post-header-photo

The Zombies in de Harmonie op 29 september 2022

Als ik het programma van de theaters binnen krijg, dan kies je vaak “bekend werk”, maar soms ook wel eens iets waarvan je niet zeker weet “of het wat is”, maar waar je toch een poging wilt wagen. Zo ben ik dit jaar naar The Animals in Neushoorn geweest (link) en dat was prima muziek! Dus ook dit optreden van The Zombies in de Harmonie geboekt, als je mij zou vragen wat hun bekende nummers zijn, dat zou ik zo niet weten. Maar ik heb natuurlijk even gezocht en kwam toen het nummer tegen wat bijna iedereen wel kent “time of the season”. Elke keer als ik naar de bioscoop ga en je eerst door de reclame moet worstelen, dan komt de reclame van Grolsch voorbij. En ja, daar zit deze soundtrack onder. De mannen zeggen dat ook de jeugd steeds meer geïnteresseerd wordt in hun werk, mogelijk is dit een oorzaak (je hoort een goed nummer, gaat zoeken welke band dat speelt en gaat dan ook naar andere nummers luisteren).

Om 19.30 naar de stad, parkeergarage onder het Zaailand is vol, dus deze keer in de parkeergarage bij het Oldehoofsterkerkhof. De show begint om 20.15 uur (duurt tot 21.45 uur), dus ik ben mooi op tijd. Eerst nog even mijn “to-do” punten voor de komende 2 weken genoteerd. We zouden eerst in de “grote zaal” zitten, maar dat is verplaatst naar de “middenzaal”. En daarbij vervalt ook rij- en stoelnummer, je kunt gewoon ergens gaan zitten. Dus halverwege op de tribune gaan zitten, net voor de start zit die zo goed als vol.

De toetsenist en de zanger zijn volgens mij de mannen van de “originele bezetting” die de band hebben opgericht. In 1961 begonnen en in 1964 het eerste werk uitgebracht. Op een bepaald moment heeft CBS (als ik het goed gehoord heb) hun geld gegeven zodat ze een eigen album konden uitbrengen, bij de Abbey Road studio. En omdat de Beatles daar net hun Sgt. Pepper album geproduceerd hadden en al hun instrumenten daar nog lagen, konden The Zombies daar mooi gebruik van maken en een eigen sound opzetten.

Zanger Colin Blunstone geeft aan dat ze eerst B-kantjes spelen. Dat zijn meestal de “iets mindere nummers”, maar dat is dus hier niet zo. Want Tom Petty heeft hun nummer “I want you back again” gecoverd, dat werd een hit, dus ze doen nu een cover van de cover van Tom Petty! En ja, die herken ik wel. Ook het nummer “I love you”, met soms best hoge vocalen. Time of the season komt natuurlijk voorbij, deze staat op het album “Odessey and Oracle” en daar spelen ze in totaal 5 nummers van. Ook komt er binnenkort (of begin volgend jaar) een nieuw album uit, ook daar worden nog 3 nummers van gespeeld. En het nummer “Hold your head up high”. Veel mensen dachten dat dit gevolgd werd door “Wo!”, maar het is dus “Hold your head up high, woman!”. Een song die uitstekend gebruikt kan worden bij demonstraties voor vrouwenrechten en dergelijke.

Tell her no was een goed nummer en ook “Old and Wise” werd nog gezongen door Colin, Alan Parson was toen nog een hulpje in de Abbey Road studio. De avond wordt afgesloten met “She’s not there”, waarbij ik dacht: dat is van Carlo Santana (hebben we ook met de drumband wel gespeeld). Maar wikipedia geeft uitkomst: het origineel is dus van The Zombies!

Mijn buurman op de tribune had mij voor de show al even een recensie laten zien die hij doorgestuurd had gekregen van een vriend, op 27 september had de band opgetreden in het Concertgebouw, 3 van de 5 sterren. Even online gezocht en daarbij kom ik op de site van het NRC, bij dat concert waren dus 1.500 aanwezigen en zoals daar staat “veel jeugdigen”: link. In Leeuwarden was het aantal iets lager en waren er ook wat meer grijze duiven. Net als met “The Animals” ook hier weer een prima avond gehad. De mannen zijn nog prima bij stem, de toetsenist speelt prima op het keyboard/orgel-achtig-klinkend instrument, de gitaristen gooien er lekkere solo’s uit, de drummer speelt prima sets, dus zeker de moeite waard! 

Foto’s zijn hier te bekijken: link.