post-header-photo

Nacht van de Nederpop op 22 december 2023 in het Bolwerk in Sneek

Op 17 juli kreeg ik een tip van Facebook dat het Bolwerk een evenement gedeeld had waar ik mogelijk interesse in had. En dat klopte, want hoewel ik vroeger altijd zei dat ik “niet zoveel met het Nederlandse lied” had, het hangt er natuurlijk wel vanaf over welk Nederlands lied we het hebben. Koos Alberts, Jannes, dat is het dus niet. Maar vroeger heb ik vaak geluisterd naar het Goede Doel, VOF de Kunst en Toontje Lager. En dat zijn dus net de artiesten deze deze avond op gaan treden!

Dit was het “ronkende intro”:

De Nederpop All Stars nemen de grote namen achter de Nederpop mee voor een knallend feest in de coolste clubs. De boegbeelden van Het Goede Doel (Henk Westbroek), The Time Bandits (Alides Hidding), Toontje Lager (Erik Mesie), Vof de Kunst (Nol Havens) en Lois Lane (Monique en Suzanne Klemann), storten een denderende waterval aan hits uit onder de zinderende begeleiding van de Nederpop All Stars! Stil blijven staan is geen optie, meezingen is onvermijdelijk. Op de site van het Bolwerk wordt naar een Youtube-video gelinkt, bij de opmerkingen staat dat Hans de Booij niet in de promo zit, maar er wel bij is (en het staat ook op de site van het Bolwerk).

Om 20.30 uur rij ik naar Sneek. Auto geparkeerd, klein stukje lopen. Het is de laatste tijd continu regen-regen-regen, maar als ik naar het Bolwerk loop is het droog. Kaartje scannen, jas inleveren bij de garderobe. Naar binnen, een grote Heineken en een plekje zoeken in de zaal. Hoewel het dus droog is, is het wel koud, ik heb dode vingers. Die ontdooien door het koude biertje wat ik in mijn handen heb… Het is al redelijk druk, de rest van de avond is het hutje-mutje staan, ongeveer 600 mensen die binnen zijn (bij de kaartverkoop stond het al: uitverkocht).

De zaal was dus open om 21.00 uur, rond 21.30 uur komt de band op en gaan ze spelen. Een jonge zanger zingt “ik dans dus ik besta”. Nummer van het Goede Doel. Dus ik wacht tot Henk Westbroek opkomt. Als dat niet gebeurt applaudisseer ik dus ook niet, want waar blijft Henk? De zanger vertelt ons dat Henk ziek is en afgebeld heeft. Hij doet nog een aantal nummers. Hoewel hij dat prima doet, ben ik hier natuurlijk voor de “echte” zangers en zangeressen, dus dit is een beetje een domper.

Maar goed, de volgende artiest is Hans de Booy. En die zingt zijn nummers nog met verve! Mutsje op, maar ik vraag me wel af of hij een act doet of dat hij behoorlijk wat ingedronken heeft (te veel?) voor het optreden. Want sommige teksten maakt hij wat langer, hij doet wat fonetisch de instrumenten na. Maar goed, bekende nummers, hij zingt het verder prima, dus prima optreden!

Volgende artiest is Alides van de Time Bandits. Hoewel de nummers tijdloos zijn, heb ik er wat moeite mee. Want de aparte stem van Alides heeft niet echt het volume om de zaal erbij te betrekken. Dus na “I’m specialized in you” besluit ik om een sanitaire pauze in te lassen en een nieuw biertje te nemen.

Na terugkomst nog een paar nummers, Alides is wel een hele sympathieke gast, misschien moeten de mensen van het geluid kijken of ze zijn microfoon iets extra kunnen versterken. Volgende artiest is Nol Havens van Vof De Kunst. Oude liefde roest niet, 1 bakkie koffie, Suzanne, we zingen ze allemaal mee. En Nol is ook nog uitstekend bij stem, wederom een prima performance.

Daarna Erik Mesie van Toontje Lager. Zoveel te doen, Stiekem met je gedanst, Net als in de film. Nog even een weetje, het instrumentale deel van “Zoveel te doen” is gebruikt als tune van het televisieprogramma “De heilige koe”. Ook hier, leuke nummers, Erik is nog prima bij stem, dus wederom een top-optreden.

Een paar nummers per artiest. En dan gaat het best wel snel. Dus rond 23.20 uur komt de laatste band op het podium: Loïs Lane! De beeldschone dames die ook nog eens goed kunnen zingen. I Wanna Be, My Best Friend en nog een aantal nummers waarvan ik de titels zo niet meer weet, maar op dat moment weet ik wel: dit mag wat mij betreft nog wel even doorgaan! Rond 23.55 uur is het toch echt afgelopen.

Er wordt nog wat muziek gedraaid, ik haal de oordoppen uit mijn oren en kom tot de conclusie dat ik blij ben dat ik ze in had, want de muziek is echt luid! Biertje opdrinken en weer terug naar de auto. Het is gelukkig nog/weer droog, dus een ritje naar huis en dan is dit “kerstconcert” ook weer voorbij. Een goede traditie om vol te houden, vorig jaar in Neushoorn All Star Reggae, dit jaar de fijne Hollandse Hits, maar eens kijken wat ik in 2024 ga doen!

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

Naschrift 14 januari 2024: vorige week kwam bij de Slimste Mens een fragment voorbij van First Dates. Dat is ook met “bekende Nederlanders” gedaan. En daar zat Hans de Booij. Ook daar kwam hij een beetje “vaag” over. Volgens mij hadden ze het bij de Slimste erover dat hij problemen heeft gehad en ik ben daarom op Wikipedia gaan kijken. En daar lees je een roerig levensverhaal, persoonlijk failliet, getrouwd op Thailand, aanhanger boeddhisme. Dus dat hij aangeschoten op het podium stond, het zou best kunnen. Ik hoop dat het goed/beter met hem gaat en dat hij onderdeel uit blijft maken van de Nacht van de Nederpop, want net als de rest van de mensen in de zaal heb ik genoten van alle nummers van alle artiesten!