren, want op het moment dat ik nog de social-media-nieuwtjes hoor word ik opgebeld en kom ik in de uitzending. Lijkt een beetje op mijn eerste deelname, het fragment is Killer Queen van Queen, niemand die belt, maar dat moet toch wel te doen zijn. Foeke Dillema zegt “als er toch niet iemand belt, dan doe ik het wel!” en we gaan los. Eerste vraag gaat over welk album niet één van de eerste 2 albums is. Keuze uit News of the World, Queen 1 of Queen 2. Dit is een gokje, zou een instinker kunnen zijn, maar het is inderdaad News of the World. 1 punt binnen. Volgende vraag is wat het meest bekende nummer van Iggy Pop is, komt uit 1977. Lust for Life, Candy of Halo of Flies. Het enige nummer wat ik van Iggy ken is Lust for Life, juist, 2 punten erbij. Daarna het fragment waarbij je titel én artiest moet noemen. Dit is de vorige dagen geen succes geweest, maar dit keer een bekend nummer, ELO met Mr. Blue Sky. Één van mijn favoriete nummers, vorig jaar nog live in de Ziggo Dome gehoord bij het optreden van Jeff Lynne met ELO: link. Totaal 6 punten, maximale score! Alle 5 afleveringen gewonnen, dus ook op de “virtuele wall of fame”. Omdat dit in het echt niet bestaat daarom hier nog maar even vastgelegd 😉

Dus iedereen die nu nog zit te twijfelen om te bellen, gewoon doen. Om een ronde door te komen ben je niet alleen afhankelijk van je muziekkennis. Het is een combinatie van het juiste antwoord gokken, een tegenstander die ook niet op het juiste antwoord kan komen, mazzel hebben en (toch wel) algemene muziekkennis. Want ik heb een liefde voor vele verschillende muzieksoorten, wat terug te zien is aan mijn concertbezoek: Bon Jovi, Elton John, Charly Lownoise en Mental Theo, Waylon, Guns ‘n Roses, Nickelback, Katy Perry, Blof, Lady Gaga, James Blunt, Rolling Stones, Metallica, Bruno Mars, MUSE, Qlimax, Volbeat, Iron Maiden. Ook heb ik hier cd’s van Adele, Elvis Presley, André Hazes, Muse, Nickelback, Michael Jackson, Masters of Hardcore, Two brothers on the 4th floor en cassettebandjes die liggen te verstoffen van Snap, Milli Vanilli en Thunderdome.

Hiernaast kwam vandaag in De Wereld Draait Door de top-10 lijst voorbij van de nummers die de afgelopen 10 jaar bepaald hebben.
Blaudzun had een keuze gemaakt, hierbij mijn lijstje van 2010 t/m 2019:

  • I don’t care, Ed Sheeran, Justin Bieber (2019)
  • Ijskoud, Nielson (2018)
  • Zoutelande, Blof (2017)
  • Clown, Og3ne (2016)
  • Lies or Truth, Wildstylez (2015)
  • Streets, Kensington (2014)
  • Blurred Lines, Robin Thicke met T.I. en Pharrell Williams (2013)
  • Thrift Shop, MackleMore en Ryan Lewis (2012)
  • Somebody that I used to know, Gotye (2011)
  • Fallen, Volbeat (2010)