post-header-photo

Investeren in Jopen, een slim of een slecht idee?

Ik ontving een e-mail van Jopen dat ze met een aantal zaken aan de slag gaan, onder andere meer over naar blik en ook met een uitbreiding voor non-alcoholica (dit is de extreem korte samenvatting). Oh ja, ze maken nu ook whisky’s, het drankje waar ik dit jaar meer belangstelling voor gekregen heb. Waarvoor ze 2.5 miljoen willen investeren. Maar dat vraag je niet even aan bij de bank, dus er worden certificaten uitgegeven. Waardoor ik “ook een beetje” eigenaar kan worden van Jopen.

De boel valt buiten de AFM, dus je kunt je geld verliezen. Hmmm. Een certificaat kost 2.12 euro per stuk, maar je moet wel minimaal 111 stuks aankopen (dus je investering is minimaal een kleine 236 euro).

Ik ben iemand die over het algemeen op “safe” speelt. Sparen, zodat je rente krijgt en je inleg niet kunt verliezen. Tot het corona-jaar 2020 en ik geen leuke uitjes meer had (en dus geld had wat ik “over” had en zou kunnen investeren) en waardoor ik via wat tips en artikelen in de krant elke week een tientje overmaak naar Semmie en Peaks. En dus aan het beleggen ben. En ja, dat geld kun je dus ook verliezen. Bij Semmie heb ik een prima rendement, bij Peaks heb ik zelf wat instellingen aangepast zodat het rendement daar nu ook positief is.

Per week zijn dat kleinere bedragen, maar goed, dat doe ik nu al een aantal jaren, dus de investering is inmiddels hoger dan die 236 euro.

Ik heb eerder een investering gedaan. “New Kids Turbo” was een succes, dus toen je kon investeren in New Kids Nitro leek me dat een goed plan: niet dus. Ik geloof niet dat ik mijn investering daar terug gekregen heb. Wel de DVD en de filmposter 🙂

Maar goed, de mensen die mij kennen weten dat ik een bierliefhebber ben. En de biertjes van Jopen smaken goed. In 2021 heb ik in Haarlem op het terras bij de Jopen-kerk gezeten en ook dit jaar (2023) heb ik de tijd genomen om op het terras te zitten. Heerlijk warm weer, dus een Blurred Lines, een uitsmijter en nog een Let There Be Light: link.

Dus ja, ik heb die 111 certificaten gekocht. Want ik heb er “alle vertrouwen in”. Ik ga niemand aanmoedigen om dit ook te doen, want zoals je hier kunt lezen: ik weet niet alle ins-en-outs. En de investering valt buiten de AFM. Misschien is het wel heel dom wat ik hier doe.

Maar mocht je aan het eind van het jaar “wat geld over hebben wat je op zich niet nodig hebt”, ben je een bierliefhebber, neem dan even de tijd om alle documentatie door te nemen en misschien volg je dan mijn voorbeeld.

De eerste jaren hoef je nog geen rendement te verwachten (dus dat doe ik ook niet). Het geld wat ik deze maand zou sparen voor FIRE (financial independent, retire early) heb ik voor deze investering gebruikt. Want ik hoop natuurlijk wel dat het een beetje “slapend kapitaal” is wat over een aantal jaren wat rendement oplevert.

Naast een “mogelijk dividend” heb je al een paar mooie items die je krijgt:

  • Je persoonlijke Jopen Pas
  • Unieke Jopen Crowd T-Shirt
  • Elk jaar op 11 november een J(Open) Event om je bij te praten over de financiën, met een biertje en je mag iemand mee nemen
  • Elk jaar wordt een nieuw bier gebrouwen: Open Einde #1, waarvan je elk jaar een 4-pack ontvang tijdens het Jopen Event
  • Je ontvangt als eerste de aanbiedingen en korting in de webshop, 5% korting bij een bezoek aan de Jopen Kerk of 1 van de toekomstige Jopen Barren

En dit zijn de items voor een “minimale investering”. Want als je jouw investering verhoogt naar 211, 511, … certificaten, dan komt er steeds wat meer bij. Een glas. Een opener. Een High Beer Tasting in de Jopenkerk voor jou en nog iemand. En meer…

Mocht je interesse hebben, hier moet je zijn: www.nxchange.com/venue/jopen/jopen

PDF met meer informatie.