post-header-photo

Electric Light Orchestra in de Ziggo Dome op 27 september 2018

Ik houd regelmatig in de gaten welke artiesten er spelen in de Ziggo Dome. Zo zag ik ineens “Jeff Lynne’s ELO” voorbij komen. Zeg je ELO, dan denk ik meteen aan Mr. Blue Sky, een klassieker. Een liedje wat je vrolijk maakt. Ik zie dat dit nummer in mijn geboortejaar uitgebracht is, 1977. Ook zag ik de leeftijd voorbij komen, Jeff is 71 jaar oud. Elton John heeft ook die leeftijd en is bezig met zijn afscheidstournee, dus wil ik ELO live zien/horen, dan is het tijd om een kaartje te kopen!

Zo ga ik dus donderdag 27 september in de auto naar het Ziggo Dome. De zaal gaat open om 18.30 uur, om 16.00 uur rijd ik weg. Van de afslag bij Heerenveen tot Joure is het wel wat drukker op de weg, maar nadat de rotonde weggehaald is stopt het niet meer op. Gaat prima, tot in de buurt van Almere bij de Olifantjes. Er wordt flink aan de weg gewerkt, linksaf is naar Utrecht, rechtdoor is naar Amsterdam. Er zijn geen alternatieve gele strepen neergelegd, je rijdt daardoor dwars door banen heen, over verdrijvingsvlakken en ik denk rechtuit te rijden, maar ik blijk dus toch linksaf naar Utrecht afgeslagen te zijn. Nou ja, ik ken deze route omdat ik nog wel eens naar Nieuwegein rijd. Bij Laren dus afslaan en een extra stukje A1 meenemen. Rond 17.45 uur ben ik op P2. Zijn nog niet zoveel mensen, de auto mooi dicht bij de trappen naar het bruggetje over de weg. 

Stukje lopen richting Ziggo Dome, daarna loop ik door naar de FEBO bij de Johan Cruijff Arena. Het is hier altijd druk, niet zo gek, want het eten is prima, aardige mensen die flink het tempo erin houden. Met een dubbele cheeseburger (broodje, sla, weinig saus) is het een licht verteerbare hap, in de buurt ga ik op een bankje in de zon die even soldaat maken. Papiertje eromheen in de prullenbak, op dat moment zie ik de foto die bij ingang H van Johan Cruijff geplaatst is. Goed dat ik hier nog even heen gelopen ben (en anders zou ik m later wel gespot hebben bij het concert van Scooter in de AFAS Live).

Johan Cruijff Arena

Teruglopen naar de Ziggo Dome, eerst bij de Baco nog even een biertje. Boel is hier nu een beetje in de schaduw, maar voor de rest kun je prima buiten staan, in de Baco draaien ze muziek van ELO, buiten kun je mooi even de mensen spotten die naar de ingang lopen. Rond 18.45 ga ik naar binnen. Kaartje scannen, snelle fouillering. Hierna mijn jas maar in een kluisje gedaan en even wat muntjes gekocht. Hierna door naar de tweede verdieping. Rustig bij de tap, ik neem een Radler mee, op zoek naar mijn vak en rij. Ik zit in het achterste vak en op de bovenste rij, hier moet je geen hoogtevrees voor hebben (en dat heb ik niet). Mooi uitzicht over de hele zaal, dat valt me mee. Want bij andere concerten blijft deze hoek wel eens leeg, omdat je dan weinig tot geen zicht hebt op het podium. Dat is nu niet zo. Ook zie je nu perfect de animaties die op de vloer geprojecteerd worden, zoals een ronddraaiende langspeelplaat. In de zaal zijn wat anders altijd staanplaatsen nu vakken met stoelen geplaatst. Het is nog rustig, aantekeningenboekje erbij om even de planning voor de komende weekenden voor te bereiden. Er wordt muziek gedraaid, een aantal nummers van Amy Winehouse. Vast om je eraan te herinneren dat je naar elk concert van een artiest moet gaan waar je fan van bent, want voor je het weet treedt deze niet (meer) op. Hierna nog even een sanitaire stop, nog een Radler meegenomen, het loopt richting 20.00 uur. Het voorprogramma begint, dat wordt gedaan door Billy Locket. Je komt natuurlijk voor de hoofd-artiest(en), maar ook hier is het voorprogramma weer de moeite waard. Werd ik blij van het voorprogramma door Jamie Lawson bij het concert van James Blunt, Luminize bij de Golden Earring, zo is ook dit prima luisterbare muziek. Billy zingt en speelt op keyboard, er is nog een gitarist en een slagwerker die een prima klinkend drumstel heeft. Mijn voorkeur gaat meestal naar de wat steviger muziek, maar voor deze keer is dit type mellow, chill, relaxmuziek fijn om naar te luisteren. Billy laat weten dat hij vereerd is in het voorprogramma te mogen staan, hij meestal in kleinere kroegjes speelt en dit dus een “dream come true” is. Hij keert nog een keer terug met een eigen show in Paradiso (link). Ze spelen van 20.00 tot 20.40 uur. Ook speelt hij “een cover”. Wat bij mij bleef hangen was “i don’t want to fall in love”, daarbij werd bij mij meteen de connectie gemaakt met het origineel: van Chris Isaak! Alleen de titel had ik niet goed, die is “Wicked Games”. Een klassieker!

