post-header-photo

Lady Gaga – Joanne World Tour in de Ziggo Dome, 20 januari 2018

Ja, het aantal concerten waar ik dit jaar heen ga is inderdaad nogal hoog. Aan de andere kant, al die artiesten komen dit jaar naar Nederland en maken zulke prima muziek dat ik ze gewoon live wil horen. Dat geldt ook voor Lady Gaga. Po-po-po-pokerface, Born this Way, Bad Romance, Alejandro, Telephone. Nummers waarbij je automatisch het gaspedaal wat dieper in wilt drukken als je ze in de auto afspeelt.

Dat was het intro voor 2017, het concert zou op 3 oktober gehouden worden, maar door pijnklachten heeft Lady Gaga de tour in Europa in 2017 geskipt. De nieuwe datum die geprikt is, is 20 januari 2018. Het wordt (dus) mijn eerste concert van 2018. Cool. Het filmpje hieronder laat mooi samengevat zien wat voor nummers ze allemaal gemaakt heeft. Ja, ze loopt er soms nogal vreemd bij. Ja, dat gedoe met vleesjurken en “little monsters” dat doet mij niet zoveel. Maar de muziek is gewoon top.

Ik vertrek om 16.00 uur. De voorspelling was dat het winters weer kan worden, dus maar op tijd die kant op. In de buurt van Almere stopt de boel op, maar daarna rijdt het wel weer goed door. Rond 17.45 uur kan ik de auto op P2 parkeren. Eerst maar richting Arena lopen, even een kipburger bij de FEBO op de kop tikken. Is hier altijd prima voor elkaar! Daarna loop ik weer terug naar de Ziggo Dome.

Op de heenweg was me al opgevallen dat de rij voor “zaal” al heel lang is, deze is verdeeld in blokken en gaat de bocht al om! Ik neem nog even een biertje bij café Baco en ga buiten staan kijken wat voor mensen nog meer naar dit concert gaan. Ik word aangesproken door een Brabantse gast die me vraagt of hij me op een filmpje van de Ziggo Dome heeft gezien. Geen idee, volgens mij niet, hoewel het wel mijn 10e bezoek aan de Ziggo Dome is, dus ik begin wel een vaste bezoeker te worden. Grappige is dan ook weer dat hij me ook wel weer bekend voorkomt, maar ik geen idee heb waarvan. Het blijkt dat hij met zijn vriendin in het hotel bij de Ziggo Dome zit, dus hij kan zijn spullen straks dumpen en in de rij gaan staan als je bijna door kunt lopen. Handig. Net als ik heeft hij een diverse muzieksmaak, hij is hardstyle-dj, maar zingt dan ook nog wel Nederlandstalig werk. 

Mijn biertje is inmiddels op, dus ik sluit aan bij de rij voor “ringen Zuid”. Die rij is niet zo lang als die voor de zaal, hier hebben schijnbaar al mensen erg lang gewacht, we zien een kussen en allemaal plastic/folie spul om warm te blijven. Je moet er wat voor over hebben om vooraan bij het podium te staan. Een dame voor me wordt aangesproken door beveiliging dat “haar tas wel eens te groot kan zijn”. Hij is misschien een tikkie groter dan een A4, dus wij vinden het overdreven (ze zegt tegen mij dat die tas ook nog leeg is), dus als ik haar later nog eens tegen kom op de 1e ring heeft ze gewoon haar tas, geen gedoe over geweest. Scannen en fouilleren gaat snel, spullen in een locker gedumpt. Op naar mijn zitplaats.

Ik zit in vak 111, rij 12, dus ik dacht ergens tussen het publiek te gaan zitten, maar dit blijkt boven de ingang van het vak te zitten. Rechtstreeks zicht op het podium. Een top-plek! Eerst de oordoppen maar in. Er is geen voorprogramma, op de schermen wordt de Netflix-documentaire Gaga: Five Foot Two vertoond. Om 20.20 uur schuift het grote scherm naar beneden, waar een klok van 10.00 naar 0 minuten aftelt. In de tussentijd nog even een Radler opgehaald.

Op 0 gaat de show los. Natuurlijk veel nummers van het “nieuwe” album Joanne, maar ook ouder werk. Als 3e nummer komt een knallende versie van Poker Face voorbij, 7e en 8e nummer zijn Alejandro en Just Dance. Veel show, prima muziek/vocalen. In de zaal had ik al 2 grote ronde vlakken gezien (“trampolines”), maar halverwege de show blijkt dat er uit het plafond bruggen naar beneden zakken, zodat Gaga naar “de andere kant” kan lopen. Het viel me al op dat waar bij andere concerten de regelinstallaties voor het geluid staat, de boel afgedekt was. Daar blijkt dus een piano te staan. Een leuke verrassing voor fans die balen dat de artiest helemaal voorin de zaal optreedt en je achterin staat en haar dus eigenlijk alleen maar op de schermen ziet, dat ze dan naar je toe komt. Ook wordt halverwege een nummer gespeeld. Daarna hangt ze over de rand, zodat de fans foto’s kunnen nemen en komt heel toepasselijk het nummer “Paparazzi” voorbij. Rond 22.45 uur speelt Gaga het nummer Million Reasons, laat ze haar hoed op de piano liggen en verdwijnt: het concert is afgelopen. Na een sanitaire stop loop ik naar mijn kluisje, doe mijn jas aan, pet op en loop naar de auto. Om me heen hoor ik allemaal verschillende talen, Engels, buiten hoor ik ook nog een paar Friezen. Bij aankomst op het parkeerterrein zie ik dat er weinig auto’s staan, dus het wegrijden is een fluitje van een cent.

In de buurt van Amsterdam nog even een paar buitjes met natte sneeuw, later weer droog, weer later een aantal stukken natgeregende wegen (en de sterretje-indicator op mijn dashboard dat het rond het vriespunt zit), onder Lemmer zit ik in een inhaalactie en kom ik ineens in een gebied waar een laagje natte sneeuw is blijven liggen op de weg. Oppassen voor verraderlijke gladheid, na de inhaalactie weer gauw terug in de rechterbaan en gas terugnemen, op het moment dat ik dit doe is de weg ineens weer droog en schoon. Rond half één weer thuis, tevreden na een prachtconcert. Dat er dit jaar nog vele mogen volgen!

Foto’s staan hier: album

Youtube-playlist: link

De playlist staat hier: setlist.fm

Event op Facebook (met playlist Spotify-link): link

Recenties:

abitofpopmusic.com

Algemeen Dagblad

Het Parool