Geek Booklist – The Sword of Shannara

Kort gezegd, voor de liefhebbers van Tolkien en die gek zijn op Lord of the Rings: deze trilogie moet je zeker lezen!

Langzaam aan probeer ik de boeken te lezen die op de Techrepublic Geek reading list 2010 staan (hier te vinden). In het door mij geleende boek had ik meteen de trilogie te pakken. Deel 1 gaat over het zwaard van Shannara, het tweede boek over de elfenstenen en het derde boek over het elfenlied. Toen ik ermee begon stond ik er wat cynisch tegenover. Want bij het intro zei de schrijver (Terry Brooks) al dat hij geïnspireerd is door Tolkien. Dus als het eerste boek begint met Flick en Shea (hey, Lord of the Rings had Frodo en Sam, zelfde initialen) en er komt iemand langs die voorspelt dat er onheil komt (hier Allanon, bij Lord of the Rings Gandalf) dan ben je bang dat je een soort kopie van Lord of the Rings gaat lezen.

Gelukkig is dat niet zo. Omdat Allanon een beetje duister persoon is heb je in gedachten meer een soort Hagrid van Harry Potter in gedachten. Het verhaal is spannend (alleen met het zwaard kan de overheersing van de slechterik worden voorkomen, het zwaard wordt te laat bereikt, de groepen splitsen zich op) heb je meerdere verhaallijnen die naast elkaar lopen.

Het tweede verhaal gaat over de zoon van Shea, Will Ohmsford. De boom die bij de elfen het kwaad tegenhoudt staat op het punt dood te gaan, door opnieuw een boom te laten groeien kan dit worden voorkomen / tegengegaan worden. Hij moet met de elfenstenen 1 van de Chosen (Amberle) op de gevaarlijke tocht naar de vrucht beschermen. Ook hier heb je weer meerdere verhaallijnen (zoon van de koning van de elfen die de demonen probeert tegen te houden, Will en Amberle die naar de vrucht op zoek zijn). Wederom een top-verhaal.

Dan het derde verhaal. Will is getrouwd met Eretria (ontmoet in het tweede boek), ze hebben een zoon en dochter gekregen. Als neven-effect van het gebruik van de elfenstenen hebben zij magische krachten, door te zingen kunnen ze struiken uiteen laten gaan, maar eigenlijk kunnen ze er alles mee. Ze hebben meer kracht dan ze zelf door hebben, Allanon weet ze daarvan te overtuigen. Wederom staat het kwaad op het punt om de macht over te nemen, Allanon neemt Brin (de dochter) mee. Jair (de zoon) moet thuis blijven om zijn ouders te vertellen waar Brin heen gegaan is, maar door omstandigheden, gaat ook hij naar de bron van het kwaad. Dus ook hier weer twee spannende verhaallijnen.

De trilogie zit rond de 1200 pagina’s, dus hier ben ik flink wat weken zoet mee geweest 🙂