De mensen waar ik naast zit gaan nog even een drankje halen, ook ik besluit omdat het nog even kan duren om een sanitaire stop te houden. Eigenlijk had er op de 2e verdieping nog een toilet aangelegd moeten worden, want zelfs de heren staan hier in de rij te wachten. Ik ga via de trappen naar de eerste verdieping, daar is het een tikkie rustiger bij de toiletten en neem een Radler mee naar de tweede verdieping. Hier is het ook weer wat rustiger geworden. Om 21.15 uur begint het programma. Jeff staat met een flinke ploeg muzikanten op het podium. Twee dames op contrabas, een violiste, een toetsenist, pianist, drummer, gitaristen. Een jongedame en jongeman die meezingen. En Jeff speelt zelf ook op gitaar. Wil je de avond herbeleven? Dat kan. Livecrowdnl heeft een Spotify-playlist online gezet met de set van deze avond: link

Een heerlijke avond. Lekkere muziek. Mooi om te zien dat mensen in de zaal zo nu en dan mee staan te springen met de muziek. Na Mr. Blue Sky lijkt de show afgelopen te zijn (dat hoor je ook in het afsluitende robot-stemmetje door de pianist bij dit nummer: “the show is over”), de mannen en vrouwen krijgen een ovationeel applaus en vertrekken van het podium. De lichten blijven gedimd, dus dan weet je het wel, ze komen terug. Bij andere shows kregen we nog 3 nummers, nu blijft het (helaas) maar bij één, Roll over Beethoven. Rond 22.45 uur is de show afgelopen. We lopen hutje-mutje op de 2e verdieping richting de trappen, op de 1e verdieping is het wat rustiger. Daar op de tweede verdieping zie ik nog een paar gabbers lopen, stevige gasten, kale kop, in Lonsdale-jackies, die ik vroeger bij Sensation Black had kunnen tegenkomen (of misschien nu ook wel tegengekomen ben). Maar nu dus naar ELO.  Op de eerste verdieping, bij de trappen naar beneden is het druk, dus ik neem eerst nog maar even een broodje, rustig aan, zodat het grootste gedeelte van de bezoekers richting auto gelopen is. Dat zal nu toch wel filerijden worden. Daarna naar beneden, de jas weer uit het kluisje, op naar de auto. Het in de file staan voor de uitgang valt mee, gaat best snel. De terugreis wil ik via de Afsluitdijk, moet eigenlijk linksaf, maar sta helemaal rechts, dus dan maar rechtsaf, om de Ziggo Dome heen en dan via de ring richting Purmerend. Best rustig op de weg, rond 1.00 uur ben ik weer thuis. Jeff had het erover dat hij twee jaar geleden ook opgetreden heeft, mocht hij over twee jaar weer komen, dan ga ik zeker weer een kaartje kopen!

De playlist staat hier: setlist.fm

Playlist van Billy Locket staat hier (op 28-09-2018 nog niet compleet): setlist.fm

Foto’s staan hier: album