post-header-photo

Jaarconcert de Kriich 2019

Dit jaar bestaat muziekvereniging De Kriich 100 jaar. De drumband en twirlsters/majorettes zijn er helaas niet meer, maar de fanfare gaat dapper door. Op 12 oktober komt er een grote happening, dus deze avond (30 maart) wordt het een avond “leuk muziek maken” zonder extra toeters en bellen. 

In 2017 viel het me op dat er niet zoveel publiek was (link) en heb toen opgeroepen om in 2018 met meer mensen naar deze avond toe te gaan. Ironisch genoeg ben ik zelf in 2018 niet geweest omdat die avond SC Heerenveen tegen Utrecht moest spelen en ik graag daarbij in het stadion was. Ook dit jaar speelt Heerenveen thuis, tegen Excelsior deze keer, maar dat geloof ik wel, ik ga voor het avondje Kriich!

Ik ben wat later, de afgelopen jaren stond dit garant voor het doorlopen naar het balkon, maar de trappen naar boven waren afgesloten, eerst wordt de begane grond gevuld. Er zijn nog flink wat stoelen vrij, aan het begin van deze avond zit Nerus Goïnga naast me, maar nadat hij zelf mee gaat spelen heb ik 4 lege stoelen naast me. En nee, het kwam niet door mijn aftershave…

Hans Scholtanus kondigt de nummers aan en doet dat op een vlotte manier, door meteen twee nummers aan te kondigen houden we de vaart er mooi in. De leerlingen mogen aftrappen. Zes meisjes die zuiver de nummers spelen. Ze krijgen les van Syde v.d. Ploeg, maar net als voorgaande jaren kan hij niet aanwezig zijn (wel een seizoenkaart van Heerenveen?), dus onder leiding van dirigent Michiel Sybesma komen de Waltzenmedley en Medley Internationaal voorbij. Het enthousiasme spat er vanaf! 

Hierna volgt het jeugdorkest. Dit zijn een aantal jongens, die aangevuld worden met wat “oudere jeugd” uit de Kriich om een goede bezetting voor de nummers te vormen. Niet alleen blazers, maar ook een drummer die zijn partij goed mee slaat.Happy Hour (bestaat uit 4 delen) en Suite for Youth. Bij deze 4 delen mocht tussendoor wel geklapt worden, dat was even wennen 🙂 Ook hier, klinkt allemaal prima. Daarna komt de hele club op het podium en staan de meisjes van het leerlingenproject vooraan op het podium te spelen. Geen plankenkoorts, plezier in het spelen, top!

Tijd voor de pauze, de lotenverkoop en het verfrissende biertje verkrijgbaar bij Mathijs tegen inlevering van het Bidlermuntje. Met al die jeugd erbij kan het nog wel zaak worden dat de koelkast heringericht moet worden, ik hoorde dat er nu ook om “Fristi” gevraagd werd. 

Tijd voor de tweede helft. Het volledige korps, maar ook de jongens van het jeugdorkest zitten op het podium. Voor sommigen begint het toch wat laat op de avond te worden (ik zie er een paar behoorlijk gapen), maar ze houden het vol. We beginnen met Gammatique, een mars. Strak. Hierna komen twee nummers van Jacob de Haan, Grounds en Yellow Mountains. Grounds bestaat uit 4 delen en ditmaal wordt wel gevraagd om het liefst niet te applaudisseren, wat een aantal mensen na het eerste deel toch even vergeet. Jacob de Haan schrijft zijn stukken voor de hafabra en het zullen grif werken zijn die op concoursen uitgevoerd worden, maar ik vond het “dreech”. 

Maar, save the best for last! Want we beginnen met The Eagles in Concert, een arrangement van Ronn Sebregts, met 3 nummers van De Eagles. Het eerste nummer, ik weet niet welke dat was, het volgende wel: Desperado! en de derde zoals verwacht Hotel California. Ook een stuk waarbij de drummer flink los kan gaan (en dat ook doet), aan het eind van het concert wordt nog even vermeld dat Sjouke Helfrich vanavond op drums speelt (dat had ik kunnen verwachten!). Laatste nummer is Zoutelande, gecomponeerd door Axel Bosse, arrangement Menno Haantjes. Zoutelande vind ik een prachtig nummer, het kan zorgen dat ik kipppenvel krijg, maar dat is eigenlijk alleen als er zang bij is. Nu ben ik verwend, vorig jaar bij het concert van Blof geweest en ook bij Concert at Sea, waar Pascal en Geike mee zongen met een groot orkest. Dan is de versie van De Kriich een beetje “kaal”. Prima uitgevoerd, maar misschien de volgende keer (bij het jubileum?) met zang erbij? We hebben volgens mij prima zangers en zangeressen in Wergea (of die hun roots in Wergea hebben). 

We krijgen nog een toegift en daarna draait de DJ zijn plaatjes. 

Ik ben benieuwd wat de jubileumeditie gaat brengen. Mag ik een verzoekje doen? Graag zou ik Uptown Funk van Bruno Mars/Mark Ronson voorbij horen komen!