post-header-photo

Ed Sheeran in de Johan Cruyff Arena op 15 juli 2022

Dat mijn muziekkeuze divers is, dat zal je wel duidelijk worden als je door deze site heen scrollt. Zo zit ik in de Ahoy bij Five Finger Death Punch, sta ik op het veld bij Guns n’ Roses en bij Rammstein, maar zit ik ook bij de concerten van Elton John, Tom Jones en de Rolling Stones. En zo ga ik op 15 juli naar Ed Sheeran. Via Spotify kun je mooi zien welke nummers je goed vindt, dat is Shivers, Bad Habits, Castle on the Hill, Shape of You, Galway Girl, Happier, I Don’t Care. Een mooi lijstje. Nu zag ik dat op dezelfde avond in de Ziggo Dome Toto optreedt en daar heb ik nog meer nummers van op Spotify bij mijn “favorites” staan, maar goed, het kaartje is gekocht. En ik ga toch een beetje van beide mee maken, bij café Baco bij de Ziggo Dome draaien ze altijd voor het concert muziek van de artiest/band die deze avond optreedt. Dus zo kan ik daar met een biertje genieten van “Africa”, “Pamela”, “Can’t stop loving you” en “Rosanna” en dan terug lopen naar de Arena voor het concert van Ed Sheeran.

Als ik naar Amsterdam rij hoor ik dat truckers “uit sympathie met de boeren” rond Zwolle de wegen aan het blokkeren zijn, files tot een uur vertraging. En dat snap ik niet. Want stel dat dit concert van mij in het Gelredome geweest was, dan was ik of laat, te laat of niet bij het concert aangekomen. De sympathie die ik voor de boeren heb (want die maatregelen zijn waardeloos en zo kan het echt niet), dat raak je heel snel kwijt als zulk soort domme acties uitgevoerd worden. Gooi Den Haag dicht maar niet “het noorden van Nederland” waar ook nog zo’n beetje de grootste klappen vallen dus mensen echt wel weten dat het anders moet.

Omdat zowel in de Arena als in de Ziggo Dome opgetreden wordt, zijn alle parkeerkaarten al verkocht. Nu zijn er meer parkeergarages, dus rond 15.30 uur vertrokken en het was de bedoeling om 16.45 uur mijn auto in P5 neer te zetten. Maar bij die afslag stond een matrix-box: alle P vol. Dus een U-bocht gemaakt en op zoek naar een andere parkeergarage. Dat gaat niet superfijn, maar na een beetje rond rijden zie ik P9: een grote parkeergarage. Evenementen-tarief, je kunt voor voor 16 euro parkeren. Ik ben allang blij dat ik “kan” parkeren. Dus auto te plek, ik zit nu wat aan de achterkant van AFAS. Om 17.15 sta ik bij de FEBO, eerst een grill-burger uit de muur trekken. In het zonnetje, tussen alle andere mensen (ik hoorde op Radio 10 dat S10 in AFAS Live optreedt) die opgegeten en daarna naar Baco gelopen. Zoals ik al had aangegeven, ik ga hier mijn vakantie uitluiden. Er staan al flink wat mensen voor het concert van Toto, het zonnetje schijnt, dus met een grote Heineken sta ik hier bij te komen van alle drukte die geweest is (en die er waarschijnlijk weer aan zit te komen). Het is inmiddels 17.56 uur. Ed heeft 2 artiesten als voorprogramma, 18.00: Cat Burns en 19.00 uur: Maisy Peters. Ik had Cat Burns al even online bekeken, was niet erg onder de indruk, dus die heb ik overgeslagen. Hierdoor heb ik tijd om nog een biertje bij Baco te nemen, genieten van de zon, om me heen kijken welke bezoekers er allemaal naar Toto gaan. Soundz.nl laat zien dat het concert van Toto trouwens geweldig was, dus als die weer eens komen, toch maar een kaartje kopen: link.

Rond 18.40 uur naar ingang M gelopen, ticket laten scannen ( u heeft een eind gereisd meneer, ik had mijn Superman-shirt met Friese pompeblêden aan 😉 ) en vervolgens met de roltrap naar boven. Ik begin de biertjes toch een beetje te merken, dus een cola en wat patat gekocht en vervolgens naar mijn zitplaats. Vak 419, rij 12, stoel 32. Dat is een hoekplek, dus een prima plaats. Voor mij wel een stuk doorzichtig plastic, maar daar is overheen te kijken. Maisy is al zo’n beetje gestart en ik had het kunnen weten, deze vakantie waren de voorprogramma’s nu niet super. Ik had dus nog wel wat langer bij Baco kunnen blijven staan, want deze dame met gitaar kon me niet echt boeien. Maar goed, dankzij mijn reflexen nog wel een gast ondersteund die bijna al zijn drinken liet vallen en kennis gemaakt met de buren: uit Alkmaar, hier 1x eerder geweest voor een voetbalwedstrijd.

Het concert stond gepland vanaf 20.15 uur, maar mijn buurman zegt al: ze begonnen de vorige dag om 20.30 uur (zodat iedereen wat meer tijd heeft). Op het ronde scherm wordt afgeteld en inderdaad: dat is naar 20.30 uur toe. En ja,dan gaat het los. Ed staat in een cirkel-vormige verhoging in het midden, dus het hele stadion is gevuld. Hij staat “naar ons toe”, dus we zitten aan de goede kant. De rand eromheen draait, net als een langspeelplaat en zo kan hij ook daar staan en automatisch rond draaien: zo ziet iedereen hem voorbij komen. Mooi gedaan. Het gaat net als bij Guns n’ Roses, bijna elk nummer krijgt hij weer een andere gitaar. Er is een band, drumstel en (zo te zien?) gitaristen (toetsenist?), maar deze spelen vaak niet mee. Ed heeft een soort sampler op zijn podium staan en bouwt daar de tracks mee op.

Wat zien we verder nog. Een huilend jochie dat waarschijnlijk hoogtevrees heeft en alles vast houdt bij het naar boven lopen. Het stelletje dat op camera gezet wordt en waarbij hij ineens op de knieën gaat en met “de ring” komt, een live huwelijksaanzoek meegemaakt.

Love Yourself, Galway Girl (met violiste!), Shivers, The A Team, ze komen allemaal voorbij. De middenband komt aan het einde naar beneden, maar daarna gaat deze weer omhoog voor de toegiften, met onder andere Shape of You.

Rond 22.30 uur is het concert afgelopen. Een flinke mensenmassa die naar buiten loopt, en ook in de buurt van de parkeergarage zie ik dat er flink wat auto’s in optocht rijden. Dat kan nog wat worden. Maar dat blijkt gelukkig mee te vallen, door de polder weer naar huis, rond 1.00 uur ben ik thuis.

En hiermee is mijn vakantie voor 2022 afgerond. It was great!

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

Set-list staat hier: link.

En hier voor de volledigheid ook nog even:

01. Tides
02. BLOW
03. I’m a Mess
04. Shivers
05. The A Team
06. Castle on the Hill
07. 2step
08. Don’t / No Diggity
09. All of the Stars
10. The Joker and the Queen
11. Own It / PERU / Beautiful People / I Don’t Care
12. Overpass Graffiti
13. Galway Girl
14. Beautiful Day
15. Thinking Out Loud
16. Love Yourself
17. Sing
18. Photograph
19. Perfect
20. Bloodstream
21. Afterglow
22. Shape of You
23. Bad Habits
24. You Need Me, I Don’t Need You