post-header-photo

Muse met de Simulation Theory Tour in de Ziggo Dome op 12 september 2019

Twaalf september viel op een donderdag, in mijn 2e vakantieweek. Om 15.00 uur stap ik in de auto, Tomtom opstarten, eerst naar het tankstation de tank vol gooien, rond 15.30 uur rij ik naar Amsterdam. Het rijdt allemaal prima door, dus om 16.45 uur sta ik op parkeerterrein P2. In het zonnetje. Wat een verschil met gisteren, toen het de hele dag regende. Het spijkerjack kan omgebonden worden, ook bij BACO is het nog rustig. Een “grote bier” en vervolgens buiten onder de parasol “mensen kijken”. Want als je in de zaal staat geldt: wie het eerst komt, heeft het beste plekje. Dus daar staan al mensen voor de deuren te wachten. Iemand met blauw haar. Een jongedame met een kort rokje en zulke lange benen dat mijn eerste gedachte is “wat een stelten”. Jong en oud, ook flink wat kinderen met hun ouders, dat heb ik bij de andere concerten niet echt gezien. Aan de tafel waar ik sta komt een dame staan die uit de buurt komt, bij het Goffertpark had ze niet zo’n geweldige plek, omdat ze niet zo groot was kon ze weinig van de show zien, dus omdat ze gisteren jarig was heeft ze zichzelf getrakteerd op een VIP-kaartje. Daarbij krijg je een MUSE lunchbox (die had ze al naar de auto gebracht), maar kon/mocht nog niet naar binnen omdat ze met de soundcheck bezig waren. Ook komen er nog 3 Groningers aan ons tafeltje staan die met de auto afgereisd zijn. Als de show afgelopen is, is er geen trein meer die naar het noorden reist, op zich wel jammer, anders had ik best met de trein kunnen/willen gaan.

Het is gezellig, dus ik neem nog een biertje en we keuvelen nog even verder. Na verloop van tijd gaat onze VIP-dame naar de ingang en naar binnen. Ik vertrek richting FEBO om nog even een kipburger weg te werken, je kunt daar heerlijk in het zonnetje zitten. Met gevulde maag een tijdje blijven zitten, daarna rustig richting de ingang gelopen. De deuren gaan om 18.30 uur open. Fouilleren, spullen in een kluisje doen, mijn oude muntjes omwisselen voor nieuwe en naar de eerste verdieping. Sanitaire stop, bij de La Place nog even een baquette met beenham en vervolgens met een Radler naar mijn zitplaats. Vak 102, 4e rij en een mooie “hoekplaats”. Prima zicht op het podium! Notitieblokje erbij gepakt en mijn planning voor de komende weken uitgewerkt.

Om 19.30 uur speelt het voorprogramma, Des Rocs. Deze nummers kunnen me niet echt boeien, maar als “oud-drummer” ben ik altijd geïnteresseerd in het slagwerk, vanaf mijn plek kan ik prima zien en horen hoe de slagwerker het er vanaf brengt. Top! Dit duurt tot 20.15 uur, pauze tot 20.45 uur. Eerst nog even een sanitaire stop, nog een Radler en terug naar mijn plek. Op de muziek wordt overal in het publiek met het lichtje op de telefoon mee bewogen.

We gaan los! Zanger Matt Bellamy heeft een bril op met lichtjes, een groep dansers/muzikanten met schuiftrombones doen een choreografie op het podium bij het nummer Algorithm (alternatieve versie, want aan het eind van de show komt dit nummer nogmaals in de originele versie voorbij). Waarbij ik denk “dit nummer hebben we toch al gehad?”. Beelden op de schermen, vette lasers, dan weer eens een stuk rustiger op een uitlopend deel van het podium waar op een piano en geïmproviseerd drumstel gespeeld wordt. Waarbij een flinke hoeveelheid confetti wordt gedropt en aan het einde een joekel van een robot / skelethoofd met handen op het podium staat. Imposant! Maar naast al dat visuele “gedoe” gaat het uiteindelijk om de muziek en die is prima. Supermassive Black Hole, Madness, Knights of Cydonia, Uprising, Plug in Baby en natuurlijk nog ander werk. Top-concert!

Rond 22.45 uur is het concert afgelopen. Omdat het meestal druk is op het parkeerterrein nog maar even een broodje kaas gekocht en rustig opgegeten. Jas en pet uit het kluisje, door naar P2. Daar zie ik het al: allemaal brandende achterlichten, dus eerst maar een half uurtje in de auto blijven zitten, daarna achteraan gesloten in de rij. Heen via de polder, terug via de Afsluitdijk. Rond 1.30 uur ben ik weer thuis.

Livecrowdnl heeft de playlist via Spotify online gezet: link.
RTL Boulevard, foto’s van William Rutten: link.
Recensie van Lust for Life: link.
Foto’s staan hier: album.