post-header-photo

Qlimax op 18 november 2023 in het Gelredome

Ik heb wat jaren overgeslagen, maar de laatste jaren ben ik regelmatig bezoeker geweest van Qlimax. Begonnen in 2003: moeders die mij bracht en ‘s morgens vroeg weer ophaalde bij Thialf in Heerenveen. Dat was 12 april 2003, in april dat jaar was er wederom een Qlimax, in het Gelredome. Daar ben ik toen niet geweest, maar wel weer in 2008. Dat was namelijk de laatste editie van Sensation Black in Amsterdam, dus ik zocht een ander cool feest in Nederland met hardstyle.

En de jaren daarop regelmatig naar het Gelredome. En hoewel je in gedachten nog steeds 28 jaar bent, is dat niet zo, bij elke editie ben je weer een jaartje ouder. Met dit 20-jarig jubileum is het een mooi moment om er een punt achter te zetten: de muziek is tof, leuke mensen, de rit in de trein heen en terug is prima, maar ik ga het (in ieder geval) de komende tijd houden bij “normale concerten”, rond 20.00 uur starten en rond 23.00 uur afgelopen.

Het miezert, maar nadat ik de auto onder het Zaailand geparkeerd heb en naar het station gelopen ben, heb ik geen paraplu gebruikt. Want als dat ding kletsnat straks de locker in gaat, dan wordt mijn jas ook nat. Als ik mijn bril even droog maak word ik aangesproken door een donkere dakloze die met een paar anderen in de wachtruimte zit: geef me euro’s. Mijn reactie: nee. Dan doet ie een blatend schaap na en loopt weer terug naar de wachtruimte waarbij hij mij voor ambtenaar uitscheld. Oké… vreemde start van de avond! De trein rijdt om 18.17 naar Zwolle, maar staat er al rond 18.00 uur, dus ik check in, want daar zit ik droog/warm. De trein vertrekt exact op tijd.

In Zwolle stap ik uit de trein en loop naar perron 10, daar gaat de trein naar Roosendaal, tussenstop is Arnhem Centraal. Op de stoelen achter mij gaat ook weer een donkere gast zitten en ik weet niet wat hij in zijn rugzak heeft (hashpijp/waterpijp?), maar het klinkt alsof hij aan een pijp zit te lurken. Later komen er aan de andere kant van het gangpad 4 drukke Spaanse jongedames zitten die zicht op hem hebben, dus de rest van de reis blijft het rustig.

Uitstappen bij Arnhem, daarna in de rij met de rest van de Qlimax-gangers. Eerst een kaartje kopen en dan in de bus. Ik heb de mazzel dat ik kan zitten. Uit de bus, daarna in de rij (ingang E) voor het Gelredome. Dat loopt snel door, mijn kaartje voor mijn locker krijgen gaat ook snel, dus jas, sjaal, rugzak en pet erin. Daarna fouilleren en de trappen op naar het stadion. Ik had nog wat saldo van het vorige jaar op mijn Wallet staan, dus ik hoef nog niets op te waarderen.

Tenminste, halverwege de avond toch maar gedaan. Want ik had last van een beginnende verkoudheid, dan kun je het beste wat alcohol “tot je nemen”. In mijn geval whiskey met cola. De echte whisky-liefhebber zal die combi waarschijnlijk afkeuren, maar ik vind het prima te doen. En een goede manier om whisky te leren drinken. En zo is de smaak van whisky verbonden aan mijn laatste avondje Qlimax. Maar je betaalt er dus wel 8.75 euro voor en dan tikt het redelijk snel door. En het werkt prima, want eindelijk heb ik eens warme handen! Tip: de combi van whisky en 7-up werkt ook prima.

Bij de balie voor de drankjes word ik aangesproken door een Duitser dat Iron Maiden niet op gaat treden. Ik draag deze avond namelijk mijn “I am old, but I saw Iron Maiden on stage” t-shirt. Ik hoor dat hij met de bus gekomen is, die maakt een reis door meerdere Duitse dorpen, volgens mij was hij ‘s morgens al vertrokken. Later nog een metal-liefhebber tegengekomen die mijn shirt waardeert en een boks geeft.

Rond 2.00 uur, als Harddriver gaat draaien klinkt het allemaal wel heel “hard” en stuiter ik al een aantal uren op de dansvloer, dus is het tijd voor een patatje. In de rij, de jongedame voor me laat mij voorgaan omdat ze op iemand wacht en die maar niet terug komt. En bied ik haar als dank een patatje aan (wat ze accepteert). En zo heb je ook als je “in je uppie gaat” nog wel eens wat aanspraak.

Voor je de zaal in gaat moet je wel je oordopjes inpluggen, want de muziek is luid. Thema is “into the void”, er is weer een spectaculaire set op het podium gebouwd. Deepack draait een prima set en heeft een Prophecy “deel 2” gemaakt. De jongens die voor mij staan kijken elkaar ongelovig aan, de verbazing en teleurstelling druipt eraf, het hele liedje is “vernachelt”. Ik kan ze wel gelijk geven, want die is even wat beats en kick erbij mixen, maar de structuur is er niet meer. Alleen bij Armand was het 2e deel van Vrijheid een hit, maar vaak is een 2e versie niet beter dan het origineel…

Op een bepaald moment staan er op 3 plaatsen op het podium koorleden te zingen. Cool!

De line-up (gepresenteerd in dit filmpje) belooft een toffe avond: Villain die de aan- en afkondigingen doet, Deepack, Blademasterz – Brennan Heart, Showtek, TNT, Hard Driver, Devin Wild, B-Front x Phuture Noize – The Enlightenment, Shadow Priests, Vertile, Warface en Deadly Guns.

En dat is het ook. Deepack, Blademasterz, Showtek, TNT, prima sets. Daarna een break, rond 3.00 uur weer “de dansvloer op”. Het mooie is dat Warface ook nog een sample van “Fear of the Dark” van Iron Maiden draait, dus ik heb toch het juiste t-shirt aan!

Vorige jaren ben ik wel eens eerder weg gegaan “om de drukte voor te blijven”, maar nu dit mijn “final Qlimax” is blijf ik tot de afkondiging: “this was a Q-Dance event”. Terug naar de locker, daarna naar de bus. De rij daarvoor valt me mee, dus ik zit er op tijd in (nou ja, sta, hangend aan stang en handgreep). De chauffeur heeft er zin in, met een flink tempo terug naar het station. Omdat ik een zitplaats wil hebben een kaartje voor de 1e klas gekocht. Dus ik kan in de trein van 7.30 uur stappen. Half achter mij zit een groepje wat ook naar Qlimax geweest is. Mooie verhalen. En ik hoor ook “je pupillen worden alweer wat kleiner”, dus zo te horen zijn er mensen geweest die bepaalde middelen gebruikt hebben. In Zwolle een korte pauze tussen de overstap, dus met een cappuccino in de trein naar Leeuwarden. Rond 10.05 uur ben ik thuis, daar nog een bakje koffie en daarna op bed. Een geslaagde avond!

Zoals je hier boven kunt zien is Qlimax een prima work-out!

Foto-album: link.

Youtube-playlist: link.

En Q-Dance heeft nog een aftermovie gedeeld: https://www.youtube.com/watch?v=kY3sJMNus6Y