post-header-photo

Iepenloftspul Jorwert 2022: De Jacht

In 2019 heb ik 2x de voorstelling “Stjer yn it tsjuster” gezien, dit jaar heb ik 2x de voorstelling “De Jacht” gezien, op 9 september en 21 september.De voorstelling gaat over een leraar (voormalig zanger) die beschuldigd wordt van seksueel misbruik/ongepast gedrag, gebaseerd op de film Jagten. Dat heeft dan betrekking op de dochter van zijn buurman en beste vriend. De rest van het dorp gelooft het, slechts een paar mensen geloven het niet. Het toneel is weer mooi opgezet. In 2021 was ik bij Freonen? (gebaseerd op Perfetti Sconosciuti), toen zaten we als publiek “rond” het podium en draaiden wij om de spelers. Dit jaar zitten wij weer op de tribune en is het podium een draaiende schijf. Waarbij de ene keer je door de deur in de woning van Lex Louting komt, de andere keer kom je in de school. En kom je de ene keer als je naar boven loopt bij de buren, zo kom je de andere keer op een bovenverdieping van de school.

Het meisje van de buren heeft een grote fantasie, hoort haar ouders ruziën en daarbij noemt haar vader tegen haar moeder “dat hij nog wel wat kan presteren. en dat die van hem 20 centimeter is en van staalhard beton is.”. Zijn dochter vangt dit op, krijgt van Lex het hartje terug dat ze in zijn jas gedaan had, Lex begint wat te scharrelen met de leuke schoonmaakster en vervolgens noemt ze die dingen bij een collega van Lex alsof dat Lex was die haar wat heeft laten zien, even een moment van jaloezie. Vanaf dat punt “is de shit aan”. Een oud schooldirecteur die terug komt, alles volgens “protocollen” wil doen, het hele dorp bij elkaar roept, ook mensen buiten het dorp belt om te “waarschuwen”.

Prima gespeeld, de oud schooldirecteur zou je een schop onder de kont willen geven en net als veel van mensen om mij heen, in het publiek, kreeg ik de tranen in de ogen en een brok in de keel op het moment dat nadat er een molotov-cocktail door de deur geworpen is, Lex en zijn dochter in het donker door de tuin lopen en er achter komen dat hun hond doodgeschoten is. Het punt richting de finale waarin het kerstavond is en in de kerk de rechten van de mens door alle spelers opgenoemd worden, iedereen heeft een fragment toegewezen gekregen en daar treedt de verzoening op tussen “buurman Mads” en Lex. En natuurlijk… MUSE is altijd goed, nummers van deze band worden gebruikt als intermezzo’s.

Als je zomaar “out of the blue” van zoiets beschuldigd wordt, terwijl je niets gedaan hebt. Je denkt dat je een gesprek over het werk of iets anders gaat hebben, maar je ineens rauw op je dak krijgt dat iemand een klacht ingediend heeft. Waarbij je ook weet dat veel mensen denken zoals de oud schooldirecteur zegt: “als er rook is, moet er ook ergens vuur zijn”. Maar je dus niets gedaan hebt en op die manier eigenlijk een slag in je gezicht krijgt (waarom beschuldigt die persoon je en komt niet eerst zelf naar je toe met “wat je nu doet, dat kan niet / vind ik niet leuk”), dat is herkenbaar. En dan is de vraag hoe je daarmee om gaat.Ga je je anders gedragen omdat je bang wordt dat mensen je open, spontane acties als vervelend ervaren en net als die persoon X een klacht in gaan dienen? Of denk je “deze persoon is totaal gestoord, ik ga mijn gedrag niet aanpassen”? Advies: ga voor de laatste optie. Als jij weet dat je niets verkeerd doet of gedaan hebt, dan moet je niets aan jezelf veranderen.

Op 9 september was er na de tijd nog een DJ: “DJ Skelte Anema alias Frans de Boer sil mei syn dj-skills de boppeseal yn oare sfearen bedarje litte. Mei syn set “Brutsen nachten” sil hy ús nachten ek brekke!”. Op zich had ik nog wel even zin om te blijven, maar omdat er de volgende dag nog wat zaken ingepland waren ben ik toen toch maar naar huis gegaan. Daar wilde ik eigenlijk wel een nieuwe poging voor doen. Na de voorstelling een DJ of band, dat is op 10 september, 16 september, 17 september, 23 september, 24 september, 30 september en 1 oktober. Maar helaas, voor die data waren geen kaarten meer beschikbaar. Daarom de keuze voor 21 september. Deze keer was ik er mooi op tijd (op 9 september kregen we nog even een bui tussendoor, maar doordat toen de pauze ingepland werd hielden we het allemaal droog), op de 21e is het droog, wel een beetje fris. Ik ben er ruim op tijd, dus op de tribune kunnen we eerst nog luisteren naar fanfare De Harmonie uit Weidum en ook naar het nummer “Stil even” van Lex Louting. En op de 21e heb ik ook nog wat Wergeasters (of oud-Wergeasters) gespot, waarvan een deel mij ook nog herkende. Leuke avond, prima voorstelling, volgend jaar ben ik er weer bij!

De website van it iepenloft: link.

Foto’s zijn hier te bekijken: 9 september, 21 september.