post-header-photo

Lady Gaga – The Chromatica Ball Tour in het Gelredome, 26 juli 2022

Po-po-po pokerface! Bad Romance, Born this Way, Alejandro. Ik kan de muziek van Lady Gaga wel waarderen. Dus toen ze in 2018 optrad in de Ziggo Dome ben ik naar het concert geweest: link. Volgens mij was er toen ook nog de primeur dat ze voor het eerst het Duitse nummer “scheisse” zong. Prima avond gehad, dus nu ze weer naar Nederland kwam weer een kaartje gekocht. Dit keer afreizen naar het Gelredome. Als ik naar de Ziggo Dome ga weet ik dat het binnen anderhalf uur te doen is. Arnhem is een ander verhaal. Dat stopt onderweg nog wel eens op en ook in Arnhem is het vaak file-rijden. Voordeel van dit concert op de dinsdag is dat ik mijn part-time middag heb, dus na het eten in de auto en die kant op.

Net als bij het concert van Elton John is er een horeca-plein om het Gelredome, dat is vanaf 15.00 uur open. De deuren gaan om 18.00 uur open, het concert start om 20.30 uur, het verwachte einde is om 22.15 uur. Ik stap iets na 13.00 uur in de auto en kan deze parkeren rond 15.00 uur. Eerst naar de merchandise lopen om te kijken of er nog een mooi shirt te koop is, maar daar loop ik niet warm voor, dus ik loop weer terug naar het horecaplein. We moeten nog even wachten omdat er een paar geblindeerde auto’s onder het Gelredome naar binnen rijden: zou Gaga daar in zitten? Nacho’s, patat, fris en bier, het is allemaal te koop. En we hebben een DJ in een VW-busje, online te vinden op vwbusje.com. De DJ is trouwens John MacRaven, sympathieke gast. Met wat algemene beats, nummers die ik niet ken en als op een bepaald moment er een sampletje van Just Dance (het intro) in zit, wordt daar enthousiast op gereageerd. Als ik dit zo zie denk ik “als ik geen programmeur geweest zou zijn, lijkt me dit ook wel een leuk beroep!”. Ik vul de middag met een paar biertjes drinken, in de zon staan (is nog wel een beetje bewolking, maar je kunt prima in je t-shirt staan) en mij verbazen over alle mensen die hier rond lopen. Jong en oud, man en vrouw en ook mensen van twijfelachtige herkomst. Blauw, paars en groen haar. Een gozer met een topje.

Buiten staan toiletwagens, ik weet niet of dat met opzet gedaan is, man/vrouw/genderneutraal moeten dus gebruik maken van dezelfde toiletten. Waarbij je ook nog vaak hoorde “toiletpapier is op”. Bij het optreden van Elton John had je ook nog de (oneerbiedig genoemde) “pisbakken”. Dus 90% van de heren (of de personen die zich man noemen, man, man, man, het begint wel ingewikkeld te worden) leegde daar de blaas, zodat er bijna geen rijen waren. Misschien een tip voor volgende keer om dit gewoon pragmatisch aan te pakken 😉

Rond 19.35 uur loop ik naar de oost-kant, ingang P. De rij is niet al te lang, ik hoor voor mij dat iemand via een andere site (ongeldige) kaarten gekocht heeft. Ik neem aan dat de mensen die mijn blogs lezen hier niet in trappen, maar mocht je niet weten waar je een “ingeruild kaartje” kunt kopen, dat doet Ticketmaster nu ook, zelf gebruik ik meestal ticketswap.

Ik zit mooi aan de “buitenkant”, dus links wel mensen naast mij, maar de plaatsen aan de rechterkant zijn allemaal leeg. Omdat het nog even duurt zitten mensen nog op hun mobiel te pielen. Zo zit er een jongedame voor mij die op haar mobiel een spelletje speelt, je rent, er zijn 3 spoorlijnen en je verzamelt munten (beetje Mario-achtig). Er kan een trein aankomen, dus je moet zo nu en dan switchen, naar links, naar rechts of de middenbaan. Voor haar zit een gast… en die speelt hetzelfde spel. Ok, maar eens opzoeken wat dat is. Gevonden, Subway Surfers: android en iphone.

De show zou starten om 20.30 uur, maar om 20.45 uur komt er nog muziek uit de luidsprekers. Ik besluit dat dit het juiste moment is om nog even een sanitaire stop te plegen. Goed plan, want nu is er dus niemand bij de toiletten. Als ik weer op mijn plek zit, is de show nog niet gestart. Om 21.00 uur gaan we (eindelijk) los. We trappen af met klassiekers, Bad Romance, Just Dance en Poker Face! Ik zit aan de zijkant en redelijk vooraan, wat als nadeel heeft dat je niet het middelste en achterste deel van het podium ziet. Gaga staat daar in één of ander kostuum, via de grote schermen is dat te volgen.

Halverwege de show gaat Gaga met de band van het podium af, loopt door de open gelaten ruimtes en komt zo op het “dak” van een soort podium het midden van de zaal. Daar staat ook een piano waar ze Born This Way en Shallow speelt. Later gaat ze weer terug naar het grote podium. Strakke pakjes, zo nu en dan wat vlammenwerpers, Gaga is heel goed bij stem (sommige mensen zijn niet enthousiast over concerten in een stadion, maar met mijn oordopjes in klinkt het prima). Rond 23.00 uur is het concert afgelopen.

Tien minuten later ben ik bij mijn auto, maar ik zie alle brandende achterlichten en weet: dit gaat even duren. Ik sta “recht” in geparkeerd, dus moet achteruit om uit de parkeerplek te komen (zo wordt je te plek gedirigeerd). Maar ja, daar staan al auto’s te wachten. Dus zelf de auto niet gestart, maar met een Red Bull luisteren naar Radio 10 en maar wachten tot de boel begint te rijden. Rond 00.05 uur is het eindelijk zo ver. Via een andere kant Arnhem verlaten, maar mijn TomTom geeft het netjes aan. Onderweg verbaas ik me over de nummers op de radio, want volgens mij had ik die vanmiddag ook al voorbij horen komen. Als ik rond 2.00 uur mijn auto op de oprit parkeer sluit Radio 10 het uur af met …. Born this Way van Lady Gaga! Mooie afsluiting van een geslaagde dag, als Lady Gaga weer eens in Nederland op komt treden ben ik er weer bij.

Update: later hoorde ik van een collega dat sommige fans te laat op het station terug waren en daardoor overnacht hebben op het stadion. Dan kun je toch beter met de auto gaan.

Recensie oor: link en nog even een stukje van nu.nl over het verlate concert: link.

Foto-album: link

Youtube-playlist: link

Set-list staat hier: link

En voor de volledigheid ook hier:

01. Bad Romance
02. Just Dance
03. Poker Face
04. Alice
05. Replay
06. Monster
07. 911
08. Sour Candy
09. Telephone
10. LoveGame
11. Babylon
12. Free Woman
13. Born This Way
14. Shallow
15. Always Remember Us This Way
16. The Edge of Glory
17. 1000 Doves
18. Fun Tonight
19. Enigma
20. Stupid Love
21. Rain on Me
22. Hold My Hand