post-header-photo

Jaarconcert de Kriich 2017

Ergens in 1987 ben ik als jochie bij de drumband gekomen. De drumband kwam langs met een drumstel op school, wat was dat vet! Bij het oefenen in de soos was er geen drumstel, maar dat maakt niet uit, drummen is leuk! Eerst nog geen trommel (die dingen zijn nogal duur), dus op een plankje (door mijn opa die timmerman was gemaakt) en bij het oefenen in de soos gewoon op de oude tafel die daar staat spelen. Als je de vaardigheden onder de knie had mocht je op dinsdagavond mee oefenen met de “groten” in de bovenzaal van Café ‘s Lands Welvaren. Onder de bezielende leiding van Tamme Leemburg. 

De drumband maakte nog deel uit van muziekvereniging “de Kriich” die ook een fanfare had en twirlsters/majorettes. Die club had donateurs, dus ieder jaar was er een donateursconcert. Er was wel eens wat frictie tussen de “vrije jongens” van de drumband en van de “mensen van de oude stempel” van de fanfare, dus volgens mij hoefde dit optreden niet zo nodig voor de drumband. Hoewel het wel mooi een optreden voor eigen dorp/publiek was. En we hebben daar een aantal geweldige nummers gedaan. De boeren-medley, waarbij we allemaal in overall en rode boeren-bûsdoek stonden te spelen. En een nummer met Afrikaanse ritmes, waarbij we een masker voor hadden en in een jute zak stonden te spelen. 

Dat is allemaal verleden tijd, na een opleving zijn de twirlsters gestopt en ook de drumband stopt in de loop van dit jaar. Mede door (te) weinig aanwas van jeugdleden. Daarom was het mooi om te zien dat er deze avond 8 jeugdleden op het podium zitten en bij het project met de Twamester er 19 jongelingen zijn die geluid uit hun instrument kregen. Top!

kriich-programma-2017

8 april 2017, het donateursconcert (nu onder de titel “jaarconcert”). Als één van de weinige drumbandleden ga ik ieder jaar trouw naar het concert van mijn Kriich-broeders/-zusters. Rond 19.30 uur die kant op, een mooi plekje op het balkon gezocht. Als de klok voorbij 20.00 uur is staan de muzikanten naast het podium en kijk ik met verbazing om me heen, we zitten met ongeveer 20 man/vrouw op het balkon. That’s it. Tijdens de pauze zie ik ook dat er beneden in de zaal flink wat plaatsen/rijen leeg zijn. Hadden we in “mijn tijd” toen ik nog secretaris was van de Kriich weinig moeite om de ruim 200 plaatsen gevuld te krijgen (helaas, vol = vol), er kan nu veel meer bij. En dat is jammer. Want afgelopen donderdag hebben de muzikanten flink hun best gedaan met de repetities in de Bidler. En aan het thema kan het ook niet liggen, want filmmuziek is toch altijd wel geslaagd (Lion King, Ennio Morricone). 

Ondanks de lage opkomst is de muziek prima te verteren. Wel een aantal keren een beetje aan de zuiverheid zitten twijfelen (op de rij voor me hoor ik bij een nummer “vals, vals!”), maar voor de rest gaat het prima. Op een groot scherm worden fragmenten uit de films getoond. Leuk om te bekijken, aan de andere kant leidt het wel een beetje af. Ik zie Michiel een dikke duim geven aan Teun, omdat ik net naar het scherm zat te kijken vraag ik me af waar dat voor was 🙂 28 man/vrouw op het podium, maar bij het afsluiten blijkt dat er 3 invallers meespeelden voor openstaande vacatures. Uitslag van de verloting en dan is het muzikale deel van de avond alweer voorbij. Dat ging echt veel te snel. Misschien doordat je vroeger dus drumband en twirlsters er nog bij had, maar ik heb het idee dat het vroeger altijd veel langer duurde.

Nog even kort nagepraat met een aantal bekenden, vervolgens ben ik na afloop redelijk snel naar huis gegaan. Omdat ik nog een website voor iemand in elkaar aan het zetten ben, maar ook omdat het toch een beetje ongemakkelijk is als de boel niet volgepakt staat met mensen die na de tijd nog een feestje willen vieren, zoals we dat in voorgaande jaren wel gehad hebben. 

Wat spijt me daar nog meer aan? Nou, dat ik dus niet de muziek van de band na de tijd gehoord heb. De band BUD met oud klasgenoot (kleuterschool!) Tjarda Hilverink. Want ik zie nu in een oud exemplaar van de Tuorkefretter (dorpsblad Wirdum) dat deze band rock, pop en blues speelt. Precies de muziek die ik wil horen! Sorry Tjarda, wanneer spelen jullie weer? Kom ik dan een keer speciaal voor jou langs 🙂

Maar serieus. Wergea, het dorp van cultuur, muziek, zang en dans. Waar waren alle Wergeasters deze avond? Zullen we de afspraak maken dat we volgend jaar, 2018, met zijn allen aanwezig zijn in de Bidler, ter ere van het 99-jarig bestaan van de Kriich? Let’s seal the deal!